Su kaynaklarının planlanmasında ÇED uygulamaları ve Tepeköy Barajı örneği

Bu çalışmada, yürürlükte bulunan ÇED Yönetmeliği 'ne göre ÇED raporu hazırlama zorunluluğu olan faaliyetler arasında yer alan baraj projelerinin çevresel etkileri irdelenmiştir. Ayrıca, Mersin ili sınırları içinde, içme suyu temini amaçlı yapılması düşünülen Tepeköy Barajı 'nın Ön Çed Raporu hazırlanmıştır. Bu amaçla, Tepeköy Barajı 'nın inşaat ve işletme aşamasında çevre üzerine ve mevcut kullanımlara, olumlu ve olumsuz bütün etkileri araştırılmıştır. Bu araştırmalar sonucunda olumsuz etkilerin azaltılması yönünde ne gibi önlemler alınması gerektiği belirlenmiştir.

Environmental impact assessment (EIA) application in water resources planning and example of Tepeköy Dam

In this study, environmental impact of dam projects, which take part among the activities having obligation of preparing EIA statement according to legislation, were examined. Furthermore, preliminary EIA statement of Tepeköy Dam, which is planning for drinking water supply in Mersin, was prepared. For this purpose, positive and negative whole impacts on environment of Tepeköy Dam during construction and operation stages were investigated. From the conclusions of these investigations, necessary measures for diminishing negative impacts of particular project were determined.

___

1.Uzun,Ç., Gültekin,E., Akıncı,G., Altunkasa,M.F., Yılmaz,T., Ortaçeşme,V. ve Atmaca,M, "The Environmental Impact Assessment of Proposed Berke Dam and Hepp project with Reference to Biological Environmenta'l, Ç. Ü. Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Adana, 1991.

2.Akyar,H., Salihoğlu,I., Aydınlıyım,F, Yılmaz,N. ve Onur,A.K. "Kayraktepe 'arajı Çevresel Etki Değerlendirilmesi Raporu ", Ankara, 1994.

3.Atmaca,M., "Catalan Barajı ve Çevresi Doğal Bitki Örtüsü ve Yaban Hayatının Doğa Koruma Yönünden İncelenmesi", Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana, 1994.

4.Dorn ve ark., "Köprüçay Beşkonak I Barajı HES ve Beşkonak II Barajı HES Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu", Çevre Bakanlığı, Ankara, 1994.

5.Yılmaz, Ö., "Hidroelektrik Enerjinin Çevresel Açıdan Diğer Enerji Sistemleri İle Karşılaştırılması ve Olumsuz Etkilerin Giderilmesi Yöntemleri", Türkiye 6. Enerji Kongresi Teknik Oturumlar Tebliğleri-2, İzmir, 1994.

6.Yılmaz,N., "Deriner Barajı ve HES Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu. Çevresel Etki Değerlendirilmesi Semineri", DSİ İçme Suyu Kanalizasyon I Dairesi Başkanlığı, Ankara, 1995.

7.Müezzinoğlu,A., "Enerji Üretimi ve Çevresel Etki Değerlendirmesi", Çevre Sorunları Vakfı Yayını, Önder Matbaa, Ankara, 1991.