Almanya (krv) alevilik din dersi öğretim programı ile islam din dersi öğretim programının karşılaştırılması

Bu çalışma, Almanya’nın Kuzey Ren-Vestfalya Eyaletinde uygulanmakta olan Alevilik Din Dersi Öğretim Programı (1-4. Sınıflar) ile İslam Din Dersi Öğretim Programının (1-4. Sınıflar) karşılaştırılması, aralarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmış, söz konusu öğretim programları; temel alınan yaklaşım, öğretim programlarının yapısı ve içeriği, hedefleri ve genel kazanımları ile değerlendirme boyutları açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda Alevilik ile İslam din dersi öğretim programlarının, özellikle temel alınan yaklaşım, hedefler, yapısal özellikler ve ölçme-değerlendirme boyutlarıyla benzerlik gösterdiği belirlenmiştir. Her iki öğretim programında da Mezhep Merkezli Dinlerarası Açılımlı Din Öğretimi Yaklaşımı ile Korelasyon Didaktiği Yaklaşımının temel alındığı görülmüştür. Öğretim programlarının temel hedefleri incelendiğinde, bunların daha çok bireylerin dini kimlik gelişimine odaklandığı tespit edilmiştir. Her iki öğretim programının da benzer ölçme ve değerlendirme yaklaşımlarına sahip oldukları anlaşılmıştır. Öğretim programları arasında hem ünitelendirme hem de ünitelerin sınıf düzeylerine göre dağılımında ciddi farklılıklara rastlanmıştır. Alevilik Din Dersi Öğretim Programının İslam Din Dersi Öğretim Programına göre daha geniş ve detaylı bir konu içeriğine sahip olduğu tespit edilmiştir. Alevilik ile İslam din dersi öğretim programlarında her ne kadar Allah, Hz. Muhammed, Ehl-i beyt, ibadet mekânları, dini gün ve geceler, diğer dinler, kutsal kitaplar vb. ortak konulara yer veriliyor olsa da, genel olarak farklı konu içeriklerine, farklı anlayış ve yaklaşımlara sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

The comparison of alevi religion curriculum and islam religion curriculum in germany (nrv)

This study is carried out to compare and to reveal the similarities and differences between Religious Education Curriculum for Alevies (Grades 1-4) and the Islamic Religious Education Curriculum (Grades 1-4), which are being implemented in the North Rhine-Westphalia State of Germany. Accordingly, the basic approach, purpose, content, measurement and evaluation situations on which both programs are based are examined and evaluated based on the data obtained. The main problem of the study is “The comparison of Alevi and Islamic religion course teaching programs implemented in the German state of North Rhine-Westphalia”.

___

  • Asbrand, B. (1999). Zusammen Leben Und Lernen Im Religionsunterricht. Frankfurt: IKO-Verlag.
  • BAMF. (2009). Muslimisches Leben In Deutschland. Nürnberg: Bundesamt für Migration und Flüchtlinge.
  • Demirel, Ö. (2000). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Deutscher Bundestag (2007). Grundgesetz Für Die Bundesrepublik Deutschland. Baden-Baden: Koelblin-Fortuna-Druck.
  • Heckel, M. (2005). Religionsunterricht Auf Dem Prüfstand: Konfessionell – Unkonfessionell – Interreligiös - Interkonfessionell – Konfessionell - Kooperativ? Der Rechtliche Rahmen Des Religionsunterrichts Im Säkularen Verfassungsstaat. Zeitschrift für Theologie und Kirche, 102 (2), 246-292.
  • Kiefer, M. (2011). Aktuelle Entwicklungen In Den Ländern: Art Und Umfang Der Bestehenden Angebote, Unterschiede, Perspektiven. Islamischer Religionsunterricht In Deutschland Perspektiven Und Herausforderungen (s. 60-71). Nürnberg: Bundesamt für Migration und Flüchtlinge.
  • Kiefer, M. ve Mohr, I. C. (2009). Islamwissenschaftliche Thesen Zum Islamischen Religionsunterricht. M. Kiefer & I. C. Mohr (Ed.), Islamunterricht-Islamischer Religionsunterricht-Islamkunde (s. 205-212). Bielefeld: Transcript Verlag.
  • Landtag Nordrhein-Westfalen (2011). Gesetz zur Einführung von islamischem Religionsunterricht als ordentliches Lehrfach (7. Schulrechtsänderungsgesetz). Gesetz- und Verordnungsblatt (s. 728-729). Erişim: https://recht.nrw.de.
  • Lähnemann, J. (2004). Grundsätze Interreligiöser Erzihung Im Kontext Konfessionsbezogenen Religionsunterrichts. Din Öğretiminde Yeni Yöntem Arayışları Uluslararası Sempozyum Bildiri ve Tartışmalar (471-488) içinde. Ankara: MEB Yayınları.
  • MSB NRW. (2013). Lehrplan Für Die Grundschule In Nordrhein-Westfalen Alevitischer Religionsunterricht. Frechen: Ritterbach Verlag.
  • MSB NRW. (2014). Lehrplan Für Die Grundschule In Nordrhein-Westfalen Islamischer Religionsunterricht. Erftstadt: Ritterbach Verlag.
  • Sözen, H. (2019). Din Öğretiminde Korelasyon Didaktiği Yaklaşımı: Almanya Örneğinde Nitel Bir Araştırma. (Yayımlanmamış doktora tezi). Ankara Üniversitesi/Sosyal bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Spenlen, K. (2012). Perspektiven Der Politischen Implementierung Von Islamischem Religionsunterricht. K. Spenlen ve S. Kröhnert-Othman (Ed.), Integrationsmedium Schulbuch Anforderunfen an Islamischen Religionsunterricht und seine Bildungsmaterialien (s. 23-60). Göttingen: V&R Unipress.
  • Tosun, C. (2009). Almanya’da Alevi Din Derslerinin Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’ye Muhtemel Yansımaları. Dini Araştırmalar Dergisi, 12, (33), 99-106.
  • Tosun, C. (2015). Din Eğitimi Bilimine Giriş. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık.