Temel sistemi güçlendirme yöntemlerinin karşılaştırılması

Bir yapının hasarsız olarak ekonomik ömrünü tamamlayabilmesi için yapının güçlü temeller üzerine inşa edilmesi gerekmektedir. Özellikle deprem gibi durumlarda yapılara beklenmeyen büyüklükte yatay yükler etki etmektedir. Bunun sonucu olarakta yapıda hasarlar oluşmaktadır. Bu hasarlar eğer temelde oluşmaya başlarsa yapının üst katlarına önemli hasarlar olarak yansır. Temel hasarları, ya zemin taşıma gücünün belirlenmesinde gerekli hassasiyetin gösterilmemesi yada civar bölgelerde yapılan deneylerin yapının yapılacağı bölge için de esas alınması ile oluşmaktadır. Doğru olarak yapılmayan zemin etütleri sonucunda yapı sistemi için uygun olmayan temel seçimleri yapılabilmekte, bu nedenle oluşan farklı oturmalar sonucunda yapıda hasarlar oluşabilmektedir. Özellikle ülkemiz gibi aktif deprem bölgesi olan ülkelerde kurallara uygun olarak yapılmayan zemin etütleri ciddi problemlere yol açmaktadır. Bu çalışmada, İzmit depreminde hasar gören bir yapının, mevcut temel sistemi incelenecek ve bu yapı temeli, için çeşitli güçlendirme yöntemleri karşılaştırılacaktır.

Comparison of base system strenthening methods

A structure should be constructed strong base system for completing its economical life without any damages. Horizantal forces with an unexpected largeness, effect to structures especially earthquake conditions. As a result of this the structure has damages. If that damages start at the base system it will go up to structure important damages. Base damages being composed of either not to display the necessary sensitive at defining the strength of soil or accepting the experimental values, which was found for neigborhood region , to the structure region. The wrong base system model can be choosen unless finding the strength of soil correctly, because of that the different settlements will be costituted, as a result the damages can be occured. In active seismic zone countries like our country making the soil experiments unsuitable gets serious problem. In this paper, base system of a structure was damaged at limit earthquke will investigate and different strengthening methods will be comparison for this base sytem.

___

1.Deneme İ.Ö., "Depremde Hasar Gören Yapıların Güçlendirilmesi", Yüksek Lisans Tezi, Niğde Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 21901.

2.Bayülke,N,, "Depremlerde Hasar Gören Yapıların Onarım ve Güçlendirilmesi", Türkiye İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir, 1999.

3.Mut,M.,T, "Jet Grouting Metodu ile Zemin Islahı", Zemin Mekaniği ve Temel Müh. 2. Ulusal Kongresi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 1998.

4.TÜBİTAK, "Betonarme Binaların Onarım ve Güçlendirilmesi", Kurs Notları, İMO, 1999.

5.Demir,H., "Depremlerden Hasar Görmüş Betonarme Yapıların Onarım ve Güçlendirilmesi", İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Matbaası, İstanbul, 1992.