STRATEGIC MARKETING ACCOUNTING IN PROVIDING SUSTAINABLE COMPETITIVE SUPERIORITY IN GLOBALIZATION PROCESS

Nowadays, in the commercial competition environment brought by globalization,the businesses in almost all sectors have gone through a number of changesand development stages together with the effects of globalization. Businessesoperating in different sectors have started to use Strategic Marketing Accounting(SMA), which is occurred as an interaction between the Marketing InformationSystem (MIS) and the Accounting Information System (AIS), as a tool in orderto be able to provide customer satisfaction with the globalization process and tomaintain sustainability, to make strategic marketing decisions, to achieve strategicmarketing goals and to provide sustainable competitive advantage. StrategicMarketing Accountancy (SMA) is an accounting discipline that focuses onthe marketing and sales activities of the business and on the indirect analysisof the activities such as supply, production and R&D and that is resultant fromthe assignments of strategic marketing in the business and that features strategicmarketing decisions and strategic information marketing needs. The aim of thisstudy is to address the importance of Strategic Marketing Accounting in providingsustainable competitive superiority of businesses in the globalization process.For this purpose, product / service costs and product / service pricing activities,which constitute the most important point of intersection of Marketing InformationSystem (MIS) and Accounting Information System (AIS), were tried to be considered in terms of SMA; firstly the information about the MIS was given, thenthe information about the AIS was given and the relation between the MIS and theAIS was explained theoretically and the importance of the definition of SMA andits importance in terms of present businesses was mentioned.

KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET ÜSTÜNLÜĞÜ SAĞLAMADA STRATEJİK PAZARLAMA MUHASEBESİ

Günümüzde küreselleşmenin getirdiği ticari rekabet ortamında hemen hemen tüm sektördeki işletmeler, küreselleşmenin etkileri ile birlikte bir takım değişim ve gelişim aşamalarından geçmişlerdir. Farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler, küreselleşme süreci ile birlikte müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve bu sayede sürdürülebilirliklerini korumak, stratejik pazarlama kararları almak ve stratejik pazarlama hedeflerine ulaşabilmek, sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) ve Muhasebe Bilgi Sistemi (MBS) arasındaki etkileşimin ortaya çıkardığı bir yaklaşım olan Stratejik Pazarlama Muhasebesi’ni (SPM) bir araç olarak kullanmaya başlamışlardır. Stratejik Pazarlama Muhasebesi (SPM), işletmenin pazarlama ve satışla ilgili faaliyetlerine; tedarik, üretim, Ar-Ge gibi faaliyetlerin dolaylı olarak analiz edilmesine odaklanan, işletmede stratejik pazarlamanın görevlerinden meydana gelen, stratejik pazarlama kararlarına ve pazara ilişkin bilgi ihtiyacını karşılamayı ön plana çıkaran bir muhasebe disiplinidir. Bu çalışmanın amacı, küreselleşme sürecinde işletmelerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü sağlamalarında Stratejik Pazarlama Muhasebesi’nin önemini ele almaktır. Bu amaçla, Pazarlama Bilgi Sistemi (PBS) ile Muhasebe Bilgi Sistemi (MBS)’nin en önemli kesişme noktasını oluşturan ürün/hizmet maliyetleri ile ürün/hizmet fiyatlama faaliyetleri, SPM açısından ele alınmaya çalışılmış, ilk önce PBS ile ilgili bilgilere yer verilmiş, daha sonra MBS ile ilgili bilgilere yer verilerek PBS ile MBS arasındaki ilişki teorik olarak açıklanmaya çalışılarak SPM’nin tanımına ve günümüz işletmeleri açısından önemine değinilmiştir

___

Yükçü, S. (2014). Yeni TTK Uyumlu, TMS ve UFRS Örnekli Genel Muhasebe, İzmir, Altın Nokta Yayınevi.

Yazıcı, N. (2010). “Bir Bilgi Sistemi Olarak Muhasebenin Kobi’lerin Yönetim Kararlarına Etkisi: Erzurum Araştırması”, MUFAD, Sayı: 47, 202-212.

Tutkavul, K. (2016). İşletmelerin Sürdürülebilir Rekabet Gücü ve Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Verecekleri Stratejik Kararların Kaynak Tüketim Muhasebesi Modeliyle Doğrulanmasına Yönelik Ampirik Bir Çalışma, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Kütahya: Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Talvinen, J. M. (1995). “Information Systems in Marketing Indentifying Opportunities for New Applications”, European Journal of Marketing, 29 (1),

Sürmeli, F., (2005). Muhasebe Bilgi Sistemi. Eskişehir, Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Sayılır, A. ve Dirlik, S. (2009). Yönetim Bilişim Sistemlerinin Örgüt Yapısına ve Karar Vermeye Etkisi, Ankara, Detay Yayıncılık.

Reinecke, S. & Janz, S. (2007). Marketing-Controlling, Stuttgart, W. Kohlhammer GmbH.

