Üniversite Öğrencilerinin Finansal Okuryazarlık Düzeyinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma: Afyon Kocatepe Üniversitesi Örneği

Öğrenciler, eğitim hayatı boyunca eğitimlerinin her kademesinde çeşitli nedenlerle finansal kararlar alırlar. Öğrencilerin almış olduğu bu finansal kararlar yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, kendisinin ve ailesinin gelir düzeyi gibi ölçütlere göre de değişkenlik gösterebilmektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde finansal eğitimin önemi her geçen gün artmaktadır. Ayrıca teknolojik gelişmeler, finansal araçların çeşitliliğini artırırken finansal araçlara ulaşımı daha erişilebilir hale getirmiştir. Bu durum teknolojiye bağlı çeşitli riskleri de beraberinde getirmiş ve günümüzde finansal okuryazarlık gibi teknoloji okuryazarlığı da önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada Afyon Kocatepe Üniversitesinde lisans ve lisansüstü düzeyde öğrenim gören öğrencilere finansal bilgi, finansal tutum ve finansal davranış başlıkları altında öğrencilerin finansal bilgi, tutum ve davranışlarını ölçmek üzere anket yapılarak finansal okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Research on Determining The Financial Literacy Level of University Students: The Case of Afyon Kocatepe University

Students make financial decisions for various reasons at every stage of their education throughout their education life. These financial decisions taken by students may also vary according to criteria such as age, gender, education level and the income level of themselves and their families. From this point of view, the importance of financial education is increasing day by day. In addition, technological developments have increased the diversity of financial instruments and made access to financial instruments more accessible. This situation has brought with it various risks related to technology and today, technology literacy has become important like financial literacy. In this study it was aimed to determine the financial literacy levels of the students studying at the undergraduate and graduate levels at Afyon Kocatepe University by conducting a questionnaire to measure the financial knowledge, attitudes and behaviors of the students under the headings of financial knowledge, financial attitude and financial behavior.

___

  • Acaravci, S. K., & Bediroğlu, K. (2019). Finansal okuryazarlık: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi üzerine uygulama. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 7(2), 30-51.
  • Contuk, F. Y. (2018). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık durumunu etkileyen faktörler üzerine bir araştırma: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (77), 115-136.
  • Çevik, C. (2018). Önlisans öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyi üzerine bir araştırma: Kırklareli Üniversitesi örneği. Ekonomi Maliye İşletme Dergisi, 1(1), 21-38.
  • Durmuşkaya, S., & Kavas, Y. (2018). Akademik gelişim ve finansal okuryazarlık arasındaki ilişkinin tespiti üzerine bir araştırma. Yönetim ve Ekonomi Dergisi, 25(3), 925-939.
  • Karadeniz, E., Koşan, L., Gecgin, E., & Beyazgül, M. (2019). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerinin analizi: Kafkas Üniversitesi Sarıkamış kampüsünde bir araştırma. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17(2), 325-346.
  • Kıran, F., Çetinkaya Bozkurt, Ö., & Tunç, H. (2018). Finansal okuryazarlık ve girişimcilik niyeti arasındaki ilişki: Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma. Bucak İşletme Fakültesi Dergisi, 1(1), 29-51.
  • Lusardi, A., & Mitchell, O. S. (2014). The economic importance of financial literacy: Theory and evidence. American Economic Journal: Journal of Economic Literature, 52(1), 5-44.
  • Lyons, A. C., & Kass-Hanna, J. (2021). A methodological overview to defining and measuring “digital” financial literacy. Financial Planning Review, 4(2), 1-19.
  • OECD. (2005). Improving financial literacy: Analysis of issues and policies. Paris: OECD Publishing.
  • Onat, O. K., & Yöntem, H. (2022). Finansal okuryazarlığın bireysel emeklilik sistemi tercihlerine etkisi: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde bir araştırma. Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 14(26), 165-192.
  • Önem, H. B. (2021). Para sevgisi ve finansal okuryazarlık ilişkisi: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama. Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi, (5), 44-56.
  • Öngen, H. B., & Öngen, E. (2018). Finansal okuryazarlık eğitiminin, üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyleri üzerine etkisi: Adnan Menderes Üniversitesi Aydın İktisat Fakültesi örneği. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (66), 222-238.
  • Özbay, M., & Özeltürkay, E. Y. (2021). Z kuşağının finansal okuryazarlık düzeyinin ölçülmesi: Adana ili örneği. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(1), 1-12.
  • Özdemir, A., & Temizel, F. (2018). Üniversite öğrencilerinin ileri finansal okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi, Anadolu Üniversitesi örneği. Business & Management Studies: An International Journal, 6(2), 430-448.
  • Özer, N. (2022). Finansal okuryazarlık ve finansal iyilik halleri arasındaki ilişki: Düzce Üniversitesi Örneği. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 21(81), 308-327.
  • Sezal, L. (2021). Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyleri üzerine bir inceleme: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 18(3), 2114-2137.
  • Tektaş, D., & Akarçay, A. (2021). Muhasebe ve finansman öğretmenlerinin finansal okuryazarlık düzeyinin tespit edilmesine yönelik bir araştırma. Ida Academia Muhasebe ve Maliye Dergisi, 4(2), 49-70.
  • Tetik, N., & Işıldak, M. S. (2022). Finans eğitiminin finansal okuryazarlık düzeyi üzerindeki etkisi: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Yüksekokul öğrencilerine yönelik bir araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 27(1), 31-51.
  • Yalman, N. (2022). Alan dışı mesleklerde finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesi üzerine bir araştırma: Afyonkarahisar ili örneği [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  • Yıldırım, M., & Büyükakın, F. (2021). Kadınların finansal okuryazarlığı üzerine bir değerlendirme: Kocaeli örneği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 2(42), 91-114.
  • Yılmaz, G., & Sevim, F. (2021). Sağlık yönetimi öğrencilerinin finansal davranış ve finansal tutum düzeylerinin belirlenmesi: KTÜ Örneği. Sağlık ve Sosyal Refah Araştırmaları Dergisi, 3(2), 145-152.
  • Yücel, K. O., & Uysal, B. (2021). Kırıkkale’deki lise öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeyinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. İşletme Akademi Dergisi, 1(4), 344-363.