Damla Sulama Desteklemelerinin Üreticiler Tarafından Değerlendirilmesi: Edirne İli Örneği

Bu çalışmanın amacı, Edirne ilinde damla sulama desteği alan üreticilerin damla sulama desteklemeleri programının başarı durumu, kullanımı, yasal ve ekonomik yapısı ile ilgili görüşlerinin analiz edilmesidir. Tam sayım yöntemine göre, 2012-2017 yılları arasında damla sulama desteğinden yararlanan 41 üreticinin tamamıyla anket çalışması yapılmıştır. Üreticilerin damla sulama desteklemeleri hakkındaki yargılarının değerlendirilmesinde faktör analizinden yararlanılmıştır. Elde edilen faktör yükleri ile birlikte üreticilerin verdikleri cevaplar birlikte kümeleme analizine tabi tutulmuştur. Üreticilerin damla sulama desteklemesinin başarısı ve amacına ulaşması yönündeki düşünceleri ile ilgili olarak başlangıçta yer alan 15 değişken 4 faktöre indirgenmiştir. Bu faktörler, “Ekipmanlardan Memnuniyet”, “Desteğin Etkinliğinin Arttırılması”, “Destek Uygulama Aşamalarından Memnuniyet” ve “Desteğin Bölgeye Katkısı” olarak isimlendirilmiştir. Üreticilerin proje hazırlama aşamasında karşılaştıkları problemler ile ilgili olarak başlangıçta yer alan 13 değişken 3 faktöre indirgenmiştir. Bu faktörler, “Proje Danışmanı İle İlgili Sorunlar”, “Bürokratik İşlemlerle İlgili Sorunlar” ve “Başvuru İşlemleri İle İlgili Sorunlar” olarak adlandırılmıştır. Üreticilerin desteklemenin yasal yapısı yönündeki düşünceleri ile ilgili olarak başlangıçta yer alan 8 değişken 3 faktöre indirgenmiş olup bu faktörler, “Bürokratik İşlemlerin Azaltılması”, “Düzenleme ve Teknik Destek” ve “Destekleme Yasası Hakkında Görüşler” olarak tanımlanmıştır. Damla sulama desteği üreticiler tarafından memnuniyeti yüksek, devam etmesi istenen bir destekleme aracı olarak kabul edilmektedir.

The Effect of Different Artificial Diets on the Development of Galleria mellonella (L.) (Lepidoptera: Galleriidae)

Galleria mellonella (L.) was reared Wiesner (1993), Deseo et al. (1990), Marston ve Ertle (1973), Haydak (1936), A and B's artificial diets and effects of these diets on the duration of larval development, pupal development, adult longevity were investigated. Experiments were carried out at 29±oC and 60% r.h in controlled condition. In conclusion, Deseo et al.'s and A's diets are the best among the others, because these two diets are cheaper and more suitable regarding for the mass production and biological parametres of Galleria mellonella.

___

  • Akgül, A., Çevik, O., 2003. İstatistiksel Analiz Teknikleri. Emek Ofset, Ankara, 417s.
  • Alpar, R., 2011. Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Detay Yayıncılık, Ankara.
  • Altuntop, E., 2014. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) Kapsamında Uygulanan Makine Ekipman Alımlarının Desteklenmesi Programı (MEADP) uygulama sonuçlarının değerlendirilmesi: Mersin ili örneği. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı, Doktora Tezi,118s.
  • Anonim, 2010. 2010 Yılında 2010 Proje Tanıtım Kitapçığı. GTHB Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Ayran, Y., 2009. Sultanhisar yöresindeki çilek bahçelerinde kullanılan damla sulama sistemlerinin incelenmesi üzerine bir araştırma. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 84s.
  • Beycan, H., 2009. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı ve bu çerçevede proje uygulama örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 172s.
  • Çamoğlu G., Demirel, K., Genç, L., Eroğlu, İ., Boran, A., 2018. Damla sulama sistemlerinin CAD tabanlı bir program ile değerlendirilmesi: Kumkale, Çanakkale örneği. ÇOMÜ Zir. Fak. Derg. 6(1): 61-70.
  • Çobanoğlu, F., Yılmaz, H.İ., Tunalıoğlu, R., Bozkıran, S., Nalbantoğlu, A., Yıldız, H., 2014. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programının Etkisinin Değerlendirilmesi: Sorunlar ve olası çözüm önerileri.
  • TAGEM-14/AR-GE/52. Yayın No: 275, ISBN: 978-605-9175-60-9.
  • Demirbük, M., 2013. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının Değerlendirilmesi: Sivas ili örneği. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 99s.
  • Demircioğlu, M., Çakmak, B., 2016. Ziraat Bankasının basınçlı sulama destek sisteminin değerlendirilmesi. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 33(3): 181-188.
  • Frandsen, S.E., Gersfelt, B., Jensen, H.G., 2002. Decoupling support in agriculture impacts of redesigning. European Agricultural Support Danish Research Institute of Food Economics (FOI).
  • Goeb, J.C., 2011. Impacts of government maize supports on smallholder cotton production in Zambia. Michigan State University, Agricultural, Food and Resource Economics Department, Michigan, a Thesis Master of Science.
  • Gürkan, M., 2012. Türkiye’de uygulanan tarımsal desteklerin üretici açısından değerlendirilmesi (Kahramanmaraş ili örneği). Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 86s.
  • Hair, J.F., Anderson, R.E., Tahtam, R.L., Black, W.C., 1998. Multivariate Data Analysis, 374.
  • Kalaycı, Ş., 2009. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. 4. Baskı.
  • Kleimbaum, D.G., Lawrence, L.K., Keith, E.M., 1998. Applied regression analysis and other multivariable methods, Duxbury Press.
  • Mucuk, İ., 1978. İşletmelerde modern bir araştırma tekniği: faktör analizi, Yayınlanmamış Doçentlik Tezi.
  • Sharma, S., 1996. Applied multivariate techniques, John Wiley & Sons Inc., New York.
  • Şahin, A., 2008. Avrupa Birliği’nde tek çiftlik ödeme yöntemi ve Türkiye’nin uyumu. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Uzmanlık Tezi, Ankara.
  • Taşçıoğlu, Y., 2011. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programının sosyal ve ekonomik yönden değerlendirilmesi: Batı Akdeniz Bölgesi örneği. Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 208s.
  • TCRG., 2015. 31.12.2014 tarih, 2014/45 Karar No’lu Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi (20142020). Yüksek Planlama Kurul Kararı. 21 Şubat 2015 tarih, 29274 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-8384
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: ÇOMÜ Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Farklı Islah Yöntemlerinin Hıdırellez Kamçısı (Asphodelus aestivus Brot.)’nın Oranı ile Meranın Verimi ve Ot Kalitesine Etkileri

Fırat ALATÜRK, Ahmet GÖKKUŞ

Damla Sulama Desteklemelerinin Üreticiler Tarafından Değerlendirilmesi: Edirne İli Örneği

Başak AYDIN, Ozan ÖZTÜRK, Erol ÖZKAN, Selçuk ÖZER, Ülviye ÇEBİ

Yerleşim Yeri Uzaklığı ile Kiraz Bahçesi Topraklarının Ağır Metal İçeriği İlişkisi (Lapseki-Çanakkale)

Yakup Kenan KOCA, Ali SUNGUR, Hasan ÖZCAN

Peyzaj Strüktür Analizi ve Potansiyel Kentsel Açık-Yeşil Alan Güzergahları

Ebru ERSOY TONYALOĞLU

Bitlis İli Anadolu Mandası İşletmelerinin Genel Yapısal Özellikleri Üzerine Bir Araştırma

Serkan ÇİFTÇİİ, Ayhan YILMAZ

Merlot ve Cabernet Sauvignon üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) çiçek salkımı ve çiçek organ taslaklarının morfolojik gelişim safhalarının belirlenmesi

Zeliha GÖKBAYRAK, Hakan ENGİN

FAO AquaCrop Modeli Kullanılarak Farklı Sulama Programı Koşullarında Patates Bitkisinde Verim Tahmini

Derya BEYHAN YİĞİT, Burak Nazmi CANDOĞAN

Tüketicilerin Bölge Orijinli İçme Sütü Tüketim Davranışları: Iğdır İli Örneği

Yavuz TOPÇU

Yerleşim yeri uzaklığına bağlı olarak kiraz bahçesi topraklarında ağır metal durumunun incelenmesi (Lapseki-Çanakkale)

Yakup Kenan KOCA, Ali SUNGUR, Hasan ÖZCAN

Merlot ve Cabernet Sauvignon Üzüm Çeşitlerinde (Vitis vinifera L.) Çiçek Salkımı Çiçek Organ Taslaklarının Morfolojik Gelişim Safhalarının Belirlenmesi

Zeliha GÖKBAYRAK, Hakan ENGİN