TÜRK ULUSUNUN İNŞASI ORTAK TARİH SÖYLEMİ

Oral, kaleme almış olduğu “Türk Ulusunun İnşası Ortak Tarih Söylemi” adlı eserde, Türkiye’de, imparatorluğun yıkılışı ve cumhuriyetin kuruluş sürecinde ulus temelli yeni devletin inşa sürecinde ortak bir söylem olarak Türk Tarih Tezi ve bu tezle doğrudan veya dolaylı yönden ilişkili konuları mütekâmil bir bakış açısıyla derinlemesine analiz, tahlil ve tenkit etmiştir. Yazar, eserin temel tartışma konusunun okuyucu tarafından çok daha iyi kavranabilmesi amacıyla Türk Tarih Tezi’nden önceki dönemlerde gelişen tarihçilik anlayışını eserinin giriş bölümünde doyurucu bir metinle değerlendirmiştir. “Osmanlı Döneminde Romantik Tezler” başlıklı söz konusu giriş bölümünde özellikle 19. Yüzyılda Osmanlı Devlet’inde ve Batı dünyasında Türk tarihi ve tarih anlayışı üzerine çalışan ve eserler veren düşünce adamlarının fikirlerinden hareketle, Türkiye’de tarih anlayışının cumhuriyet dönemine kadar hangi süreçlerden geçtiğini anlatmıştır. Yazar, Osmanlı döneminden itibaren tarihçilik araştırmaları ve uluslaşma düşüncesinin birbirini güdüleyerek gelişim kaydettiğini, bunun da tarih anlayışında köklü değişimleri beraberinde getirdiğini belirtmiştir. Diğer bir ifadeyle Oral, Türk tarih tezini sadece 1930’lu yıllarla sınırlamamış, bir önceki yüzyıldan devralınan mirası da göz ardı etmemiştir.

An Investigation On Bey Böyrek and Akkavak Daughter Epic Story A Bursa/ İnegöl Version Of Bamsı Beyrek Epic Story.

Dede Korkut book is one of the memories that carries the oral and written cultural codes of Turkish life. This work, which will keep the identity and memory of generations alive, is a guide in determining the future and the way. Tribes living with their variants in Azerbaijan and other Turkish areas also live in different regions in our country as a variant. Bamsı Beyrek is one of the Dede Korkut tribes with the most variations in Anatolia. The Bursa/İnegöl Variant of the Bamsı Beyrek Clan in this study, Bey Böyrek and Akkavak Daughter, was compiled from the village of Kayapınar, formerly known as Gelene. The aim of the study is to contribute to the continuity of oral culture and to Turkish culture through Dede Korkut by contributing to the survival of Dede Korkut stories, which continue to live with their variants. For this purpose, the compilation was examined with the data of Oral Composition theory and Performance theory.

___

  • Oral, Mustafa, Türk Ulusunun İnşası Ortak Tarih Söylemi, Yeni İnsan Yayınevi, İstanbul, 2015, 256 Sayfa, ISBN 978-605-5895-58-7.