II. DÜNYA SAVAŞI SIRASINDA TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A UZANAN DOSTLUK KÖPRÜSÜ: KURTULUŞ VE DUMLUPINAR’IN YARDIMLARI

II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgaline uğrayan Yunanistan 20. yüzyılın en sert kışı ile yüz yüze kalmıştı. Hava koşulları zaten kendi kendine yetme gücünden yoksun olan Yunanistan'ı dışa bağımlı kılmıştı. Ne var ki savaş ve ambargo da bu yolu tıkamış, Yunan halkı soğuk kadar açlık ve sefaletin de kollarına atılmıştı. Türkiye, yanı başında hüküm süren felakete seyirci kalmadı. Dostluğun ve komşuluğun gerektirdiği sorumluluğu Türk Kızılayı yüklendi. Bildirimde; Türkiye'de kişi, kurum ve kuruluşların başlattığı yardım kampanyaları, Kızılay tarafından oluşturulan "Yunanistan'a Yardım Misyonu"nun Yunan halkına umut olacak seferleri ele alınacaktır. Bu çerçevede vapurların hangi seferlerde ne taşıdıkları, nakliye araçlarının yokluğu nedeniyle karşı karşıya kalınan sorunlar üzerinde de durulacaktır

FRİENDSHİP BRIDGE EXTENDİNG FROM TURKEY TO GREECE DURING THE WORLD WAR 2 : THE AID OF KURTULUS AND DUMLUPINAR

Greece, who has suffered the German occupation during Second World War, had to face the harsh winter of 20th century. The weather conditions made Greece who, deprived of power selfsufficiency, dependent on outside. However, the war and embargo have blocked this way, too and the Greek people were thrown into cold as hunger and misery. Turkey did not stay as an audience to the prevailing disaster close at hand. Turkish Kızılay took the responsibilities required of friendship and neighborliness. The declaration stated: The aid campaigns, which were launched in Turkey by people, institutions and organizations and Greece Assistance Mission, which was formed by Turkish Kızılay will handle the ferry, which will give hope to Greek people. In this context, when and what the ferries need to carry and the problems caused by the lack of transport vehicles, are the issues to be focus on

___

  • Armoğlu, Fahir, 20. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1914-1980), C. I, Sevinç Matbaası, Ankara, 1973.
  • Bakar, Bülent, “Zor Zamanlarda İyi Komşuluk Örneği: İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye’den Yunanistan’a Yapılan Yardımlar”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Sayı, 71, C. XXIV, Temmuz 2008.
  • Esmer, Ahmet Şükrü – Sander, Oral, Olaylarla Türk Dış Politikası (1919-1995), 9.b., Siyasal Kitabevi, Ankara, 1996.
  • Gürün, Kamuran, Savaşan Dünya ve Türkiye, İnkılâp Kitabevi, İstanbul, 1997.
  • Gönlübol, Mehmet, Milletlerarası Siyasi Teşkilatlanma, AÜSBFY, Ankara, 1964.
  • Hart, Liddell, II. Dünya Savaşı Tarihi, Çev. Kerim Bağrıaçık, C.I, YKY, İstanbul, 2003.
  • Oral Sander, Siyasi Tarih (1918-1994), İmge Kitabevi, Ankara, 2001.
  • Sagay, Reşat, XIX ve XX; Yüzyıllarda Büyük Devletlerin Yayılma Siyasetleri ve Milletlerarası Meseleler, Türkiye İşbankası Kültür Yayınları, Ankara, 1972.
  • Tağmat, Çağla Derya, Yunanistan’da Büyük Açlık ve Ege’de Yardım Köprüsü: Kurtuluş ve Dumlupınar Vapurları (1941-1942), Atatürk Yolu Dergisi, Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Yayınları, S. 46, Güz 2010.
  • Uçarol, Rifat, Siyasi Tarih (1789-1999), Filiz Kitabevi, İstanbul, 2000.
  • Ulvi Keser, A Savior Sent by an “Old Foe”; Feridun Demokan, Notes on the Great Famine in Greece”, Ege Academic Review, Vol:11, Number:1, January 2011.
  • …………, Yardım Et Komşu, Kıbrıs Türk Derneği Yayını, Ankara, 2005.