Roslender, R. ve Hart, S. J. (2002). “Integrating Management Accounting and Marketing in the Pursuit of Competitive Advantage; The Case for Strategic Management Accounting”, Critical Perspectives on Accounting, 13(2), 255-277.

Papatya, N., Papatya, G. ve Songur, A. (2015). “Sürdürülebilir Rekabetçi Üstünlük Sağlamada Kaynak Tabanlı İhracat Performansı: Türkiye İSO-500 İhracatçı İmalat İşletmelerinde Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 21, 1-30.

Papatya N. (2003). Sürdürülebilir Rekabette Stratejik Yönetim ve Pazarlama Odağı Kaynak Tabanlılık Görüşü Kavramsal ve Kuramsal Yaklaşım, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım.

Nakip, M. (2013). Pazarlamada Araştırma Teknikleri, Ankara, Seçkin Yayıncılık.

Mucuk, İ. (2007). Pazarlama İlkeleri, İstanbul, Türkmen Kitabevi.

Minars, D. (2003). Accounting, Barron’s Educational Series, Inc: New York.

Lazol, İ. (2017). Genel Muhasebe, Bursa, Ekin Yayınevi.

Kotler, P. (2003). Marketing Management, New Jersey, Pearson Education International.

Hyvönen, T. (2003). “Management Accounting and Information Systems: ERP VersusBoB”, European Accounting Review, 12(1), 155-173.

Gündoğmuş, M. E. ve Köroğlu, Ç. (2017). “Pazarlama Bilgi Sistemi İle Muhasebe Bilgi Sistemi Arasındaki İlişkinin Stratejik Pazarlama Muhasebesi Açısından İncelenmesi: X Otel İşletmesinde Uygulama”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, (50), 1-20.

Eren, E. (2013). Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, İstanbul, Beta Yayınevi.

Ergin, H. (1997). Stratejik Yönetim Muhasebesi, Kütahya, Ekspres Matbaası.

Erdoğan, B. Z. vd. (2014). Pazarlama İlkeler ve Yönetim, Bursa, Ekin Yayınevi.

Elmacı, O., Uslu, M. ve Tutkavul, K. (2013). Sürdürülebilir Rekabet Gücünün Sağlanmasında Altı Sigma’nın Yönteminin Kullanılması ve Ford Otomotiv Sanayi A.Ş.’De Bir Uygulama Örneği, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, EYİ 2013 Özel Sayısı, 465-494.

Dinç, E. ve Abdioğlu, H. (2009). “İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Ampirik Bir Araştırma”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(21), 157-184.

Dinçer B. ve Dinçer, C. (2005). “Otel Yönetiminde Muhasebe Bilgi Sistemleri ve Pazarlama Kararları”, Review of Social, Economic & Business Studies, Cilt: 5/6, 353-365.

Dinç, E. ve Varıcı, İ. (2008). ”Muhasebe Bilgi Sisteminin Kurumsallaşma Düzeyine Etkisi: Sanayi İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 10(1), 67-85.

Dalgıç, T., ve Yeniçeri, T. (2013). Customer-Oriented Marketing Strategy: Theory and Practice. New York, Business Expert Press

Çetintürk, İ. (2014). Turizmde Sürdürülebilir Rekabetçi Üstünlük Kaynağı Olarak Yenilik Yeteneği: Beş Yıldızlı Konaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmamış Doktora Tezi, Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ceran, Y. ve Bezirci, M. (2011). “Pazarlama Bilgi Sistemi - Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisine Stratejik Bir Yaklaşım: Stratejik Pazarlama Muhasebesi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 26, 103-115.

Ceran, Y. ve İnal, M. E. (2004). “Maliyet Bilgileri Temeline Dayalı Pazarlama Kararları İçin Pazarlama Muhasebesi”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 22, 63-83.

Ceylan, A. ve Anbar, A. (2014). Modern İşletmecilik, Bursa, Ekin Yayınevi.

Bozkurt, V. (2000). Küreselleşme: Kavram, Gelişim ve Yaklaşımlar, Küreselleşmenin İnsani Yüzü, (Der. Veysel Bozkurt), İstanbul, Alfa Yayınları

Barney, J.B., ve Hesterly W. S. (2012). Strategic Management and Competitive Advantage, New Jersey, USA, Pearson Prentice Hall.

Barney, J. B. (1991). “Firm Resources and Sustained Competitive Advantage”, Journal of Management, 17(1), 99-120.

Badem, C. ve Fırat, D. (2011). “Temel Pazarlama Bileşenleri Açısından Muhasebe Verilerinin Kullanılması: Pazarlama Muhasebesi”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 21, 77-101.

Aykaç, M., Parlak, Z. ve Özdemir, S. (2008). Küreselleşme Sürecinde Rekabet Gücünün Arttırılması ve Türkiye’de KOBİ’ler, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası Yayın No: 2008-24.

Akgemci, T. (2007). Stratejik Yönetim, Ankara, Gazi Kitabevi.

Akdemir, A. (2012). İşletmeciliğin Temel Bilgileri, Bursa, Ekin Yayınevi.