Van İli Güneş ve Hidroelektrik Enerjilerinin Potansiyeli ve İlin Ekonomisine Katkıları

Fosil kökenli yakıtların tükenme eğilimi göstermesi ve yakın gelecekte tükenecek olması, alternatif enerji kaynaklarını gündeme getirmiştir. Fosil kaynaklı yakıtlardan kaynaklanan çevre kirliliği her geçen gün artarak küresel ısınmaya dolayısıyla buzulların erimesine ve deniz seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır.  Fosil yakıtların çevre ve insan sağlığı üzerindeki zararlı etkilerini  azaltmak için bilim insanları ve araştırmacılar temiz, yenilenebilir ve çevreye duyarlı, enerji kaynaklarını araştırmaya yönelmiştir. Tüm dünyada olduğu Türkiye’de de ucuz, temiz, potansiyeli yüksek, çevreye zararı yok denecek kadar az ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında  güneş ve hidroelektrik enerjileri gelmektedir.  Coğrafi konum itibarıyla Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan Van ili, bölgenin en fazla güneş alan illerinden biridir. EİEİ ve Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası verileri dikkate alındığında Türkiye’nin yıllık ortalama toplam güneşlenme süresi 2736,89 saat olup Van ilinde bu değer 3068,74 saat ile ortalamanın oldukça üstünde bulunmaktadır.  Bununla beraber Van ilinin yüksek rakımlı olması ve kış aylarında  çok yağış almasından dolayı il genelinde yüksek miktarda akarsular meydana gelmekte ve hidroelektrik enerji potansiyeli artırmaktadır. Van ilinin mevcut hidroelektrik üretim potansiyeli 62,02 MW olup bu miktar yerel enerji kaynaklarının %92 sine karşılık gelmektedir. Van ilinin enerji kaynakları dikkate alındığında güneş ve hidrolik enerji ön plana çıkmaktadır. Güneş ve hidrolik enerji kaynaklarının temiz, çevreye duyarlı, ekonomik, yenilenebilir olması özelliklerinden dolayı bu çalışmada Van ilinin güneş ve hidroelektrik enerji potansiyelleri araştırılarak ilin ekonomisine katkısı incelenecektir.

Embedding Data Crypted With Extended Shifting Polybius Square Supporting Turkish Character Set

The security of a message transmitted from one peer to another is a matter of many studies over centuries. Today, with digital communication, billions of data are transmitted from one point to another every milisecond. That is why data security has become one of the most studied topics. In this study, an ancient encryption method called Polybius square which has been a source of inspiration for today's encryption methods is introduced. In addition an expanded version of Polybius square was developed adding Turkish character support. An encryption key has also been added to the Polybius cipher. The entire message can be encrypted with a key or with different keys in each character of the message. The encrypted message is hidden within the pixels of the picture files using the LSB algorithm. Thus, when the message is transmitted to the other side, it is encrypted with a private key, hidden inside a cover data, and has become unsuspicious. To measure the change in cover data; MSE, PSNR and SSIM measurement methods are used. The method proposed in the study is coded with a visual programming language. The developed software has been introduced and its results are shown.

___

  • 1. Varınca K., Gönüllü M.T. 2006. Türkiye’de Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Bu Potansiyelin Kullanım Derecesi, Yöntemi ve Yaygınlığı Üzerine Bir Araştırma, I. Ulusal Güneş ve Hidrojen Enerjisi Kongresi, Eskişehir.
  • 2. Behçet R. vd.,2013. Adıyaman İlinin Güneş Enerjisi Potansiyeli ve Kullanımı, Batman Üniversitesi Yaşam Bilimleri Dergisi, 3,2,52- 67.
  • 3. Karaca vd., 2011. Konya Ve Civarının Güneş Potansiyeli Ve Selçuklu Belediyesi Muhtar Evlerinde Güneşten Elektrik Üretim Sistemi Uygulaması, I. Konya Kent Sempozyumu,ss.275-292, Konya.
  • 4. http://www.enerjibes.com/vanda-gunes-enerji-santralinden-buyuk-uretim-imkani/ (Erişim Tarihi: 14.08.2018)
  • 5. Kırca, V. Ş. Ö., 2012. Su Kaynakları Mühendisliği 4. Hafta-Barajlar. insaat.balikesir. edu.tr/dokumanlar/.../barajlar.pdfSimilar (Erişim Tarihi: 17 Aralık 2012).
  • 6. http://www.cw-enerji.com/?p=6629 (Erişim Tarihi: 31.08.2018).
  • 7. Çelebi, G., 2002. Bina düşey kabuğunda fotovoltaik panellerin kullanım ilkeleri. Gazi üniv. müh. mim. fak. dergisi, 17(3): 17-33.
  • 8. http://adra-sun-enerji.com/nasil-calisir/ (Erişim Tarihi: 18.08.2018).
  • 9. Sarıkaya, S., 2010. Güneş Enerjisi Sektörel Analiz Raporu, DAKA. VAN
  • 10. http://www.enerjiatlasi.com/sehir/van/ (Erişim Tarihi: 17.08.2018).
  • 11. Rüstemli, S., Dincer, F., Dinçadam, F., 2011. Elektrik Enerjisi Üretiminde Güneş Enerjisinin Dünü, Bugünü ve Yarını. Kaynak Elektrik Dergisi, (261): 140-144
  • 12. Gökdemir M., Kömürcü M.İ., Evcimen T.U., 2012. Türkiye’de Hidroelektrik Enerji ve Hes Uygulamalarına Genel Bakış, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, TMH, 471 (1): 18-26.
  • 13. Akpınar A., 2007. Dünya, Avrupa Birliği ve Türkiye’nin Toplam Elektrik ve Hidrolik Enerji Üretim Projeksiyonu, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 107s, Trabzon.
  • 14. Uzlu E., Filiz M.H., Kömürcü M.İ., Akpınar A., Yavuz O., 2008. Doğu Karadeniz Havzası’ndaki Küçük Hidroelektrik Santrallerin Durumu, 7. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu UTES’2008, 17- 19 Aralık, İstanbul.
  • 15. Acar, E., Doğan, A., 2008, “Türkiye’nin Rüzgar ve Hidroelektrik Enerji Potansiyeli ve Çevresel Etkilerinin Değerlendirilmesi” VII. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, UTES’2008, 17-19 Aralık 2008, s. 675-682, İstanbul.
  • 16. http://www.yegm.gov.tr/document/van.pdf (Erişim Tarihi: 17.08.2018).
Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü