Betonarme yapılarda deprem hasarlarının belirlenmesi ve güçlendirme projesi uygulama örneği

Tüm yapılar yük etkisi ile şekil değiştirirler. Bu şekil değiştirmeler eğer yükler belli değerlerin altında ise elastiktir. Yükler büyük olduğu zaman özellikle deprem gibi durumlarda yapı rijitliğini ve dayanımım kaybeder ve hasarlar oluşur. Özellikle ülkemiz gibi aktif deprem bölgesi olan ülkelerde kurallara uygun olarak inşa edilmeyen betonarme yapılarda çeşitli sebeplerle deprem etkisi altında önemli hasarlar meydana gelmektedir. 17 Ağustos 1999 İzmit ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinde oluşan hasarlar ve can kayıpları bunun en acı örnekleridir. Bu çalışmada, İzmit depreminde hasar gören bir yapı için hasar tespiti yapılmış, yapı için mevcut beton dayanımı ve donatı durumları ile zemin özellikleri belirlenerek güçlendirme projesi hazırlanmış ve güçlendirme projesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ele alınmıştır. Güçlendirme çalışmasında yatay kuvvetlerin oluşturduğu deplasmanlarda "kolon mantolama + perdeleme" sistemi sayesinde yapı rijitliği artırılarak sınırlandırma yapılmıştır.

The determination of earthquake damages at RC buildings and an application of strengthening project

All structures deform under loading. In case of service loads, structures behave elastically. If loads are ubnormal or uncommon, especially earthquake loads, structures lose their strength and stiffness due to geometric and material nonlinearities. At the RC buildings in active seismic zone countries like our country, which was constructed unsuitable of rules, important damages occur with various reasons under earthquake effects. Damages and deaths, that have been occured at 17 August 1999 İzmit and 12 November 1999 Düzce earthquakes, are the most sadly illustrations.In this paper, for a damaged structure, damage determining was made, for that structure extant values of concrete resistance, steel conditions and soil properties are being defined, also the strengthening project was prepaired and the difficulties of applying project had been mentioned. At the strengthening study the displacements, constituted owing to the horizontal forces, are being limited with increasing the structural stiffness by "over coated + shear wall" systems.

___

1.Deneme, İ.Ö., "Depremde Hasar Gören Yapıların Güçlendirilmesi", Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001

2.TÜBİTAK, "Betonarme Binaların Onarım ve Güçlendirilmesi", Kurs Notları, İMO, 1999

3.Bayülke, N., "Depremlerde Hasar Gören Yapıların Onarım ve Güçlendirilmesi", Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir, 1999

4.Türk Standartları, ''Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları (TS500) '', Türk Standartları Enstitüsü, Ankara, 2000.

5.Demir, H., "Depremlerden Hasar Görmüş Betonarme Yapıların Onarım ve Güçlendirilmesi", İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 1992.