Müze eğitimi ve yaratıcı drama

Müzeler, bir toplumun tarihi, kültürel, doğal vb. değerlerinin toplandığı, korunduğu ve eğitsel amaçlarla sergilendiği mekânlardır. Müzeler, eğitimde etkin olarak kullanılması gereken en önemli araçlardan birisi olmalıdır. Bu konuda öğretmenlerin yeterli bilgi ve yaşantıya sahip olmamaları yüzünden müzeler eğitim amaçlı yaşanılan ve tüketilen materyaller olma özelliğine sahip olamamaktadırlar. Müze eğitimi öğrenciler açısından, sadece müzede gezmeleriyle sınırlı değildir, müzede eğitim programları ve müze dışı eğitsel etkinlikleriyle bir bütündür. Müze eğitimi programlarında etkin olarak kullanılabilecek yöntemlerden birisi eğitimde yaratıcı dramadır. Eğitimde yaratıcı drama bilişsel, duyuşsal, devinişsel öğrenmeleri destekleyebilen ve gerçekleştirebilen bir öğretim yöntemidir. Bu nedenle müze eğitimi programları içerisinde eğitimde yaratıcı dramaya yer verilmesi, müzeden sağlayabileceğimiz kazanımların en üst düzeye çıkmasına olanak sağlayabilecektir. Bu çalışmada ilgili alan yazın taranarak müze eğitiminin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiğine yer verilmiştir. Ayrıca eğitimde yaratıcı dramanın müze eğitimi programlarındaki yeri ve önemi irdelenmeye çalışılmıştır. Sonuçta ise Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi için planlanmış olan yaratıcı dramanın da bir yöntem olarak kullanıldığı bir müze eğitimi çalışması örnek olarak sunulmuştur. İlgili alanyazına bakıldığında, müzede yapılan bu tür bir çalışmanın onların müzeyi algılamalarında ve müzeden edindikleri kazanımlarda olumlu bir etkiye sahip olduğu söylenebilmektedir.

Museums are places where historical, cultural, natural values of a community were collected, conserved and exhibited for the educational purposes. Museums should effectively used as a material in education. Museums aren’t used effectively as educational materials, because, the teachers don’t have enough knowledge and experience. Museum education isn’t limited only visiting a museum for students, it is connected museum education programmes and outside museum educational activities. Creative drama is an actively used method in museum education programmes. Creative drama may foster cognitive, affective and psycho-motor learning. For this reason we should give place to creative drama in museum education programmes. This may be provide and generate high level learning outcomes. In this study, we accommodate that what museum education is and how it should be done. Also we examined creative drama and its importance in museum education programmes. At the end the study an example about museum education programme based on creative drama was represented. This programme planned for Anatolian Civilizations Museum in Ankara. If we looked at the literature about museum education and creative drama, a museum education programme could affect positively their perceptions on museum and their learning outcomes about museum.

___

  • Aslan, N. (2003). Erken Yaşta Yabancı Dil Uygulamaları Ve Türkiye'deki Durum. Ç.Ü. Eğitim Fakültesi Dergisi 35. sayı 2008 yayınlanacak makale
  • Aslan, Osman/ Balcı Tahir (1999) Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Alman Dili Eğitimi Bölümünde Uygulanan Eski Ders Programı ile YÖK'ün Eğitim Fakültelerinin Alman Dili Eğitimi Anabilim Dallarında Uygulanmasını öngördüğü Yeni Programın Karşılaştırmalı Eleştirisi. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı 17.Ocak.
  • Ataünal, A. (2003) Niçin Ve Nasıl Bir Öğretmen. Ankara.
  • Bausch,R., K., Heid, M.(1990). Das Lehren und Lernen von Deutsch als zweiter oder weiterer Fremdsprache: Spezifika, Probleme, Perspektiven. Bochum.
  • Clond, C., Edelenbos, P. Jonstone, R. ua :(2002) 10 Empfehlungen der Expertengruppe, Fremdsprachen für Kinder Europas. In: Massoudi,G. Der frühe Fremdsprachenunterricht. Eine Übersicht. Goethe Instıtut.
  • Europarat. (2001). Rat für kulturelle Zusammenarbeit Gemeinsamer europäischer Referenzrahmen für Sprachen:Lernen, Lehren, Beurteilen, , München:Langenscheidt
  • Garajová K. (2000). Fremdsprachen im Primarschulbereich.Theoretische Erwägungen und empirische Befunde zu der Kontroverse um ihre Effizienz.Marburg.
  • Goethe Institut.(1996). Nürnberger Empehlungen zum frühen Fremdsprachenlernen. München s.9-12.
  • İlhan, Ç., A. (2003). Avrupa Birliği ve Eğitim. Ankara
  • Karbe, U. (1998). Lehrerkompetenz und Anforderungen an Lehrer. In: Bliesener,U., Edelenbos, P.(1998). Früher Fremdsprachenunterricht. Begründung und Praxis, Liebzig .
  • Kocaman, A.(1999) Yabancı dil eğitiminde öğretmen sorunu. Cumhuriyet Bilim Teknik dergisi. 22mayıs s. 15-16.
  • Massoudi, G.(2002). Der frühe Fremdsprachenunterricht. Eine Übersicht. Goethe Instıtut.
  • Özyar, A.(2003). Milli Eğitim Bakanlığının Öğretmen Yetiştirme Politikaları Ankara http: oyegm.meb.gov.tr/org_yet/gn_snd_sunu_dosyalar/f arme.htm.
  • Schmidt, W-H. (2003). Deutsch als 2. Fremdsprache in der Türkei als Beitrag zur Mehrsprachigkeit. Uluslar arası Avrupa Konseyi Yabancı Dil Eğitimi Ortak Çerçeve Programı ve Türkiye'de Yabancı Dil Eğitimi Sempozyumu, 17-18-19 Eylül 2003 Bursa.
  • Senemoğlu, N. (2003).Türkiye'de Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Uygulamaları, Sorunlar, Öneriler. SDÜ Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, sayı 5, Haziran , s.154-193.
  • Tapan,N., Polat,T., Schmidt, W.(Hrsg.)(2000).Berufsbezogene Deutschlehrer-ausbildung. Dokumentation zum Workshop am 26./27. Mai 2000 in İstanbul.
  • Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı. (1998). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları Ankara.
Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-9967
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Matbaası