Fakılar Boksit CevherÖzellikleri ve Potansiyeline ait ilk Bulgular (Çamlıyayla/Mersin)

Türkiye'nin en önemli boksit cevherleşmeleri Orta Torosların Bolkardağları bölgesinde bulunmaktadır. Bu çalışma Mersin'in Çamlıyayla/Fakılar Köyü mevkiinde yeni bir boksit cevher yatağının ekonomik olarak öneminin değerlendirilmesi amacı ile yapılmıştır.Cevherleşme, Bajosiyen-Santoniyen (Jura-Kretase) yaşlı kireçtaşı-dolomitik kireçtaşları içerisinde yarı düzenli-düzensiz olarak yataklanmıştır.Yapılan mineralojik ve XRD analizleri sonuçlarına göre;diyasporit,hematit,limonit,götit, lepidokrosit, rutil,kaolinmineralleri içeren karstik tip çoğunlukla oolitik-pizolitik yapılı boksitlerdir. Kimyasal içerikleri %70-62 Al2O3, %8,53-1,46SiO2, %15,12-10,66 Fe2O3, %2,87-2,44 TiO2olarak tespit edilmiştir. İçerikleri bölgenin sektörel anlamda yeterli alüminyum zenginleşmesine sahip olduğunu göstermektedir.Arazide, AGİ marka 8 kanallı 84 elektrotlu cihaz ile çok elektrodlu rezistivite ve IP çalışmaları 3 profilde yapılmıştır. 540 metre uzunluğunda olan profillerde elektrod aralığı 20 metre alınarak dipole-gradient açılımı kullanılmıştır. Araziden elde edilen ölçüm verileri 'EartImager 2B ve 3B' programında değerlendirilmiş ve yeraltı yapı kesitleri elde edilmiştir. Bu kesitlerde Rezistivite ve IP ölçümlerinin birbirlerini desteklediği görülmüştür. IP kesitlerinde yüksek şarjabilite değerinin elde edilmesi, çalışma sahanında boksit madeninin varlığı yönünden olumlu olarak değerlendirilmiştir. Rezistivite kesitlerinde düşük rezistivite değerleri yüzeye yakın alanlarda tespit edilmiştir. Buna göre olası boksitrezervleri, düşük rezistivite ve yüksek şarjıbilite değeri veren yerlerdir. Elde edilen veriler sonucu sadece 3 kesit için ortalama120.000-150.000 ton'luk bir rezerv söz konusudur. Daha fazla profilanalizlerinde bu miktarın çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.

Preliminary Findings of Ore Properties and Potential of Fakılar Bauxite (Çamlıyayla/Mersin)

The Bolkardağı region of Central Tauridesis host to a number of bauxite deposits of Turkey. This study focuses on the assessment of economic importance of a new bauxite deposits outcropped Çamlıyayla/Fakılar area in Mersin.The ore deposits were regularly-semiregularly placed in limestone-dolomitic imestones (Triassic-Jurassic). According to mineralogical studies and XRD analyses, the bauxite samples are oolitic-pysolithic, and have a main mineralogical content of diasporite, hematite, limonite, goethite, lepidocrocite, rutile and kaolinite. Themain chemical compounds of the ores are Al2O3(70-62%), Fe2O3(15,12-10,66 %), SiO2(8,53-1,46%) and TiO2(2,87-2,44%). Composition of ore deposits sectorally indicate that the region has an adequate aluminum potential.At the terrain, multi-electrode resistivity and IP studies were performed in three profiles with equipment the AGI brand 8-channel and 84-electrode by taking electrode spacing of 20 meters at the profiles in length of 540 meters, dipole-gradient expansions are used. The obtained measurements data from the field are evaluated in `Eartımag 2D and 3D` software and upon them underground structure cross section are prepared. Resistivity and IP measurements in these sections observed support each other. Obtaining high chargeability values in IP sections are evaluated positively for the presence of bauxite mine. Low resistivity values in resistivity sections are determined in the areas close to the surface. Accordingly probable reserves of bauxite ore are located at the places with low resistivity values and high chargeability. The results show to be an average reserves of 120.000-150.000 tons for only three seismic sections. It is thought that this amount of reserve can probably emerged to be much greater in case of further more profile analysis.

