Eski maden işletmeleri ve taş ocaklarının tehlikeli atık deposu olarak kullanılma olanakları ve Çukurova bölgesinde bir uygulama Tarsus Sağlıklı köyü Boynuztepe mevkii eski alçı taşı ocağı

Türkiye her geçen gün sanayi atıklarını depolamada güçlükle karşılaşan bir ülke olup, bu atıkların içinde, tehlikeli atıklar sınıfına giren maddeler de bulunmaktadır. Nüfus artışı ve sanayileşmeye paralel olarak oluşan bu atıkların depolanmasında gerek bölgesel olarak ve gerekse ülke genelinde sıkıntılar vardır. Özellikle tehlikeli atık sınıfına giren katı ve sıvı atıkların uluslar arası kurallara uygun olarak depolanabilmesi için dizayn edilmiş ve lisans verilmiş tek bir depo İzaydaş bulunmaktadır. Bu deponun kapasitesi oldukça düşük olup; Marmara Bölgesi'ne bile cevap veremezken öteki bölgelerde başka depo yoktur. Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecinin yaşandığı günümüzde tehlikeli atıkların da önemli sorum oluşturacağı da düşünülerek 4 yeni depo alanı için çalışmalar başlatılmıştır. Ancak çok geç kalındığı için yer seçimi ve ÇED belgesi süreci uzamakta ve geniş protestolar yaşanmaktadır. Bu incelemede Mersin Kromsan A.Ş. tarafından stok sahasında bekletilen ve tehlikeli atık sınıfındaki Cr'6 içeren atıkların depolanması için eski bir açık işletme sahası düşünülmüş ve gerçekleştirilen bir dizi çalışmalar sonunda burası için lisans alınan depo esas alınmıştır. Depo alanında yapılan incelemeler ve alınan örnekler üzerinde gerçekleştirilen kimyasal analizler depo alanından herhangi bir sızıntının olmadığını göstermektedir. Ayrıca hava kalitesi bakımından da önemli bir kirlilik saptanmamıştır. Bu model bölgedeki öteki taş ocakları ve açık maden işletmelerinin iş bitimi tehlikeli atıklar için depo alanı oluşturulabileceklerini göstermektedir.

The usage possibilities of abondened open-pit mine and quarries as hazardous waste storage and an application of Çukurova region Sağlıklı village Boynuztepe Tarsus abondoned gypsum open-pit

Turkey is a country that has difficulties in industrial waste disposal and these wastes have been containing material, which are considered as hazardous. There are problems in waste dsiposal paralel in population growth and industrialization either as regional on throughout the country. Izaydas is licenced and unique deposit that has been designed according to the dispose of certain hazardous solid and liqued waste. The capacity of this deposit is rather low that has not been opposing the requirement of even the Marmara Region, and (here is no other deposit in other regions. Works have been set up for 4 deposits that hazardous wastes have been thought as serious issue today at which the integration period of Turkey and E.E.L. has been observed, but large scale of protests have been shown and period of the E.I. A, document has become longer due to being late. In this study, an old open-pit mine area was thought for dispose of wastes containing Cr 6 which is in hazardous waste group and has been waited by Mersin Kromsan Co. For a temporary period, and the licenced deposit was taken as the reference fort his deposition after a series of Works. The chemical analysis and examinations done on the samples taken showed that no leakage was present. Besides this, no pollution notable was determined regarding the air quality. This model in the region has shown that the areas obtained after the quarrying and open-pit mining operations may be used as hazardous waste disposal area.

___

  • 1.GCTU (Gesellchaft für Chemischen und Technischen Umweltschutz mbH), "Rearrangement of the Industrial Waste Management for the South-East Mediterranean Districts of Turkey in View of the Realisation of a Fully Integrated Hazardous Waste Management Facility and Concept of a Hazardous Waste Landfill Site for Chromate Containing Waste ", Stutgart, Germany, 2004.
  • 2.Yeni Türk Ceza Kanunu, Kanun No 5237, Kabul Tarihi: 26.09.2004.
  • 3.Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 14.03.2003 tarih ve 25755 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
  • 4.EPA (1998) Types of radiation, Science and Radiation booklet, U.S.A.
  • 5.Hazardous Waste Management, M.D.Grega, P.L.Buckingham, J.C.Evans McGrawhill Inc. 1994.
  • 6.Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği, 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
  • 7.Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği 21.01.2004 tarih ve 25353 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
  • 8.Toprak Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği, 10.12.2001 tarih ve 24609 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
  • 9.Integrated Solid Waste Management;Engineering. Principles and Management issues, G.tcyobanoglous.H.Theisen, S.A. Vigil, McGraw Hill Inc. 1993.
  • 10.K. Allen, Eminence Dome-Natural Gas Storage in salt Comes of Age, J. Pet. Tech.,Nov. (1972) 1299.
  • 11.C.A. Baar,Applied Salt Rock Mechanics, 1,Elsivier,21.
  • 12.Technical Background Document on Ground Water Controls at CKD Landfills, Office of Solid Waste U.S.Environmental Protection Agency, June 1996.
  • 13.Anıl,M., Yüceer,A., Yaşar,E., Başıbüyük,M., "Katı Atıkların Eski Taşocakları veya Maden Ocaklarında Depolanma Koşulları ve Bir Uygulama: Mersin İli Çevlik Köyü Güneyindeki Kullanılmış Taşocağı", Tübitak Adana Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezi, Ocak 2004.
  • 14.Soda Sanayi A.Ş.Kromsan Krom Bileşikleri Fabrikası, Boynuz Tepe Katı Atık Depolama Alanı ÇED Ön Araştırma Raporu, Ayem Mad.Çevre Mühendislik San. Tic.Ltd.Şti. Mersin, 2002.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