Adana genelevinde çalışan seks işçilerinin serviks kanseri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları

Amaç: Serviks kanseri kadınlarda 2012 yılında dünya çapında tahmini olarak 528.000 yeni vaka ile en yaygın görülen dördüncü, genel olarak yedinci kanserdir. Cinsel temas ile seks işçilerinin HPV geçişinde katkıda bulunması nedeniyle bu populasyonda serviks kanseri prevalansı yüksektir. Bu çalışmanın amacı seks işçilerinin serviks kanseri hakkındaki bilgi düzeyleri tutum ve davranışlarının belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma Türkiye’de, Adana Genelevlerinde çalışan seks işçilerine yapılan tanımlayıcı bir çalışmadır. Seks işçilerinin serviks kanseri hakkında farkındalığını belirlemek için 21 sorudan oluşan anket veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Anketler Deri ve Zührevi Hastalıklar Dispanserinde rutin muayene esnasında 103 seks işçisine araştırmacılar tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır.Bulgular: Katılımcıların yaşları ortalama 43.8±8.6 idi. Seks işçilerinin, % 57.3’ü serviks kanseri için yapılan tarama testini biliyordu, % 89.3’ü daha önce smear yaptırmıştı. % 41.8’i smearin 18 yaşından sonra yapılması gerektiğini belirtirken, %35.9’u da smearin yılda bir sıklıkla yapılması gerektiğini belirtmiştir. Birden fazla partnerin serviks kanseri riskini arttırdığını bilen 18-49 yaş arası seks işçilerinin smear yaptırma durumları 49 yaş üstü seks işçilerine göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuç: Serviks kanserine yönelik, aktif tarama ve ulusal servikal kanser önleme programları, öncelikle bu kadınlar için uygulanmalıdır. Seks işçilerinin bu konuda bilgi düzeylerinin yükseltilmesi ve genç yaş grubundaki seks işçileri için aşının etkili kullanımlarını öğretmek ve etkin bir HPV ve serviks kanseri sıklığını azaltabilir.
Anahtar Kelimeler:

HPV, Seks işçisi

Knowledge, attitudes and behaviors of sex workers about cervical cancer in a brothel from Adana

Purpose: Cervical cancer is the fourth most common cancer in women and the seventh overall, with an estimated 528,000 new cases worldwide in 2012.The highest prevalence of HPV has been described in female sex workers (FSWs). The aim of this study is determine the level of knowledge, attitudes and behaviors of FSWs about cervical cancer.Material and Method: This is a descriptive study carried out on FSWs in a brothel located in the province of Adana, Turkey. A questionnaire consisting of 21 questions regarding the awareness of FSWs about cervical cancer was used as the data collection tool. The questionnaires were applied to 103 FSWs during their routine examinations in Adana Skin and Venereal Diseases Dispensary by the researchers with face to face interviews. Results: Mean age of the participants was 43.8±8.6. 57.3% of FSWs knew smear is the screening method for cervical cancer, 89.3% had previously undergone smear test, 41.8% specified it should be done after the age of 18, 35.9% remarked it should be performed annually. In FSWs those who know more than one sexual partner increases the risk of cervical cancer, performing smear test was significantly higher in the 18-49 age group than the 49 or older group. Conclusion: Active screenings and national cervical cancer prevention programs should primarily be administered to these women. Raising the level of knowledge, effective vaccine utilization in the young age group of FSWs can reduce the incidence of HPV infection and cervical cancer.
Keywords:

HPV, Sex worker,

___

  • 1. Akgun Z, Tan M, Polat H. Hopelessness, depression and social support with end of life Turkish cancer patients. Asian Pac J Cancer Prev. 2013;14:2823-8.
  • 2. Ferlay J, Soerjomataram I, Ervik M, Dikshit R, Eser S, Mathers C et al. GLOBOCAN 2012, Cancer Incidence and Mortality Worldwide: IARC Cancer Base. No. 11. Lyon, France: International Agency for Research on Cancer 2013. (http://globocan.iarc.fr. Date of access: 12.02.2015)
  • 3. Ali F, Kuelker R, Wassie B. Understanding cervical cancer in the context of developing countries. Ann Trop Med Pub. 2012;5:3-15.
  • 4. Parkin DM, Bray F, Ferlay J, Pisani P: Global cancer statistics. 2002. CA Cancer J Clin. 2005;55:74-108
Cukurova Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2602-3032
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1976
  • Yayıncı: Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir grup laparoskopik kolesistektomi hastasında intraoperatif esmolol infüzyonunun postoperatif stres yanıt üzerine etkisi

Necla Dereli, Zehra Baykal, Münire Babayiğit, Handan Güleç, Hakan Buluş, Eyüp Horasanlı

Yarı dolu mesane ile yapılan vajinal histerektomi

Ulaş Fidan, Mustafa Ulubay, Fahri Burçin Fıratlıgil, Müfit Cemal Yenen

Veres iğne tekniği kullanılarak kist boyutunun küçültülmesi ile laparoskopik olarak büyük adneksial kitlenin çıkarılması

İbrahim Alanbay, Mehmet Ferdi Kıncı, Kazım Emre Karaşahin, Mustafa Öztürk, Müfit Cemal Yenen

Laparoskopik bariatrik cerrahide anestezi yönetimi: 62 hastanın retrospektif analizi

Özlem ÖZMETE, Çağla BALİ, Pınar ERGENOĞLU, Şule AKIN, Anış ARIBOĞAN

Lomber bölgede double-crush kök yaralanması

Nuri Eralp Çetinalp, Kadir Oktay, Kerem Mazhar Özsoy, Semih Kıvanç Olguner

Hasta olmayan preterm yenidoğanlarda kan basıncı monitörizasyonu

Ferda ÖZLÜ, Hacer YAPICIOĞLU, Nurse Selda YÜCE, Nurse Ülker EMEKDAR

Adana genelevinde çalışan seks işçilerinin serviks kanseri hakkındaki bilgi, tutum ve davranışları

Nazan Akcalı, Ersin Nazlıcan, Muhsin Akbaba, Ramazan Azim Okyay, Tufan Nayir

Tekrarlayıcı seronegatif pitting ödemli simetrik sinovit (RS3PE) sendromu

Neslihan Gökcen, Erkan Kozanoğlu

İntrakranial kitle cerrahisinde anestezi uygulamaları: retrospektif çalışma

Özlem Özmete, Anış Arıboğan

Mianserin’in sıçanlarda streptozotosin ile indüklenen hiperglisemi ve metabolik değişiklikler üzerine etkisi

Özgür Devrim CAN, Umut İrfan ÜÇEL, Ümide Demir ÖZKAY, Miriş DİKMEN