AKCİĞER ADENOKARSİNOMUNDA TÜMÖR BOYUTU VE HİSTOPATOLOJİK ALT TİPİN SAĞKALIM ÜZERİNE ETKİLERİ

Giriş: Akciğer kanserinde, bronkoalveoler karsinom ve miks tip adenokarsinom terminolojisi terk edilmiştir. İnvazif adenokarsinomlar lepidik, asiner, papiller ve solid olarak sınıflandırılmaktadır. Bu sınıflandırma ile adenokarsinom histopatolojik alt tip tanımlamasına standartizasyon getirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışmanın amacı akciğer adenokarsinom alt tiplerinde uzun süreli sağkalımı değerlendirmektir.Gereç ve yöntem:  Küçük hücreli dışı akciğer kanseri nedeni ile opere edilen ve patolojik sonuçları adenokarsinom olan toplam 128 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, rezeksiyon tipi, tümör boyutu, histolojik alt tipleri ve sağ kalımları değerlendirildi.Bulgular : Çalışmamızda 109 (% 85.1) erkek ve 19 (% 14.9) kadın olmak üzere toplam 128 hasta vardı. Histopatolojik olarak, asiner paternde 48 olgu (% 37.5), lepidik paternde  32 olgu (% 25), solid paternte 34 olgu (% 26.5) ve 14 olgu (% 10,9) in-situ paternde idi. Histopatolojik tip ve ortalama sağkalım süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sonuç: Histolojik alt tip hayatta kalma süresi açısından etkili değildir ancak gelecekte spesifik hedefe yönelik tedaviler ile oldukça önemli hale gelecektir.

___

  • 1. Parkin DM, Bray F, Ferlay J, Pisani P. Global cancer statistics,2002. CA Cancer J Clin. 2005;55:74–108.
  • 2. R.S. Herbst, J.V. Heymach, S.M. Lippman. Lung cancer. N. Engl. J. Med. 2008;359:1367–80.
  • 3. Travis WD, Brambilla E, Noguchi M, Nicholson AG, Geisinger KR, Yatabe Y, et al. International Association for the Study of Lung Cancer/American Thoracic Society/European Respiratory Society International Multidisciplinary Classification of lung adenocarcinoma. J Thorac Oncol 2011;6:244–85.
  • 4. Motoi N, Szoke J, Riely GJ, Seshan VE, Kris MG, Rusch VW, et al. Lung adenocarcinoma:modification of the 2004 WHO mixed subtype to include the major histologic subtype suggests correlations between papillary and micropapillary adenocarcinoma subtypes, EGFR mutations and gene expression analysis. Am J Surg Pathol 2008;32:810–27.
  • 5. Van Schil PE, Asamura H, Rusch VW, et al. Surgical implications of the new IASLC/ATS/ERS adenocarcinoma classification. Eur Respir J 2012;39:478-86.
  • 6. Mok T, Yang JJ, Lam KC. Treating patients with EGFRsensitizing mutations: first line or second line--is there a difference? J Clin Oncol 2013;31:1081-8.
  • 7. Shaw AT, Engelman JA. ALK in lung cancer: past, present, and future. J Clin Oncol 2013;31:1105-11.
  • 8. Yoshizawa A, Motoi N, Riely GJ, et al. Impact of proposed IASLC/ATS/ERS classification of lung adenocarcinoma: prognostic subgroups and implications for further revision of staging based on analysis of 514 stage I cases. Mod Pathol 2011; 24:653-64.
  • 9. T. Yokose, K. Suzuki, K. Nagai, Y. Nishiwaki, S. Sasaki, A. Ochiai, Favorable and unfavorable morphological prognostic factors in peripheral adenocarcinomaof the lung 3 cm or less in diameter, Lung Cancer 2000; 29:179–88.
  • 10. Okada M, Nishio W, Sakamoto T, et al. Effect of tumor size on prognosis in patients with non-small cell lung cancer: the role of segmentectomy as a type of lesser resection. J Thorac Cardiovasc Surg 2005;129:87-93.
  • 11. A. Warth, T. Muley, M. Meister, A. Stenzinger, M. Thomas, P. Schirmacher, P.A.Schnabel, et al.The novel histologicInternational Association for the Study of Lung Cancer/American ThoracicSociety/European Respiratory Society classification system of lungadenocarcinoma is a stage-independent predictor of survival, J. Clin. Oncol. 2012;30:1438–1446
Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-9607
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2014
  • Yayıncı: Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Anadolu Toplumu C2 Omurga Laminasinin Radyomorfometrik Cerrahi Anatomisi

MURAT SAYIN

3.TRİMESTİRDE GEBELİKLE İLİŞKİLİ BEL AĞRISININ AZALTILMASI, YAŞAM VE UYKU KALİTESİNİ ARTTIRILMASINDA KİNESİO-TERAPİ VE EV EGZERSİZİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

İrem ŞENYUVA, Meryem KÖSEHASANOĞULLARI, Nihal YILMAZ, Ezel GÜNAY, Ali Yavuz KARAHAN

Sedanter Olan Ve Olmayan Bireylerin Fiziksel Aktivite Ve Yaşam Tatmin Düzeyleri Üzerine Araştırma

Emire ÖZKATAR KAYA, NAZMİ SARITAŞ, KADİR YILDIZ, MUSTAFA KAYA

Ultrasonografik partiküllü amnion sıvısı görünümünün fetal anomali taramaları ile ilişkisi, perinatal sonuçlar ve mekonyum değerlendirmesi.

İsa Şükrü ÖZ, Besim Haluk BACANAKGİL

Kronik Sudan Kaçınma Stresi ile Oluşturulan Oksidatif Hasar ve Fulvik Asidin Erkek Sıçan Dokusunda Erektil Disfonksiyon Üzerine Etkisi

Ezgi YAPRAK SÖYÜK, İBRAHİM SÖĞÜT, ESRA ÇİKLER DÜLGER, Canan HÜRDAĞ

Kırsal Bir Bölgede Halkın Anesteziyoloji Uygulamaları Hakkındaki Bilgi ve Korkuları ile İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi

SAFİYE ÖZVURMAZ, Sibel BÜYÜKÇOBAN

Effect of Subclinical Hyperthyroidsm on the Outcome of Coronary Artery Graft Bypass Surgery

EYÜP AVCI, AHMET DOLAPOĞLU, Muhammed KIZILGÜL

AKCİĞER ADENOKARSİNOMUNDA TÜMÖR BOYUTU VE HİSTOPATOLOJİK ALT TİPİN SAĞKALIM ÜZERİNE ETKİLERİ

AYKUT ELİÇORA, Hüseyin F. SEZER, Kürşat YILDIZ, SALİH TOPÇU, ADİL AVCI, Galbinur ABDULLAYEV

ÜÇÜNCÜLERDE TRİMESTİRDE GEBELİKLE İLİŞKİLİ BEL AĞRISININ AZALTILMASI, YAŞAM VE UYKU KALİTESİNİ ARTTIRILMASINDA KİNESİO-TERAPİ VE EV EGZERSİZİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

İrem ŞENYUVA, Meryem KÖSEHASANOĞULLARI, Nihal Yılmaz, Ezel GÜNAY, ALİ YAVUZ KARAHAN

The Possible Relationship Between Plasma Homocysteine, Folate and Vitamin B12 Levels and Limbus Vertebra

Yavuz SAMANCI, Suat Erol ÇELİK