Nadir bir hipokalsemi nedeni: Psödohipoparatiroidizm

Psödohipoparatiroidizm, parathormon direnci ile ilişkili, nadir görülen kalıtsal bir metabolik bozukluktur. Serum kalsiyum düşükken yüksek fosfat düzeyi ve parathormon direncini düşündüren yüksek parathormon seviyeleri, bozukluğun biyokimyasal karakteristik özellikleridir. Psödohipoparatiroidizm tip 1, tipik bir fenotip ile karakterize Albright'ın kalıtsal osteodistrofisi olarak bilinir. Bu sendrom brakidaktili, yuvarlak yüz, kısa boy, santral obezite ve değişken derecelerde mental retardasyon gibi çok sayıda klinik bulguyu kapsar. Burada biz hipokalsemi ve parathormon direncinin nadir bir nedeni olan psödohipoparatiroidi tanısı alan bir hastayı sunuyoruz.

A rare cause of hypocalcemia: Pseudohypoparathyroidism

Pseudohypoparathyroidism is a rare inherited metabolic disorder that associated with parathormone resistance. Low serum calcium, high phosphates and raised parathormone levels suggesting parathormone resistance are biochemical characteristic features of disorder . Pseudohypoparathyroidism type 1 is known as Albright’s hereditary osteodystrophy that characterized by a typical phenotype. This syndrome encompasses multiple clinical findings such as brachydactyly, rounded face, short stature, central obesity, and variable degrees of mental retardation. Here, we present a patient with pseudohypoparathyroidism which is rare cause of hypocalcemia and parathormone resistance .

___

  • 1. Mantovani G. Pseudohypoparathyroidism: diagnosis and treatment. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:3020-30.
  • 2. Albright F, Burnett CH, Smith PH, Parson W et al. Pseudohypoparathyroidism : An example of ‘Seabright-Bantam syndrome’. Endocrinology 1942;30:922–32.
  • 3. Mantovani G, Linglart A, Garin I, Silve C, Elli F Nanclares G et al.. Clinical utility gene card for: Pseudohypoparathyroidism. Eur J Hum Genet. 2012;21.6:5-5.
  • 4. Bringhurst FR, Demay MB, Kronenberg HM. Hormones and disorders of mineral metabolism. In: Williams Textbook of Endocrinology, 9th Ed. Baltimore, WB Saunders, 1998.
  • 5. Maeda S, Fortes E, Oliveira U, Borba V, LazarettiCastro M et al. Hypoparathyroidism and pseudohypoparathyroidism. Arq Bras Endocrinol Metabol. 2006;50:664-73.
  • 6. oemaker AH, and Harald J. Non-classic features of pseudohypoparathyroidism type 1A. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2017;24.1: 33.
  • 7. Turan S, Bastepe M. GNAS spectrum of disorders. Current Osteoporos Rep. 2015;13:146-58.
  • 8. Gensure R, Gardella T, Jüppner H. Parathyroid hormone and parathyroid hormone-related peptide, and their receptors. Biochem Biophys Res Commun. 2005;328:666-78.
  • 9. Linglart A, Levine M, Jüppner H. Pseudohypoparathyroidism. Endocrinol Metab Clin North Am. 2018;47:865-88.
  • 10. Mantovani G, Bastepe M, Monk D, De Sanctis L et al. Recommendations for diagnosis and treatment of pseudohypoparathyroidism and related disorders: an updated practical tool for physicians and patients.Horm Res Pediatr. 2020;93:182-96.
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yaşlı bireylerde fiziksel aktivite hakkında hatırlatıcı telefon görüşmesinin düşme riski üzerindeki etkinliği: Randomize olmayan, son-test çalışması

Ayşe Didem ÇAKIR, Yeliz ÇULHA, Funda BÜYÜKYILMAZ, Funda BÜYÜKYILMAZ

Lipid düzeylerinin ve LDL-C/HDL-C oranının intraserebral hemorajilerde olası bir risk belirteci olarak değerlendirilmesi

Ahmet ADIGÜZEL, Sibel ÇIPLAK, Ünal ÖZTÜRK

Gelir düzeyi ve mesleki faktörlerin Türkiye'de COVID-19 kapanması döneminde ruh sağlığı üzerindeki etkisi

Murat YALÇIN, Derya ÖZDEMİR, Suleyman CAKİROGLU, Selim ARPACIOĞLU

Intussusepsiyon Henoch-Schonlein purpurası'nın ilk tezahürü olabilir mi?

İlknur SÜRÜCÜ KARA, Mustafa ÖZDAMAR, Abdulkerim KOLKIRAN, Necla AYDIN PEKER, İsmail TOPAL

Melatoninin sıçanlarda cisplatin kaynaklı karaciğer hasarı üzerindeki koruyucu etkisi

Emin KAYMAK, Murat ÜNSAL, Ali AKIN, Emel ÖZTÜRK, Tayfun CEYLAN, Nurhan KULOĞLU, Derya KARABULUT, Birkan YAKAN

Kan 25-hidroksi D vitamini düzeyinin fibrokistik meme hastalığı ve meme yoğunluğu ile ilişkisi

Hacı BOLAT, Alirıza ERDOĞAN

Çocuklarda üriner taş hastalığı: Türkiye’deki bir üçüncü basamak merkez deneyimi

Serra SÜRMELİ DÖVEN, Esra DANACI VATANSEVER, Caner İSBİR, Ali NAYCI, Ali DELİBAŞ

Renal ven anomalilerinin insidansının ve renal taş hastalığı ve renal tümörlerle ilişkisinin abdominal multidedektör bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi

Serdar ASLAN, İsmet Miraç ÇAKIR

Subjektif Sağlık Şikayetleri Envanterinin Türkçe versiyonunun güvenirliği ve geçerliliği

Oya KALAYCIOĞLU, Makbule TOKUR KESGİN, Gökçe DEMİR

Trombolitik tedavi alan ve mekanik trombektomi uygulanan akut iskemik inmeli hastalarda angio-seal kullanımının güvenirliği ve etkinliği

Anıl TANBUROĞLU, İsmail KARLUKA, Mustafa MAZICAN, Çağatay ANDİÇ