İnşaat projelerinin gerçekleştirilme süreci için tasarlanmış bir sözleşme yönetim modeli

İnşaat projelerinde katılımcılar projenin gerçekleştirilme aşamasında sözleşmenin yönetimi için çeşitli doküman ve formlardan yararlanmaktadırlar. Bunlardan bazıları katılımcılar arasında bilgi alışverişini ve iletişimi sağlamak için ortak olarak kullanılmalıdır. Bu çalışmada, proje katılımcılarının kullandıkları birçok form ve dokümanın ortak bir platformda toplanmasını ve izlenmesini sağlayacak bir sözleşme yönetim modeli tasarlanmıştır. Modeli oluşturan program Microsoft Access' da tasarlanmıştır ve toplam maliyet esasına dayalı inşaat projeleri için projenin yapım sürecinde kullanılmak üzere geliştirilmiştir. Program, projeler ve sözleşme dokümanları, şantiye kayıtları, değişikliklerin izlenmesi ve yönetimi, hakediş ödemeleri, anlaşmazlık izleme ve çözümü isimli modüllerden oluşmaktadır.

A contract management model for construction pojects

Project participants use various documents and forms during management of a construction contract. Some of them have to be commonly used in order to enable transfer of information and also communication. In this paper, a contract management model has been designed for collecting and tracking various forms and documents which are used by project participants. The model can be used for lump-sum construction projects. The model includes modules called as "Projects, and contract documents", "Site records", "Tracking and management of changes ", "Progress payments ", "Tracking and solving of disagreements ".

___

  • 1.Rasdorf,W.J. and Herbert,M.J., "CIMS: A Construction Information Management System", Computing in Civil Engineering: Proceedings of the Fifth Conference, Alexandria, March 29-31, American Society of Civil Engineers, pp. 33-45,Virginia, 1988.
  • 2.Russell,A.D., "Computerized Daily Site Reporting", Journal of Construction Engineering and Management, 19(2): 385-402, 1993.
  • 3.Krone,S.J., "Containing Construction Change with Computers", Computing in Civil and Building Engineering, Proceedings of the Fifth International Conference,Anaheim, June 7-9, American Society of Civil Engineers, Vol.2, pp.1762-1769,California, 1993.
  • 4.Lock,D., "Handbook of Engineering Management", Butterworth-Heinemann, Ch. 20 and 27, Oxford, United Kingdom, 1993.
  • 5.Latham,M., "Constructing the Team ", Final Report of the Government /Industry Review of Procurement and Contractual Arrangements In The UK Construction Industry.HMSO, London, 1994.
  • 6.Kangari, "Construction Documentation in Arbitration", Journal of Construction Engineering and Management, Vol.121(2):201-211, 1995.
  • 7.Shahid,S., Froese,T., "Project Management Information Control Systems", Journal for Civil Engineering, Vol.25, No.4, p. 735-754, 1998.
  • 8.Turner,J.R., Simister,S.J., "Project Contract Management and Theory of Organization", International Journal of Project Management. 19(1) :457-464, 2001.
  • 9.Danışman Kaya,N.,"İnşaat Projelerinin Gerçekleştirilme Süreci İçin Tasarlanmış Bir Sözleşme Yönetim Modeli", Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi,90s., Adana, 2003.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çeşitli deprem yönetmeliklerinin Türk Deprem Yönetmeliği( TDY-1998) ile karşılaştırılması

MEHMET FATİH ŞAHAN, Ali Hamza TANRIKULU

İnşaat projelerinin gerçekleştirilme süreci için tasarlanmış bir sözleşme yönetim modeli

Kaya Nuran DANIŞMAN, M. Emin ÖCAL

İplik üretim sistemlerinde enerji kullanımı-ring iplik eğirme sistemi örneği

ERDEM KOÇ, Emel KAPLAN

Effect of mixed substrade on the stability of anaerobic digestion

M. Ümit ÜNAL, SALİH AKSAY, TURAN YILMAZ

Prefabrik yapı elemanlarında taze beton-kalıp etkileşimi için titreşim etkisindeki taze betonun modellenmesi

GÜLTEKİN AKTAŞ, TARIK BARAN, A. Kamil TANRIKULU

İsalı-Doruk-Yumurtalık civarının (Adana) tektono-stratigrafisi

Gülşen UYSAL, Ulvi Can ÜNLÜGENÇ

Eski maden işletmeleri ve taş ocaklarının tehlikeli atık deposu olarak kullanılma olanakları ve Çukurova bölgesinde bir uygulama Tarsus Sağlıklı köyü Boynuztepe mevkii eski alçı taşı ocağı

Mesut ANIL, Özen KILIÇ, MEHMET TÜRKMENOĞLU

Yüksek fırın cürufu ve bazaltik pomza katkılı betonların deniz yapılarında kullanılmasının beton durabilitesi açısından avantajları

Orhan AKSOĞAN, HANİFİ BİNİCİ, Ela Bahşude GÖRÜR

Toprakkale (Osmaniye) bazaltik pomzasından yüksek mukavemetli hafif beton imali

Alaettin KILIÇ, ERGÜL YAŞAR, Cengiz Duran ATIŞ

İki sıra boşluklu deprem perdelerinde tek güçlendirici kiriş konumunun toplam perde eğilme mometine etkisi

ENGİN EMSEN, Orhan AKSOĞAN, MURAT BİKÇE, HALİL GÖRGÜN