Berke Barajı (Osmaniye) rezervuar alanı ve çevresinde görülen karstlaşma olayları

Çalışma bölgesi olan Berke Barajı; Kahramanmaraş'ın 40 km güneybatısında bulunmakta olup, Osmaniye iline bağlı Düziçi ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bölgede yapılan çalışmada baraj yapımı sırasında karşılaşılan jeolojik ve hidrojeolojik sorunların incelenmesi amacıyla proje alanının 1/10.000 ölçekli hidrojeoloji haritası yapılmıştır. Bölgedeki önemli sayılabilecek fay, bindirme gibi düzlemsel yapı elemanları ile bölgede gözlenen hidrojeolojik veriler de harita üzerine işlenmiştir. Ayrıca inceleme alanında yer alan formasyonların hidrojeolojik özellikleri gözönüne alındığında bölgenin oldukça geçirimli ve karstik bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. Bu nedenle de bölgede barajın yapımını önemli ölçüde etkileyecek geniş boyuttaki karstik boşluklara rastlanılarak, bunların fotoğraflandırılması ve sondajla alınan karot numunelerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bunun sonucunda da, bölgenin yüksek derecede bir karşılaşmaya sahip olduğu anlaşılmış ve karstik yapıların enjeksiyonla sağlamlaştırması yapılmıştır. Böylece bölgede bulunan geçirimli birimler ile geçirimsiz birimler birbirine bağlanarak sağlam bir enjeksiyon perdesi oluşturulmuştur.

Karstification reservoir area and around the Berke Dam site (Osmaniye)

The Berke Dam, which is the study area, is located in: the Düziçi Town of Osmaniye, 40 km away from the Kahramanmaraş. For the purpose of the investigation of the geological and hydrogeological problems during the construction period of the dam, a hydrogeological map of the project area was prepared at a scale of 1/10.000. Significant planar structural elements, such as faults and thrusts, and hydrogeological features of the region were plotted on the map. The region indicates a permeable and karstic structure characteristics, due to hydrogeological properties. Large karstic cavities (chaotic region) were observed, which would effect the construction of the dam. Pictures were taken and core samples recovered from boreholes were evaluated. As a result, it has been identified that the region had a high degree karstification so that these cavities have been grouted. Therefore, intact grout curtain were created by means of connection of the permeable and impermeable units in the region.

___

1.Arpat,E., "Berke Barajı Yöresinin Jeolojisi Saha Çalışma Raporu ", Şubat 1998.

2.Özgül,N., "Berke Baraj Yeri ve Dolayında Jeolojik Gözlemler", ÇEAŞ Raporu, lOls., İstanbul, Aralık 1988.

3.Aknil ve Sial, "Ceyhan Berke Projesi Berke Barajı ve Rezervuarı Geçirimsizliği île İlgili Değerlendirme Raporu", Ç.E.A.Ş. Raporu, 1988, (yayınlanmamış).

4.Ayaşlıoğlu, Y., "Bent yerinin 1/1000 ölçekli jeoloji haritasının hazırlanması", Dr. N.Özgülve Geosan İşbirliği Saha Çalışma Raporu, 101 s., 1972.

5.Çağlayık, V., "Ceyhan - Berke Bent Yeri ve Rezervuarımn Jeolojik İncelenmesi", EİE.İ. Raporu, 1970, (yayınlanmış).

6.Demirtaşlı,E., "Berke Baraj Yeri ve Yakın Dolayının Ayrıntılı Jeolojisi", Ç.E.A.Ş. Raporu, 101 s., İstanbul, Aralık 1988.

7.Eroskay.O., Yılmaz, Y., Gürpınar,O., Yalçın,N., Gözübol,A.M., "Ceyhan - Berke Rezervuarımn Jeolojisi ve Mühendislik Jeolojisi", Türkiye Jeo. Kurm. Bült., 21,55-56 s., 1978.

8.Özgül,N., ve Altuğ,S., "Berke Baraj Yeri ve Yakın Dolayının Ayrıntılı Jeolojisi", Ç.E.A.Ş. Raporu, İstanbul, Aralık 1995.

9.Özgül,N., Arpat,E., Özeren,A., Özgül,K., "Berke Baraj Yeri ve Yakın Dolayının Ayrıntılı Jeolojisi", Ç.E.A.Ş. Raporu, 101 s., İstanbul, Aralık 1988.

10.Altuğ.S., "Berke Barajı; Hidrojeoloji, Karstlaşma ve Kireçtaşı Temelinin Sağlamlaştırılması", Seminer Raporu, Marmaris, 2000.