Grup uygulamalarında aktiviteler/egzersizler : Amaçları,çeşitleri ve uygulama örnekleri

Bir grup uygulamasına başlamadan önce uygulayıcılar “ne çeşit bir grubu yönetebilmeye yeterli oldukları” konusunda kendilerini sorgulamalıdırlar. Liderin yeterliliğini aldığı eğitim ve kişisel deneyimleri etkilemektedir. (Chen ve Rybak, 2004). Yalom (1992)’ a göre bir grup uygulamasına başlamadan önce liderin grupla ilgili bazı konular hakkında önemli kararlar alması gerekir. Aslında başarılı bir grup çalışması liderin oturumlara başlamadan önce yaptığı çalışmalara dayanmaktadır. Grup çalışmalarında lider, oturumların süresini ve sayısını, üye sayısını ve her bir oturumda ne tür aktivitelerin yer alacağını belirlemelidir. Bu planlama kapsamında lider, oturumların süresini ve sayısını, oturumlardaki üye sayısını ve her bir oturumda ne tür aktivitelerin yer alacağını kararlaştırmalıdır. Literatür incelendiğinde grup uygulamalarında aktivitelerin/egzersizlerin farklı amaçlarla kullanıldığı görülmektedir. Bu araştırmada, grup uygulamalarında aktivite/egzersizlerin kullanılmasının sağladığı yararlar ve ayrıca gruplardaki her bir aşamaya uygun olarak kullanılabilecek aktivite/egzersiz çeşitleri sunulmaktadır. Araştırmada sunulan bilgilerin, özellikle yeni başlayan uygulayıcılar için aydınlatıcı ve yol gösterici nitelik taşıyabileceği düşünülmektedir.

Activities/exercises in group work process : Their purposes.kinds and some examples

Before starting the group work, the leaders should ask themselves the question, “what kind group am I competent to lead?” The leader’s competency is directly affected by his/her training and experience (Chen ve Rybak, 2004). According to Yalom (1992) the leaders must make several decisions about group process before they conduct the sessions. In fact an effective and successful group implementation depends on the leaders’ earlier work. In the groups the leader has to determine the length and the number of sessions, the number of group members, and also the kinds of activities to be used in groups. While the literature being studied, it is noticed that the activities and exercises are used for different purposes in the group work. In this study, the benefits of using activities and exercises in group work, and also kinds of activities and exercises to be used in each stage have been presented. The information presented in this study is considered to be helpful, enlightening and a good guidance for beginner practitioners.

