Ömer Seyfettin'den "Milli Benliğe Dönüş" Çağrısı: Primo Türk Çocuğu

Primo Türk Çocuğu adlı öykü, kişinin bilinçlenme sürecinde yaşadığı değişimi, millî benliğe dönüş izleği etrafında sorgulamaktadır. Kenan ve Primo'nun yaşadığı bu değişimde, varoluş mücadelesi veren insanın, etrafındaki düşmanlara karşı sadece fiziksel olarak karşı koymasının yeterli olmadığı belirtilmektedir. Nitekim maneviyatını kaybeden kişi ve toplumlar, başka bir yönden de kendilerini savunamazlar. Kişinin; kendisini oluşturan değerleri tanıyabilmesi ve kimliğinin farkına varabilmesi için "Ben kimim?" ve " Kim olmam gerek?" seslerine karşı duyarlı olması gerekir. Bu seslere içinde karşılık bulduğu sürece kişi, renksizler ordusundan kendisini ayırmayı başaracaktır.

Return to National Counscious in Ömer Seyfettin's "Primo Türk Çocuğu" (A Turk Child Primo)

In the story "Primo Türk Çocuğu" changes in man's life while he become conscious, are questioned. Showing the changes in Kenan and Primo's life, the autor point out that only physicial forse is not enough for human's strugle of existance. As a result, man and community, which lost morale values, can not defend theirself in other aspects. To know the values inside himself and to realise his own identity, man should answer to the question "Who am I?" If he can find the answer to this question, he will escape himself from colourless.

___

EMİL, Birol (1997), Türk Kültür ve Edebiyatından Meseleler I, Ankara: Akçağ Yayınları.

ENGİNÜN, İnci (1984), "Ömer Seyfettin'in Hikâyelerinde Yabancılar", Doğumunun 100. Yılında Ömer Seyfettin, İstanbul: Marmara Ünv. Yayınları.

JUNG, C.G. (1999), Keşfedilmemiş Benlik, İstanbul: İlhan Yayınları.

KAPLAN, Mehmet (1997), Türk Edebiyatı Üzerinde Araştırmalar, (3.bs), İstanbul: Dergâh Yay.

SAYDAM, Bilgin (1997), Deli Dumrul'un Bilinci, İstanbul: Metis Yay.

SEYFETTİN, Ömer (1998), Bomba -Bütün Eserleri-, (lO.bs), İstanbul: Bilgi Yayınevi.