Sermaye Yapısı Kararlarında Hisse Başına Kar Analizi ve Faiz Değişimlerinin Analiz Üzerine Etkisi

Firmaların sermaye yapıları, ağırlıklı ortalama sermaye maliyetlerini etkilediklerinden son derece önemlidir. Ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti ise, firmanın piyasa değerinin belirlenmesinde kullanılan en önemli değişkenlerden biridir. Bu nedenle firmalar, sermaye yapılarını belirlerken kendileri için ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin en düşük olduğu kaynak bileşenini seçerler. Bu bileşene ise optimal sermaye bileşeni adı verilir. Optimal sermaye bileşeninin bulunmasına yönelik olarak kullanılan yöntemlerden biri, alternatif finans seçenekleri arasında hisse başına getiriyi maksimum kılan seçeneğin seçilmesi esasına dayanan Hisse Başına Kar (HBK) Analizi’dir. Ekonominin dengede, faiz oranları ve faiz oranlarındaki oynaklığın düşük olduğu durumlarda Hisse Başına Kar analizindeki faiz oranı değişkeni analiz sonuçlarını etkilemeyebilir. Ancak, ekonominin dengede olmadığı, enflasyonun ve dolayısıyla faiz oranının yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde faiz oranları sürekli değişmektedir. Bu durumda HBK Analizinin, faiz oranlarının yüksek ve değişken olduğu ülkeler için yeniden ele alınmasında fayda vardır. Sonuçta bu yöntem, finansmanda sermaye yapısı kararlarında kullanılmaktadır ve finans kitaplarında tek değişkene göre çözülmektedir. Bu nedenle çalışmada, öncelikle sermaye yapısı konusu irdelenmiş, ardından Hisse Başına Kar Analizi, analizin dayandığı her bir değişken dikkate alınarak yeniden incelenmiştir. Yapılan çalışmada, kaynak ihtiyacı ve FVÖK seviyesinin analiz üzerinde bir etkisinin olmadığı, ancak faiz oranlarındaki değişimin analiz sonuçlarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

___

  • Akgüç, Ö. (1994). Finansal Yönetim, İstanbul: Avcıol Basım.
  • Akmut, Ö. ve Sarıaslan, H.(1999). Finansal Yönetimin Temelleri, İkinci Cilt, Ankara.
  • Bradley, M.-Jarrel,Gregg A.- Kim. E.H. (1984) : On the Existance of an Optimal Capital Structure; Theory and Evidance.
  • Canbaş,S.-Vural, G. (2010). Finansal Yönetim, Karahan Yayınları, No:103, Adana.
  • Ceylan, A .(2008). İşletmelerde Finansal Yönetim, Bursa, Ekin Kitabevi.
  • Ercan, M.K. ve Üreten, A. (2000). Firma Değerinin Tespiti ve Yönetimi, Ankara.
  • Jensen M.C.-Mecling, W. (1976) : Theory of the firm:Managerial behavior, agency cost and capital structure, Journal of Financial Economics: 305-360. Joy, O.M. (1997). Introduction to Financial Management, Ontorio.
  • Kawadkar, H.- Khan, S.(2020). Impact of Capital Structure on EBIT-EPS of JSW Steel Limited, International Journal of Multidisciplinary Educational Research, Vol.9, Issue 6(5), June:185-190.
  • Modigliani. F.,Miller M. (1958) : The Cost of Capital, Corporation Finance and the Theory of Investment, The American Economic Review, Vol.48 (3) : 261-297.
  • Myers, S. – Majluf (1984) : Corporate Financing and Investment Decisions when Firms have İnformation that Investors do not have, Journal of Financial Economics, Vol.13(2) :187-221.
  • Okuyan, H.A. ve Taşçı, H.M. (2010) : Sermaye Yapısının Belirleyicileri: Türkiye’deki En Büyük 1000 Sanayi İşletmesinde Bir Uygulama, BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, Cilt:4, Sayı:1.
  • Ross, S.A., Westerfield,R.W. ve Jordan B.D. (2000). Fundamentels of Corporate Finance, Fifth Edition.
  • Sarıaslan, Halil – Erol Cengiz (2008). Finansal Yönetim -Kavramlar, Kurumlar ve İlkeler-,Ankara, Siyasal Kitabevi.
  • Sumeera, S.- Junaidi, Abdul R. (2015). “The Determination of Optimal Capital Structure at ‘Kesoram Cement’ Basanth Nagar using EBIT-EP'S Approach”, International Journal of Engineering Technology, Management and Applied Sciences, Vol 3 (2) : 27-36
  • Weston, J.F., Besley, S. Ve Brigham, E.E. (1996). Essential of Managerial Finance, Eleventh Edition.