BAZI BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNDE KURU OT VERİMİ İLE BAZI VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN PATH ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Bu araştırmada kuru ot verimi ile bazı özellikler arasındaki ilişkiler korelasyon ve path analizleriyle belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırma sonucunda, otlak ayrığı bitkisinde kuru ot verimi ile kuru madde verimi (r=1.000**) ve ham protein verimi (r=0.989**)arasında; mavi ayrık bitkisinde kuru ot verimi ile kardeş sayısı (r=0.924**), kuru madde verimi (r=0.881**) ve ham protein verimi (r=0.962**) arasında; kılçıksız brom bitkisinde ise kuru ot verimi ile yaprak sayısı (r=0.875**), kardeş sayısı (r=0.923**), kuru madde verimi (r=1.000**)ve ham protein verimi (r=0.975**) arasında olumlu ve çok önemli ilişki tespit edilmiştir. Path analizinde belirtme katsayısı (R2) değeri her üç bitkide de 1.000 olarak bulunmuştur. Bunun sonucu olarak kuru ot verimi ile verim komponentleri arasında sıkı bir ilişkinin bulunduğu ifade edilebilir.

THE PATH ANALYSIS OF THE CORRELATIONS BETWEEN HAY YIELD AND SOME YIELD COMPONENTS IN SOME FORAGE GRASSES

In this study, relations between dry hay yield and some of the characters have been determined by means of correlation and path analysis methods.As a result of these analysis several characters have been found signifıcantly correlated with hay yield at the three grasses species tested, so that hay yield was related with dry matter (r=1.000 * *) and crude protein yield ( r= 0.989**) in crested wheatgrass; hay yield was related with number of tillers ( r= 0.924**), dry matter ( r= 0.881**) and crude protein yield ( r= 0.962**) in intermediate wheatgrass; finally hay yield was related with number of leaves ( r= 0.875**), number of tillers ( r= 0.923**), dry matter ( r= 1.000**) and crude protein yield ( r= 0.975**) in smooth brome grass. As a result of path analysis, determination coeffıcient (R2) was found out to be 1.000 for all  three crops. Tlıerefore,  it ıs concluded that there is a very close relationship between dry hay yield and yield components.

___

  • AÇIKGÖZ. E. 1982. Adi otlak ayrığı (Agropyron cristatum (L) Gaertn.)'nda bazı morfolojik ve tarımsal özellikler ile çiçek biyolojisi üzerinde araştırmalar. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yayınları: 802. Bilimsel Araştırma ve incelemeler:475. Ankara.
  • ALTINOK, S. 1993. Bazı tek yıllık yoncalarda farklı fenolojik devrelerdeki biçimlerin kök gelişimine ve yem verimine etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • DAVIES, VV.E.P. 1961. An evaluation of varietal characteristics of orchargrass (Dactylis glomerata L.)subjected to a silage pasture type of utılızation. Can. J. Plant Scı. 41:653-663.
  • DEWEY, E.N., and LU, K.H. 1959. A correlation and path coefficient analysis of components of crested wheatgrass seed production. Agron. J 51: 515-518.
  • ELÇİ, Ş. ve AÇIKGÖZ, E. 1993. Baklagil (Leguminosae) ve buğdaygil (Gramineae) yembitkileri tanıtma kılavuzu. TİGEM yayınları, Ankara.
  • SERİN, Y., GÖKKUŞ, A., TAN, M., KOÇ, A. 1999. Farklı Mevsim ve Dozlarda Azot Verilen Kılçıksız Brom (Bromus inermis Leyys)'un Tohum Verimimle Buna ilişkin Karakterlere Etkisi ve Karakterler Arası İlişkiler. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, (23): 257-264.
  • TOSUN, M., AKGÜN, L, ve SAĞSÖZ, S. 1997. Yabani domuz aynğı(Dactylis glomerata L.) bitkilerinde ot ve tohum verimi ile bazı morfolojik özellikler arasındaki ilişkiler. Atatürk Ümv. Zır. Fak. Derg. 28(4) £05-619.
  • WILLIAMS, W.A., JONES, M.B., DEMMENT, M.W. 1990. A coincıse table for path analysis statıstics. Agron. J. 82: 1022-1024.
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNDE AZOTLU GÜBRE DOZLARININ ÖNEMLİ TARIMSAL KARAKTERLER ÜZERİNE ETKİLERİ

Erol KARAKURT, Hayrettin EKİZ

BAZI BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNDE KURU OT VERİMİ İLE BAZI VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN PATH ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Erol KARAKURT, Hayrettin EKİZ

FARKLI MEVSİMLERDE BESİYE ALINAN HOLŞTAYN ERKEK DANALARDA; YEMLEME ŞEKİL VE ZAMANININ BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ

Hadi BAŞARAN, Ahmet GÜRBÜZ

MULTİGERM VE MONOGERM ŞEKERPANCARI HATLARININ MELEZLENMESİYLE F2 GENERASYONUNDA AÇILAN MONOGERM BİTKİLERDE DÖL TESTİ

Celâl ER, Serkan URANBEY, Gökten GÜMÜŞAY

TATLI REZENE ( Foeniculum vulgare Mili. var. dulce )' DE BİTKİ SIKLIĞININ VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Fatma ÖZKAN, Bilal GÜRBÜZ

BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DEPOLAMA SONRASI KALİTE VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Kemalettin KARA

NOHUT GEVENİ (Astragalus cicer L.) AYRIK (Agropyron Gaertn.) KARIŞIMLARINDA KURU OT VERİMİ İLE DİĞER BAZI KARAKTERLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER VE İZ ANALİZLERİ

Sabahaddin ÜNAL, Ahmet ERAÇ

BAZI ÇEMEN (Trigonella foenum-graecum L.) HATLARINDA YAZLIK VE KIŞLIK EKİMİN VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Bilal GÜRBÜZ, Ahmet GÜMÜŞÇÜ, Arif İPEK

ERZURUM EKOLOJİK KOŞULLARINDA ADAPTASYON VE VERİM DENEMESİNE ALINAN PATATES ÇEŞİTLERİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Kemalettin KARA

MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYLARININ BAZI İSTATİSTİKİ DEĞERLENDİRMELERİ

İrfan ÖZBERK, Fethiye ÖZBERK