Bist Ticaret Endeksinde Yer Alan Şirketlerin Springate Finansal Başarısızlık Modeli İle İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı Borsa İstanbul’da Ticaret endeksinde hisseleri işlem gören şirketlerin Springate finansal başarısızlık modelleri ile incelenmesidir. Bu amaçla BİST Ticaret Endeksinde yer alan 18 şirketin 2012-2017 yıllarına ait yıllık finansal tablo verileri kullanılmıştır. Veriler Springate finansal başarısızlık modellerinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda yorumlanmıştır. S değerinden elde edilen sonuçlara göre firmaların ortalama s değeri 0,99 olarak belirlenmiştir. Bu da genel olarak iflas riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Buradan sonra modellerde yer alan birleşenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi için korelasyon analizi birim kök testleri ve panel veri analizi yapılmıştır. Korelasyon analizi sonucunda S skoru ile satışlar ve faiz ve vergi öncesi karlar arasında orta düzeyde korelasyon tespit edilirken diğer değişkenler arasındaki ilişkilere baktığımızda aktif toplamı dönen varlıklar, kısa vadeli yabancı kaynaklar ve satışlar arasında pozitif yönlü yüksek korelasyon tespit edilmiştir. Birim kök testi sonucunda s değerinin hesaplanmasında kullanılan finansal tablo birleşenlerin de birim kök tespit edilmiş bu durum serilerin birincil farkları alınarak düzeltmiştir. Yapılan analizler sonucunda panel veri analizinde modelin sabit etkiler yöntemi ile testine karar verilmiştir. Analiz sonucunda S değeri ile satışlar, faiz ve vergi öncesi kar ile aktif toplamı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir

Investigation Of The Companies In The Bist Trade Index With Springed Financial Failure Model

The purpose of this study is to examine the companies that traded their shares in the Trade Index in Borsa Istanbul with Springate financial failure model. For this purpose, the annual financial statements of the 18 companies included in the BIST Trade Index for the years 2012-2017 are used. The average S value of the companies was determined as 0.99 according to the results of S scores calculated with Springate financial failure model. This in general shows that these companies have a low risk of bankruptcy and that many of the companies are financially successful. The predicted bankruptcy forecast in the Springate model was not realized. However, this does not mean that companies do not have the risk of bankruptcy. Correlation analysis was performed to determine the relationships between the components in the model. As a result of the analysis, the positive correlation between the S score and the pre-interest and pre-tax profits was determined. In order to determine the stability of the variables used in the model, unit root tests were performed and the unit root was determined in the variables and this situation was corrected by taking primary differences of the series. In order to determine the effect of the variables used in the Springate model on the S value obtained as a result of this model, the panel data analysis was performed. As a result of the analysis, it was determined that there was a significant relationship between the sales before interest, the profit before taxes and the total of assets. According to this result, it is concluded that the increase in these variables will positively affect the financial success of the companies.

___

  • Kaynakça
  • Aktaş, Ramazan, Mete Doğanay ve Birol Yıldız. «Mali Başarısızlığın Öngörülmesi; İstatistiki Yöntemler Ve Yapay Sinir Ağlarının Karşılaştırılması.» Ankara Üniversitesi SBF Dergisi (2003): 1-24.
  • Altaş, Dilek ve Selay Giray. «Mali Başarısızlığın Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemlerle Belirlenmesi.» Sosyal Blimler Dergisi (2005): 13-27.
  • Altman, E.I. «A Financial Rotios, Discriminant Analysis And The Prediction Of Corparate Bankrupcty.» The Journal Of Finance (1968): 589-609.
  • Aydın, Nurhan, Mehmet Başar ve Metin Çokun. Finansal Yönetim. Ankara: Detay Yayıncılık, 2010.
  • Beaver, Willam H. «Financial Rotios As Predictors Of Failure.» Journal Of Accounting Research (1966): 71-102.
  • Büyükarıkan, Ulukan ve Birkan Büyükarıkan. «Blişim Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmaların Finansal Bşarısızlık Tahmin Modelleri ile İncelenmesi.» Akademik Bakış Dergisi (2014): 160-172.
  • Dizgil, Eda. «Hisse senedi Fiyatını Etkileyen İşletme Düzeyi Faktörler: BİST Kobi Sanayi İşletmelerinde Yer Alan İşletmeler Üzerine Bir uygulama.» Javstudies (2017): 265-276.
  • Ege, İlhan, Esat Topaloğlu ve Aslı Erkol Yıkılmaz. «Fulmer Modeline Dayalı Finansal Başarısızlık İle Finansal Performans Arasındaki İlişki: İmalat Sanayi Üzerine Bir Uygulama.» Muhasebe Ve Finansman Dergisi (2017): 119-132.
  • Fulmer, Johns, et al. «A Bankruptcy Clasification Model For Small Firms.» Journal Of Commercial Bank Lending (1984): 25-37.
  • Kamu Aydınlatma Platformu. 2018.
  • Mazilla, Yusuf, Yaasmin Farzana Karim ve Fauziah Mohamed Yunus. «Financial Distress and Performance Relationship of Banks in Malaysia.» 5th Internatıonal Conference On Busıness And Economıc Research Proceedıng. Malaysia, 2014.
  • Terzi, Serkan. «Finansal Rasyolar Yardımıyla finansal Başarısızlık Tahmini: Gıda Sektöründe Amprik Bir Araştırma.» Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi (2011): 1-18.
  • Türksoy, Adnan. «Konaklama İşletmelerinde Mali Başarısızlığa Yol Açan Etmenler.» Ege Akademik Bakış (2007): 99-115.
  • Uzun, Emin. «İşletmelerde Finansal Başarısızlığın Teorik Olarak İrdelenmesi.» Journal Mufad (2005): 1-11.
  • Yakıcı, Ayan, Tuba ve Nurdan Değirmenci. «Firma Finansal Bşarısızlık Öngörüsü İçin Bir Lojistik Regresyon Modeli.» UİİİD-IJEAS (2018): 77-88.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2548-088X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2016
  • Yayıncı: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi