Kur’an Araştırmalarında Akademik Tezler-Batı ve İslam Dünyası Mukayesesi (Uluslararası Sempozyum, İstanbul 24-26 Kasım 2017)

Türkiye’de lisansüstü eğitim son yıllarda çeşitli ortamlarda inceleme, değerlendirme ve eleştirilere konu olmaktadır. Bunun son örneği 24-26 Kasım 2016’da İstanbul’da yapılan uluslararası bilimsel bir toplantı idi. Bu yazı, “Kur’an Araştırmalarında Akademik Tezler -Batı ve İslam Dünyası Mukayesesi” isimli söz konusu toplantıyı tanıtma ve değerlendirmeye almıştır. Toplantının en önemli özelliği, ağırlıklı olarak doktora tezleri olmak üzere lisansüstü tezlerin Tefsir Anabilim Dalı özelinde ilk defa uluslararası bir toplantıda ele alınmış olmasıdır. Çok sayıdaki tebliğe ayrıntılı yer verilemeyeceği için ana temalar belirtilmiş, ayrıca ilk günkü ve son günkü genel oturumlarda dile getirilen önemli noktalar aktarılmaya çalışılmıştır.

Academic Theses in Qur’ānic Studies-Western and Muslim World Comparision (International Conference, Istanbul 24-26 November 2017)

Post-graduate education in Turkey has been subject to evaluation and criticism in various environment in recent years. The last example of this was an international scientific meeting held on 24-26 November 2016 in Istanbul. This article introduces and evaluates the meeting titled “Academic Theses in Qur’ānic Studies -Western and Muslim World Comparision”. The most important feature of the meeting is that for the first time in an international meeting, postgraduate dissertations, mainly doctoral theses, have been dealt with in Tafsir. Since there is no detailed description of the various papers, as well as important points spoken during the first day and last day's general sessions.

___