Bilginin Işığında ve Karanlığında: Pío Baroja’nın “Bilgi Ağacı”

İspanyol Edebiyatı’nda 98 Kuşağının önde gelen yazarlarından biri olan Pío Baroja, romanlarında ele aldığı konular ve yarattığı karakterler itibarıyle incelenecek değerli veriler sunar. Kendi içsel dünyasından yola çıkarak yarattığı yalnız, sessiz; öte yandan isyankâr, hassas ve duyarlı karakterlerle ülkesinin içinde bulunduğu yozlaşmayı ve gerilemeyi vurgular. “Bilgi Ağacı” adlı eserinde, kendisinden referansla yarattığı Andrés Hurtado karakteri, yine kendisi gibi tıp okumuş, insanın ruhsal yapısını bilimsel verilerle açıklamaya çalışan, etkilendiği Kant, Nietzsche ve Shopenhauer gibi düşünürlerin izinden dünyayı anlamaya çalışan, bütün bunlarla birlikte ailevi problemlerden dolayı sürekli yalnızlık çeken bir bireydir. Bu anlamda Baroja, Hurtado karakterini çizerken kendisini de keşfedecek bir yol bulmuş olur. Öte yandan dönemin ataerkil sistemi içerisinde kadınlara yönelik alışagelmiş düşüncenin ötesinde yeni ve ilerici bir perspektifle Lulu adlı kadın karakterini yaratırken, yine özgün karakterinden parçalar sunmuş olur. Andrés Hurtado, hassas, duyarlı karakteri; bilime ve felsefeye ilgili zihinsel yapısıyla yalnızlığı sorgulayan ve tecrübe eden bir karakter olarak karşımıza çıkar. Böylece yalnızlığın farklı boyutlarını sorgulayacak veriler sunar. Ne tür bir yalnızlık yaşamaktadır Andrés Hurtado? Bu çalışmada; Pío Baroja’nın büyük ölçüde kendisinden yola çıkarak yarattığı Andrés Hurtado karakteri üzerinden bilimin ve felsefenin dâhil olduğu bir yalnızlık karşısında, sosyal anlamda ele alınacak psikolojik yalnızlık çıkarılacaktır.

In the Brightness and Darkness of Knowledge: Pío Baroja’s “Tree of Knowledge”

Pío Baroja, one of the leading writers of the generation of 98 in Spanish Literature, presentsvaluable subjects to be studied in his novels and on the characters he creates. He creates silent,lonely, rebellious and delicate characters by setting out from his own inner world. Thesecharacters emphasize the corruption and tension that the country is in. In his novel "The Tree ofKnowledge", he creates Andrés Hurtado by reference to himself. This character studiedmedicine like himself. He tries to explain the spiritual structure of human being from a scientificpoint of view. He wants to know the world from Kant, Nietzsche and Shopenhauer. Along withall these, he is an individual who is constantly lonely because of family problems. In this senseBaroja finds a way to discover himself as he depicts his character Hurtado. On the other hand,within the patriarchal system of the period, a new and progressive perspective is adoptedbeyond the usual thinking towards women. A woman named Lulu is created against the socialnorms. This character again presents pieces from original ideas of the writer. Andrés Hurtadocomes to mind as a character who questions and experiences loneliness with a sensitive butrebellious character and a mental and philosophical structure. Thus, he presents important datato question the different dimensions of loneliness. What kind of loneliness is experiencingAndrés Hurtado? In the study, the loneliness in which the science and the philosophy areinvolved will be discussed. Psychological loneliness to be dealt with in the social sense will bebrought against it.

___

  • Baroja, C. J. (1978). Los Baroja, Memorias Familiares. Madrid: Col Persilens.
  • Baroja, P. (1983). Bilgi Ağacı.. (Y. Canpolat, trans.). İstanbul: Varlık.
  • Baroja, P. (2017). Juventud, Egolatría. Madrid: Caro Raggio.
  • Borgna, E. (2013). Ruhun Yalnızlığı. (M.M. Çilingiroğlu, trans.). İstanbul: Yapı Kredi.
  • Ceylan, Y. (1999). Evrenin Belirsizliği Karşısında İnsanın Çaresizliği: Temel Kaygı. Doğu Batı: Kaygı, 6, 103-110.
  • Çeler, Z. (2011). Julia Kristeva ve İçimizdeki Yabancı. Doğu Batı: Psikanaliz Dersleri, 56, 237-246.
  • González Quirós, J. L. (2004). Ciencia y moral en la obra de Baroja. Literatura y Compromiso. Lunds: Juan Wilhelmi & Inger Enkvist Eds.
  • Göknar, H. (1991). Pío Baroja ve Bilgi Ağacı. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakülte Dergisi. 35(2), 127-130.
  • Granjel, L. S. (1973). La Personalidad Médica de Pío Baroja. Revista de Estudios Historico-Informativos de la Medicina, 20, 7-26.
  • Jagoe, C. (1994). Ambigous Angels. California: University of California Press.
  • Nallim, C. O. (1962). Alcances del mundo novelístico de Pío Baroja. Universidad Nacional de Cuyo. Centro Visual Cervantes, 375-383.
  • Rilke, R. M. (2001). Genç Bir Şaire Mektuplar. (K. Şipal, trans.). İstanbul: Cem.
  • Uriarte, C. (1990). İspanyol Romanı, Pío Baroja: Camilo José Cela’nın Müjdecisi. Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakülte Dergisi, 34(1-2), 273-276.
  • Yaşar, M. R. (2007). Loneliness. Fırat University Journal of Social Science, 17(1), 237-260.