Kemik iliği transplantasyonu yapılan olgularda beslenme durumu ve bazı biyokimyasal bulguların irdelenmesi

Bu çalışma, H.Ü. Tıp Fakültesi ihsan Doğramacı Çocuk Hastanesi Kemik İliği Transplantasyon Ünitesinde allojenik kemik iliği transplantasyonu (KİT) yapılan, yaşları 3.5-10.0 yıl arasında değişen 5 hasta üzerinde beslenme durumunu yansıtan parametrelerdeki değişiklikleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Transplantasyondan 10 gün öncesinden başlanarak sonraki 30 gün süresince klinik olarak her gün izlenen hastaların enerji, protein, çinko ve magnezyum alımları hesaplanmıştır. Hematolojik izlemlerinin yanısıra transplantasyondan önceki 10. ve 1. günler ile sonraki 8, 20, 30 ve 70. günlerde serum çinko, magnezyum, albumin, prealbumin, RBP (retinol bağlayıcı protein) düzeylerine bakılmıştır. Hastaların doğal besin, enteral ürün ve parenteral yolla aldıkları toplam enerji ve protein miktarı transplantasyondan sonraki 20 gün içinde düşme göstermiştir. Ancak bu düşme istatistiksel yönden önemli bulunmamıştır. Hastaneden ayrıldıktan sonra, KİT sonrası 70. günde, besin tüketimi alınmaksızın laboratuvar tetkikleri tekrarlanmıştır. Serum çinko düzeylerinin transplantasyondan sonraki 8. güne kadar, serum magnezyum düzeylerinin ise 20. güne kadar düşme gösterdiği ve bu düşüklüğün 30. ve 70. günlerdeki kontrollerde de devam ettiği görülmüştür. Serum albumin, prealbümin ve RBP düzeyleri genelde transplantasyondan sonraki 8. güne kadar düşme, daha sonraki kontrollerde aşamalı olarak yükselme göstermiştir. Hasta sayısı az olmakla birlikte bu çalışmada, serum prealbumin ve RBP düzeylerinin albumine göre daha kısa sürede hastaların beslenme durumlarındaki değişikliği yansıttığı görülmüştür.

Evaluation of nutritional status and related biochemical findings among children who received bone marrow transplantation

This study was conducted to determine the variations of parameters that reflect the nutritional status of 5 patients who were between 3.5 to 10.0 years of age and received bone marrow transplantation (BMT) in Hacettepe University Medical Faculty Ihsan Doğramacı Children's Hospital BMT Unit. Patients were examined for clinical parameters daily, starting 10 days before the transplantation through the first 30 days following it and their energy, protein, zinc and magnesium intakes were calculated. As well as hematologic values, their serum zinc, magnesium, albumin, prealbumin, retinol binding protein (RBP) levels were also examined at the 10th and 1st day preceeding the transplantation and 8th ,20th, 30th and 70th days following it. Total energy and 1 protein intake through foods, enteral formulas and by parenteral ways declined during the first 20 days after transplantation. This decrease, however was not statistically significant. After being discharged from the hospital at the 70th day following the BMT, laboratory determinations were made again without taking their food consumptions. Serum zinc and magnesium levels continued to until the 8th and 20th days respectively and this decrease was also observed on the 30th and 70th days control visits. Serum albumin, prealbumin and RBP levels decreased during the first 8 days after the transplantation however they started to rise there after. Although the number of patients were small, it is apperent that, serum prealbumin and RBP levels reflect the changes in the nutritional status of patients in a shorter period than albumin.

___