___

  • 1.Madencilik Özel İhtisas Komisyon Raporu, 2001,8. ci 5 yıllık kalkınma Planı, Ankara.
  • 2.Ünlügenç, Ü. C., 1986.Kızıldağyayla (Adana) Dolayının Jeoloji İncelemesi, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 71 s, Adana.
  • 3.Keniş, Ü., 1988. Sarıkavak (Tarsus-İçel) Manyezit Yataklarının Jeolojisi ve Metallojenezi, Ç. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 58 s, Adana.
  • 4.Ekingen, S., 2003.Çamlıyayla, Mersin Yöresinin Tektono Stratigrafik Özellikleri, Mersin Üniv., Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 66 s, Mersin.
  • 5.Yetiş,C., 1978.Çamardı (Niğde) Yakın ve Uzak Dolayının Jeoloji İncelemesi ve Ecemiş Yarılım Kuşağının Maden-Boğaz-Kamışlı Arasındaki Özellikleri, Doktora Tezi, İ.Ü. Fen Fakültesi, 164 s, İstanbul.
  • 6.Kaya, A., 2006. Çamlıyayla (Mersin) ve Güneydoğu'sunun Jeolojik ve Tektonik İncelemesi,Yüksek Lisans Tezi, 44 s, Adana.
  • 7.MTA.,2011. Adana -N33 paftası, Ankara.
Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlik Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1019-1011
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Survey of Photovoltaic (PV) Technologies, PV Module Characteristics, Connection Forms and Standards

ÖZGÜR ÇELİK, AHMET TEKE, H. Başak YILDIRIM

İş Sağlığı ve Güvenliğinde Risk Analizi ve Değerlendirmesi için Geliştirilmiş Bir Karar Destek Sistemi (Yapay Sinir Ağı)- Atatürk Üniversitesi Örneği

MUHAMMED FATİH ALAEDDİNOĞLU, Selçuk SİNCAR, ABDULLAH NARALAN

Türk İnşaat Sektöründe Örgütsel Bağlılık

GÖZDE ÇELİK, Emel ORAL LAPTALI, ABDULKADİR BUDAK

Çelik Bir Bacanın Dinamik Davranışının Analizi

Gökhan GÜRSOY, Hüseyin R. YERLİ, SELÇUK KAÇIN

Tekirdağ Yöresi Oligosen-Miyo-Pliyosen Çökellerinin (Hacusungur Sondajı) Ostrakod Faunası ve Ortamsal Özellikleri

ÜMİT ŞAFAK

Eğimli Açık Kanal Akımının Farklı Türbülans Modelleri ile Sayısal Modellemesi

VEYSEL GÜMÜŞ, OĞUZ ŞİMŞEK

Tekil Olmayan Fiksatör Otomasyonu

AHMET AYDIN, D. İbrahim AKÇALI, ERCAN AVŞAR, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Ö.Sunkar BİÇER, Cenk ÖZKAN, Atakan DURMAZ

Konuşma/Müzik Ayrıştırması için Kesikli Dalgacık Dönüşümü Tabanlı Öznitelik Çıkarımı

TİMUR DÜZENLİ, HATİCE DOĞAN, NALAN ÖZKURT

Fakılar Boksit CevherÖzellikleri ve Potansiyeline ait ilk Bulgular (Çamlıyayla/Mersin)

NİL YAPICI, HAKAN GÜNEYLİ, HATİCE KARAKILÇIK

Ortopedik Uygulamalarda Bilgisayarlı Denetim Sistemi

ERCAN AVŞAR, İbrahim D AKÇALI, AHMET AYDIN, M. Kerem ÜN, HÜSEYİN MUTLU, TURGAY İBRİKÇİ, Cenk ÖZKAN, Ö.Sunkar BİÇER