Tokat İli Kentsel Alanda Tüketicilerin Gösterişçi Tüketime Yönelik Eğilimleri

İnsanlar; yeme, içme, barınma, güvenlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında sevilmek, saygı görmek, statü belirlemek, başkalarını etkilemek amacıyla da tüketimde bulunabilir ve bu amaçla alışverişlerinde lüks ve pahalı ürünler tercih edebilirler. Yapılan bu çalışma ile Tokat ilinde bulunan tüketicilerin tüketim ve satın alma kararlarında gösterişçi tüketime eğilimli olup olmadıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve elde edilen verilere SPSS16 paket programı kullanılarak faktör analizi, t testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Tüketime ilişkin 32 değişkene yapılan faktör analizi sonucunda, değişkenler beş faktör altında toplanmış ve toplam varyansın %72,819'unu açıklayabilmiştir. Fark analizleri sonucunda; medeni hal, yaş, eğitim, çalışma alanı, katılımcının marka ve moda anlayışıyla gösterişçi tüketim eğilimleri arasında ilişki bulunmuştur.

Trends of Consumers Towards Showy Consumption in Urban Area of Tokat Province

People; In addition to satisfying their basic needs such as eating, drinking, sheltering, security, they can alsoconsume, be loved, respected, determine status, influence others and prefer luxury and expensive products fortheir shopping. With this study, it is aimed to determine whether consumers in Tokat are prone to ostentatiousconsumption in their consumption and purchase decisions. Questionnaire was used as the data collection methodand the data were analyzed using factor analysis, t test and ANOVA test using SPSS16 package program. As a resultof the factor analysis of 32 variables related to consumption, the variables were grouped under five factors andexplained 72,819% of the total variance. As a result of the difference analysis; The relationship between maritalstatus, age, education, working area, brand and fashion understanding of the participant and showy consumptiontrends were found.

___

  • KAYNAKÇA Arıkan, Rauf (2007), Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama, 6. Baskı. Asil Yayıncılık. Barut, Derya ve Güneş, Serkan (2018), "Gösterişçi Tüketimin Nedenleri ve Mobilya Firmalarının Gösteriş Üzerine Geliştirdikleri Algı", International Journal Of Academic Value Studies, C. 4, S.18: 81-88. Becan, Cihan ve Eaghanıoskouı, Ghoncheh (2019), "Gösterişçi Tüketim Aracı Olarak Instagramın Tüketicilerin Satın Alma Motivasyonuna Etkisi", E-Journal Of New Media / Yeni Medya Elektronik Dergi, C.3, S. 2: 84-101. Korkmaz, Oya (2012), "Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Bülent Ecevit Üniversitesi Örneği", Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, C.14, S.2: 209-226. Küçükönder, Hande ve Efe, Ercan; Akyol, Ethem; Şahin, Mustafa ve Üçkardeş, Fatih (2004). "Çok Değişkenli İstatistiksel Analizlerin Hayvancılıkta Kullanımı", 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, Bildiriler Kitabı. 550-554, Isparta. Levy, BySidney J.(1959), “Symbols for Sale”, Harward Business Review, C. 37: 117- 124. O’Cass, Aron ve McEwen, Hmily (2004), “Exploring Consumer Statusand Conspicuous Consumption”, Journal of Consumer Behaviour, C. 4, S.1:25-39.. Osmanlı, Umut ve Kaya, Sevde (2014). "Püritanizm’ Den Hedonizm’ E Değişen Boş Zaman Kavramı" http://www.sdergi.hacettepe.edu.tr/makaleler/Prutanizmden Hedonizme Değişen Bos Zaman Kavramı.pdf (Erişim: 20.10.2019). Özer, Alper ve Dovganiuco, Olga (2013), "Gösteriş Amaçlı Ürünlerin Satın Alınmasında Ülke Orijini Ve Tüketici Etnosentrizminin Etkisi", Pazarlama ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, S.11: 61-80 Özkul, Ahmet Sait (2007), Yaşam ve Çalışma Değerlerini Etkileyen Faktörler SDÜ Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma", Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta. Sipahi, Beril ve diğerleri, (2008),"Sosyal Bilimlerde SPSS'le Veri Analizi", Beta Yayıncılık 2. Baskı. Şahin, Onur ve Nasır, Süphan (2019), "Tüketicilerin Gösterişçi Tüketime Yönelik Tutumlarına Göre Sınıflandırılması", Balıkesir University The Journal Of Social Sciences Institute C. 22, S. 41: 383-399. Şen, M. Ekim (2007). "Ambalaja Yönelik Tüketici Tutumları ve Bir Uygulama", Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Tosun, Nurhan Babür ve Cesur, D. Karsu (2018), "Tüketimin Paranormali: Gösterişçi Tüketim Ve Paranormal İnanç İlişkisi", Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, C.13, S.49:167-186. Tunç, Muharrem (2017), "Diyarbakır’da Gösterişçi Tüketim Davranış Kalıpları Ve Eğilimleri", e-Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi Journal of Oriental Scıentific Research (JOSR), JOSR Nisan-2017 C.9, S.1:.412-432. Veblen, Thorstein Bunde (1899),Aylak Sınıfı Teorisi Kurumlar İktisadı İncelemesi, Heyetik Yayıncılık (Çevirenler Kırmızı Altın E. Bilir Hüsnü).