___

  • Altınay, D. (1998). Psikodrama Grup Psikoterapisi 300 Isınma Oyunu: Temel Teknikler, Yardımcı Teknikler ve Temel Stratejiler. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Altınay, D. (2003). Psikodrama Grup Psikoterapisi 400 Isınma Oyunu ve Yardımcı Teknik. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Brown, N. W. (1998). Psychoeducational Groups.. USA: Taylor-Francis.
  • Chen, M., Rybak, C.J. (2004). Group Leadership Skills: Interpersonal Process in Group Counseling and Therapy. Canada: Thomson&Brooks/Cole.
  • DeLucia-Waack, J.L. (1997). The importance of processing activities, exercises and events to group work practitioners. Journal of Specialists in Group Work, 22, 82-84.
  • Fehr, S. S. (2000). Grup Terapisine Giriş: Grup Terapistleri İçin Rehber Kitap. (Çev. Zengin, F.). İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Gazda, G. (1989). Group Counseling: A Developmental Approach. Boston: Allyn&Bacon.
  • Gladding, S. T. (1994). Effective Group Counseling. Washington DC: ERIC Clearinghouse on Counseling and Student Services.
  • Gladding, S. T. (1995) Group Work: A Counseling Speciality. USA, Merrill Prentice Hall.
  • Jacobs, E. (1992) Creative Counseling Techniques: An illustrated guide. Odessa, FL: Psychological Assessment Resources
  • Jacobs, E. E., Masson, L. R., Harvill, R. L., (2006). Group Counseling Strategies Skills. USA: Thomson.
  • Kees, N. L., Jacobs, E. (1990). Conducting more effective groups: how to select and process group exercises. The Journal for Specialists in Group Work, 15(1), 21-29.
  • Mavili Aktaş, A. (1997). Grup Süreci ve Grup Dinamikleri. İstanbul: Sistem Yayıncılık.
  • Morganett, R. S. (2005). Ergenler için Grupla Psikolojik Danışma Uygulamaları. (Çev. Güçray, S. S., Kaya, A., Saçkes, M.). Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Smead, R. (1995). Skills and Techniques for Group Work with Children and Adolescents. USA: Research Press.
  • Trotzer, J. P. (1999). The Counselor and The Group: Integrating Theory, Training and Practice. Philadelphia: Accelerated Development.
  • Trotzer, J. P.(2000). Group work practice ideas: Problem solving procedures in group work. The Group Worker, 29, 9-12.
  • Trotzer, J. P. (2004). Conducting a Group: Guidelines for Choosing and Using Activities. Handbook of Group Counseling and Psychotherapy. (DeLucia Waack, J. L., Gerrity, D. A., Kalodner, C. R., Riva, M. T. (Ed), USA: Sage Publications.
  • Voltan Acar, N. (1995) Grupla Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri. Ankara: Zincir Ajans Limited.
  • Voltan Acar, N. (2001). Grupla Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri. Geliştirilmiş Üçüncü Baskı. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Voltan Acar, N. (2002) Grupla Psikolojik Danışmada Alıştırmalar ve Deneyler. Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.
  • Yalom, I. (1992) Grup Psikoterapisinin Teori ve Pratiği. İstanbul, Nobel Tıp Kitabevleri.
Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-8880
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hisse senedi beta katsayılarının tahmini ve düzeltilmesi : İstanbul menkul kıymetler borsası üzerine bir uygulama

Ahmet ERİŞMİŞ, K.Songül ACARAVCI, Y.Serkan KANDIR

işletmelerde Takim Dinamiğinin Önemi Etkileri

Dr. Yeter DEMİR, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fedai ÇAVUŞ

“TFRS 8 Faaliyet Bölümleri” Standardının Uygulanmasına ilişkin imkb’de işlem Gören Sanayi Şirketleri Üzerinde Bir Araştırma

Yrd.Doç.Dr. Ali UYAR

THE ERRORS OF TURKISH EFL LEARNERS IN PRONOUNCING WORD-FINAL VOICED OBSTRUENTS

Yrd. Doç. Dr. Namık ÜLKERSOY

Grup uygulamalarında aktiviteler/egzersizler : Amaçları,çeşitleri ve uygulama örnekleri

Ferah ÇEKİCİ, S.Sonay GÜRÇAY, Oğuzhan ÇOLAKKADIOĞLU

Tüketici algılamalarının market markalı ürün tercihlerindeki etkisinin belirlenmesi : Niğde ilinde bir uygulama

Murat AKIN, Ömür DEMİRER, Recep ÇİÇEK

Türkiye-Suriye turizm ilişkilerinin gelişmesi önündeki engeller ( Doğu Akdeniz bölgesine yönelik bir alan araştırması )

Lütfü TAYFUR, Mehmet KARA

Hisse Senedi Beta Katsayilarinin Tahmini Ve Düzeltilmesi: istanbul Menkul Kiymetler Borsasi Üzerine Bir Uygulama

Yrd.doç.dr.songül Kakilli ACARAVCI, Öğr.gör.dr.serkan Yılmaz KANDIR, Ahmet ERİŞMİŞ

KOBİLERİN İHRACATTA KARŞILAŞTIKLARI ENGELLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK MOBİLYA SEKTÖRÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN BİR ARAŞTIRMA

Yrd. Doç. Dr. Hilal İNAN, Öğr. Gör. Dr. Burak NAKIBOĞLU

ÖZEL İLKÖĞRETİM OKULLARINDA İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN KULLANDIKLARI ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN NİTELİKSEL OLARAK BELİRLENMESİ

Okt. Hüseyin KAYGIN, Doç. Dr. Tuğba Yanpar YELKEN