Kıpti Kaynaklarında İznik Konsiline Götüren Süreç ve Arius

- İsa göğe yükseldikten sonra Hıristiyanlığın en önemli problemlerinden biri onun tabiatı ile ilgili tartışmalar olmuştur. Bu tartışmalar özellikle 3. yüzyılın sonları 4. yüzyılın başlarında hemen bütün Hıristiyanları meşgul eden bir problem haline gelmiştir. Özellikle İskenderiye Kilisesi ile bu kiliseye bağlı bir din adamı olan Arius arasında cereyan eden tartışmalar bölünmelere ve ciddi ayrışmalara sebebiyet vermiştir. Bu problemlerin ortaya çıkardığı toplumsal huzursuzluk ciddi boyutlara ulaşınca İmparator Konstantin din adamlarına bir davet göndererek İznik’te bir konsil toplayarak problemleri çözmeyi hedefle- miştir. Bu toplantıda Arius’un görüşleri ile birlikte mahkum edilmesi üzerine problem daha da kemikleşmiştir. Daha sonra devam eden süreçte Arius ve taraftarları ile İskenderiye Kilisesi arasında yarım asır devam edecek bir kav- ganın fitili ateşlenmiştir.

Arius, and the Events Leading to Council of Nicaea in Coptic Resources

After the ascension of Jesus, the debates about his identity became one of the most important problems of Christi- anity. Especially in the late 3rd century and the beginning of the 4th century these debates turned into such problem that con- cerned almost all the Christians. Particularly the conflict be- tween the Alexandria Church and Arius, a priest who was affili- ated with the church, caused divisions and serious segrega- tions. When the social unrest, created by these problems had reached a serious dimension, Emperor Constantine intended to solve these problems by inviting bishops to gather a council in Nicaea. The conviction of Arius himself and his views became an even more deep seated problem in this meeting. In the fol- lowing era, a conflict Church that would continue on for half a century commenced between Arius’s supporters and the Alex- andria.

___

  • ÇELİK, Mehmet (2000), Fener Patrikhanesinin Ökümeniklik İddiasının Tarihi Seyri, İzmir, Akademi Kitapevi DVORNİK, Francois (1990), Konsiller Tarihi İznik’ten II. Vatikan’a (Çev. Mehmet AYDIN), Ankara, TTK Yay. EBU ZEHRA, Muhammed (Trsz), Muhadarat fi’Nasraniyye, Kahire, Dar’ül- Fikr’il-Arabi EBRAS, Meşal-ARAP, Anton (1997), El-Mecmaü’l-Meskuni el-Evvel “Nik- ya el-Evvel (325)”, Beyrut, Dar’ül-Pavlusiyye El YUHANNA, Mensa (1983), Tarih al-Keniset al-Kıptıyye, Kahire EL GUMS, Şemmas Mensa (1924), Kitab-ı Tarih-i Keniset’il-Kıptıyye, Mı- sır, Matbaat’ül Yakzatü ERDEM, Mustafa (1994), “Kıpti Kilisesi Üzerine Bir Araştırma” A.Ü.İ.F.D, XXXVI/143-178 Heyet (Trsz), Medhal ila Tarih’il-Kenise, Kahire. http://thriceholy.net/Texts/Arius.html http://www.freeorthodoxmind.org/2012/08/blog-post_8012.html KANNENGIESSER, Charles (2005), “Athanasius Md.” The Encylopedia of Religion, ABD, Thomson Gale Co., II Kutsal Kitap 2002, İstanbul, Yeni Yaşam Yayınları, LORİMER, Jon (Trsz), Tarih’ül Kenise I-III, Kahire, Dar’üs-Sakafe RUBENSTEİN, Richard E. (2004), İsa Nasıl Tanrı Oldu (Çev. Cem DEMİRKAN), İstanbul, Gelenek Yay. TAHTAVİ, Mahmut İzzet (1986), En-Nasraniyye ve’l-İslam, Kahire