Ağırlıklandırılmış Risk Değerlendirme Tablosu ve SWARA Yöntemi ile Risk Analizine İlişkin Hibrit Bir Çalışma

Risk analizi, işletmelerin küresel rekabet ortamında var olmasını sağlamak ve finansal karlılığı arttırmak açısından oldukça önemli bir konu haline gelmiştir. İşletmeler, risklerin büyük kayıplara yol açabileceği gerçeği göz önünde bulundurularak, bu risklerle karşılaşmadan önce tedbirler almayı tercih ederler. Bunun için de risk değerlendirmesi ve risk yönetiminin yapılması son derece önemlidir. İşletme süreçlerinde öngörülen riskler tanımlanmalı ve risklerin oluşma sıklıklarının ölçeklendirilerek hesaplanması gerekmektedir. Risk değerlendirmesinde amaç; işyerindeki çalışma koşullarını iyileştirmek, paydaşların ve müşterilerin memnuniyetini arttırmak, süreçlerin minimum kayıp ile ilerlemesini sağlamaktır. Bu çalışmada amaç; hizmet sektöründe faaliyet sunan danışmanlık firmasında karşılaşılabilecek olan riskleri değerlendirmek ve önceliklendirmektir. Çalışmada, işletmede mevcut süreçlerin analiz edilmesiyle belirlenen 10 adet risk, risk yönetim kapsamında sınıflandırılarak olasılık ve etki boyutlarına göre değerlendirilmiştir. Riskleri engellemek için önlem planları atanmış, her risk için stratejiler belirlenmiştir. İşletmede belirlenen risklerin olasılık ve etki ağırlıklarını saptamak için Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri içerisinde subjektif ağırlıklandırma yöntemlerinden olan SWARA (Step-Wise Weight Assessment Ratio Analysis-Kademeli Ağırlık Değerlendirme Oran Analizi) kullanılmıştır. Yapılan uygulama neticesinde; işletmede en kritik risk her iki analizde de “Projenin teknik açıdan yanlış ve eksik olması nedeniyle reddedilmesi” riski olarak tespit edilmiştir. En kabul edilebilir risk ise “Firmanın web sitesinin yeterli içeriğe sahip olmaması” riski olarak belirlenmiştir. Risklere karşı önlem çalışmaları da yapılan analiz sonucunda ortaya konulmuştur.

A Hybrid Study on Weighted Risk Assessment Table and Risk Analysis with SWARA Method

Risk analysis has become important in terms of ensuring the existence of enterprises in a globally competitive environment and increasing financial profitability. In case of risks causing big losses in their businesses, businesses want to take them before they face some risks. For this reason, it is necessary to define the risks foreseen during the operation periods, to create risks, and to measure and calculate them. The purpose of risk assessment is to improve working conditions at work, increase salaries, and customer satisfaction, and ensure that processes progress with minimum registration. The aim of this study is to evaluate and prioritize the risks that may be encountered in a fair presentation consulting firm in the service sector. In the study, 10 risks determined by analyzing the available periods in the enterprise were evaluated according to the probability and impact dimensions within the scope of risk management. Precautionary plans have been assigned to prevent risks, and strategies for risk have been determined. SWARA, one of the Multi Criteria Decision-Making (MCDM) techniques, was used to determine the probability and impact weights of the risks specified in the enterprise. In the construction application network; the most critical risk in the enterprise is the risk that "the project will be blushed due to technical errors and incompleteness" in both analyses. The most acceptable risk has been determined by ISE as the risk of "not having sufficient content of the company's website". Prevention studies against risks were also discussed in the middle at the end of the analysis.

___

  • Akçakanat, Ö. (2016). Kurumsal risk yönetimi ve kurumsal risk yönetim süreci. Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 4(7), 30-46.
  • Aksoy, S. (2019). Kurumsal risk yönetimi: Bir uygulama. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı Muhasebe Bilim Dalı , İstanbul.
  • Baba, Y. (2022). Yatırımcı perspektifinden kurumsal risk yönetimi: Türk teknoloji şirketleri üzerine bir araştırma. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], İstanbul Aydın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalı, İşletme Yönetimi Bilim Dalı, İstanbul.
  • Ceylan, H., & Başhelvacı, V. S. (2011, June). Risk değerlendirme tablosu yöntemi ile risk analizi: Bir uygulama. International Journal of Engineering Research and Development, 3(2).
  • Colak, M., Aygurler, C., & Cetin, T. (2018). Risk analysis for occupational health and safety in mining sector. PressAcademia Procedia (PAP), 7, 285-289.
  • Çağırgan, M. (1997). Risk yönetimi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Derici, O., Tüysüz, Z., & Sarı, A. (tarih yok). Kurumsal risk yönetimi ve sayıştay uygulaması. Sayıştay Dergisi(65), 151-172.
  • Ekici, H. (2012). Kurumsal risk yönetimi: Kalkınma ajansları örneği. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Emhan, A. (2009). Risk yönetim süreci ve risk yönetmekte kullanılan teknikler. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 23(3), 209-220.
  • Güneş, Ş. (2009). Kurumsal risk yönetimi ve Türkiye de farkındalığına ilişkin bir uygulama. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü , İstanbul.
  • Krantz, L. (1984, Sept-Oct). Risk management through simulation- the underused management tool. Industrial Manager Data System, 13-14.
  • Kurt, M., & Ceylan, H. (2001, October). İş güvenliğinde tehlike değerlendirme teknikleri. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 14(4), 1117-1130.
  • Lacroix, J. (. (2007). Analiyse et Gestiondes Risques dans les Grandes Entreprise. IERSE et CIGREF.
  • Mert, Ö. (1995). Risk Yönetimi. [Yayınlanmamış yüksek lisans tezi], İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Özbilgin, G. İ. (2012). Risk ve risk çeşitleri. Bilişim Dergisi, 7, 86-93. bilisimdergisi.org.tr
  • Sarısan, H. (1989, Ocak-Haziran). Risk analysis in project evaluation. A.Ü.Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, 44(1-2), 99-118.
  • TÜPRAŞ. (2006). Risk değerlendirme tablosu rehberi.
  • Usta, A. (2018). Organizasyonlarda risk yönetimi süreci: stratejiler, amaçlar ve unsurlar. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8(2), 91-110.
  • Yurdoğlu, H., & Kundakcı, N. (2017). Swara ve waspas yöntemleri ile sunucu seçimi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20(38), 253-270. doi:10.31795/Baunsobed.645105