Kitap Tanıtımı: Tanrı ve Özgürlük: Gazâlî ve Thomas Aquinas Ekseninde Bir İnceleme (Özcan Akdağ, Ankara: Elis Yayınları, 2016, 238 Sayfa)

Öz Tanrı özgür müdür? İnsandan hareketle tanımladığımız özgürlük kavramının Tanrı’ya atfı nasıl ve ne şekilde mümkün olabilir? sorularını ele alan bu kitap, giriş kısmına ilaveten üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında yazar ana hatlarıyla sorunu dile getirmekte ve çalışmanın önemine binâen bu konuda yapılmış olan literatür hakkında bir değerlendirme sunmaktadır. Akabinde çalışmada takip ettiği yönteme ve çalışmayı özgün kılan yönlere kısaca temas etmektedir. Eserin giriş bölümü okuru konuya âşina kılacak kavramlar ve sorularla başlamaktadır.  Dolayısıyla eserin ilerleyen kısımlarında okurun zihnini karıştıracak birtakım soruların oluşmasının da önüne geçilmiş olmaktadır. Yazarın kullandığı tümdengelim yöntemi de konuyu bütüncül şekilde ele aldığı için meseleyi okur açısından daha anlaşılır ve akıcı kılmaktadır.

___

Özcan Akdağ, Tanrı ve Özgürlük: Gazâlî ve Thomas Aquinas Ekseninden Bir İnceleme. Ankara: Elis Yayınları, 2016.İsmail Şimşek, Düşünce Tarihinde Tanrı’nın Özgürlüğü Sorunu. Ankara: Elis Yayınları, 2017.Hatice Doğan, Maymonides'in Hayatı ve Eserleri: Musa Bin Meymûn Rambam. İstanbul: Gözlem Yayınları, 2010.Mehmet Aydın, Farâbî-İbn Sina Sistemi Işığında İbn Meymûn'un Din Felsefesi. Dokuz Eylül Üniversitesi SBE. Basılmamış Doktora Tezi, 2003.Adnan Küçükali, İbnMeymûn'un Varlık ve Düşünce Öğretisi (Fârâbi ve İbn Sina ile Karşılaştırmalı Olarak). Atatürk Üniversitesi. SBE. Basılmamış Doktora Tezi, 2005.Ravza Aydın, Musa b. Meymûn'a göre Yahudi İnanç Esasları. Sakarya Üniversitesi, SBE. Basılmamış YL Tezi, 2012.Engin Erdem, İlahî Ezelilik ve Yaratma. Ankara Üniversitesi SBE. Basılmamış Doktora Tezi, 2006.