Semptomsuz hipertansiyon hastalarında fragmente QRS ve karotis intima-media kalınlığı arasındaki ilişki

Amaç: Karotis intima-media kalınlığı (KIMK), hipertansiyon kaynaklı uç organ hasarının bir göstergesi olmasına rağmen klinik pratikte kullanımı kısıtlıdır. Fragmente QRS (fQRS) EKG de dal bloğu yokluğunda QRS çentiklenmesi varlığıdır. Hipertansif hastalarda sol ventrikül hipertrofisi ve fibrozisi nedeniyle bozulmuş elektriksel homojenite fQRS gelişimine yol açar. Bu çalışmada, fQRS ile KIMK ilişkisinin değerlendirilmesi ve böylece fQRS’in artmış KIMK ile saptanan hipertansif uç organ hasarının bir göstergesi olarak kullanılıp kullanılmayacağı araştırıldı. Gereç ve Yöntem : Çalışma populasyonu EKG’de fQRS olan (90 hasta) ve olmayan (90 hasta) yaş ve cinsiyet uyumlu semptomsuz hipertansiyon hastalarından oluşturuldu. fQRS varlığı rutin poliklinik değerlendirmesinde elde edilen oniki derivasyonlu EKG ile değerlendirildi. Tüm hastaların rutin ekokardiyografik değerlendirmesi (sol ventrikül ve sol atriyum çapları, ejeksiyon fraksiyonu, duvar kalınlıkları) ve KIMK ölçümü yapıldı. >0.9 mm değerler artmış KIMK olarak kabul edildi. Artmış KIMK’nın bağımsız belirleyicilerini bulmak için çok değişkenli lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular : fQRS olan ve olmayan hastalar arasında demografik özellikler ve temel ekokardiyografik özellikler açısından anlamlı farklılık yoktu. KIMK, fQRS olan hastalarda olmayanlardan anlamlı olarak daha fazlaydı (0.95±0.20’e karşılık 0.76±0.13, p

___

  • 1. 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension European Heart Journal (2018) 39, 3021–3104.
  • 2. Das MK, Khan B, Jacob S, Kumar A, Mahenthiran J. Significance of a fragmented QRS complex versus a Q wave in patients with coronary artery disease. Circulation 2006;113:2495–501.
  • 3. Havranek EP, Emsermann CD, Froshaug DN, Masoudi FA, Krantz MJ, Hanratty R, et al. Thresholds in the relationship between mortality and left ventricular hypertrophy defined by electrocardiography.J Electrocardiol. 2008;41:342–350.
  • 4. Rosen BD, Edvardsen T, Lai S, Castillo E, Panl, Jerosch-Herold M, et al. Left ventricular concentric remodeling is associated with decreased global and regional systolic function: the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Circulation 2005;112:984 –91.
  • 5. Reddy CV, Cheriparambill K, Saul B, Makan M, Kassotis J, Kumar A, et al. Fragmented left sided QRS in absence of bundle branch block: sign of left ventricular aneurysm. Ann Noninvasive Electrocardiol. 2006 Apr;11(2):132-8.
  • 6. Vlachopoulos C, Xaplanteris P, Aboyans V, Brodmann M, Cifkova R, Cosentino F, et al. The role of vascular biomarkers for primary and secondary prevention. A position paper from the European Society of Cardiology Working Group on peripheral circulation: endorsed by the Association for Research into Arterial Structure and Physiology (ARTERY) Society. Atherosclerosis 2015;241:507–532.
  • 7. Altman DG, Bland JM. Measurement in medicine: the analysis of method comparison studies. Statistician. 1983;32:307–17.
  • 8. Chow CK, Teo KK, Rangarajan S, Islam S, Gupta R, Avezum A, et al. PURE Study Investigators. Prevalence, awareness, treatment, and control of hypertension in rural and urban communities in high-, middle-, and low-income countries. JAMA 2013;310:959–968.
  • 9. Grobbee DE, Bots ML. Carotid artery intima-media thickness as an indicator of generalized atherosclerosis. J Intern Med. 1994;236:567-573.
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9607
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Clinical And Ambulatory Blood Pressure Monitoring In Subjects With Stent Implanted Aortic Coarctation

Nurdan EROL

Nonvalvüler Atriyal Fibrilasyon Hastalarında Dabigatran Tedavisinin Trombosit Hacim İndeksleri ve Trombosit Sayısı Üzerine Etkileri

Ferhat ÖZYURTLU, Nurullah ÇETİN

Protective Effects of Vitamin E against Methotrexate-Induced Testicular Damage in Rats: Histopathologic and flow cytometric study

Züleyha ERİŞGİN, Şeyma KURT, Yavuz TEKELİOĞLU, Ahmet Uğur AKMAN, Sibel TÜREDİ

Çözümlenemeyen Bir Halk Sağlığı Sorunu; Acil Servislerin Uygunsuz Kullanımı Ve Hastaların Bakış Açıları

Umut PAYZA, Zeynep KARAKAYA, FATİH ESAD TOPAL

Obezite Prevalansının En Yüksek ve En Düşük Olduğu İllerde Öğrenim Gören Öğrencilerin Obez Gebelere İlişkin Ön Yargılarının Belirlenmesi

Elif Yağmur GÜR, SERAP EJDER APAY, SERAP ÖZTÜRK ALTINAYAK, Evşen NAZİK

Benign Vokal Kord Hastalıklarında Tedavi Etkinliğinin Ses Analizi ile Değerlendirilmesi

Burak ÜLKÜMEN, Görkem ESKİİZMİR, Onur ÇELİK, Onur DOMBAYCI

Sağlık Alanlarında Eğitim Gören Öğrencilerin Skolyoz ile İlgili Bilgi Düzeyi

TUĞBA KURU ÇOLAK, Nimet SERMENLİ AYDIN, HALİT SELÇUK, Berivan Beril KILIÇ, Özden YAŞARER, Dilara Merve SARI

Manisa İl Merkezinde Bulunan Devlet İlkokul ve Ortaokullarının Fiziki ve Çevresel Koşullarının Değerlendirilmesi

Aynur ÇETİNKAYA, Fatma UYAR, Dilek ÖZMEN, DAMLA ŞAHİN, Sinem Sezen KÖKSAL

Sıçanlarda Metotreksat ile İndüklenen Testis Hasarına Karşı E Vitamininin Koruyucu Etkileri: Histopatolojik ve Akım Sitometrik Çalışma

Şeyma KURT, Züleyha ERİŞGİN, Yavuz TEKELİOĞLU, Ahmet Uğur AKMAN, Sibel TÜREDİ

Benign Vokal Kord Patolojilerinde Tedavi Etkinliğinin Ses Analizi ile Değerlendirilmesi

Burak ÜLKÜMEN, Görkem ESKİİZMİR, Onur ÇELİK, Onur DOMBAYCI