ULUSLARARASI GÖÇ VE MÜSLÜMAN KADINLAR (Avrupa Bağlamında)

Küreselleşme paralelinde kadın göçü önemli bir artış sürecinden geçmektedir. Batı toplumlarındaki özellikle Müslüman kadın göçmenlerin sorunları son yıllarda artmıştır. Giderek siyasi arenada meşrulaşan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı günümüz Avrupasında entegrasyon projelerini altüst eden sosyal bir hastalık haline gelmiştir.Avrupaya göç eden Müslümanlar‘ın maddi açıdan bazı kazanımları olduğu gibi kaybettikleri şeyler de azımsanacak şeyler değildir. Aşırı sağcı, ırkçı ve İslamofobi türünden bazı akımlar günden güne artarak özellikle Müslümanlara karşı düşmanlık tohumlarını ekip onları hedef göstermektediler. Bunun en ağır bedelini tesettürlü kadınlar ve onlarla birlikte aile bireyleri ödemektedir. Herkesin fikirlerini rahatça ifade etmesine olanak sağlanması, farklılıklara saygı gösterilmesi ve herkesin kendi dinini engelsiz yaşamasına imkân verilmesi ayrıca birlikte yaşama olanaklarının temin edilmesiyle Batı ülkelerindeki bu problemin ortadan kalkmasına vesile olacağı kanaatindeyim. Araştırmamızda Avrupadaki göçmen Müslüman kadınların sorunları ve bunların günümüze yansımaları değerlendiril-mektedir.
Anahtar Kelimeler:

Avrupa, Göç, Tesettür, Çalışma

INTERNATIONAL MIGRATION AND MUSLIM WOMEN (In European context)

In parallel with globalization, women migration is in an important process on the rise. A number of issues for Muslim women immigrants in Western societies have increased in recent years. Progressively legalized racism and xenophobia in the political arena has become a social illness that has upset integration projects in today's Europe.Muslims who emigrated to Europe have had some earnings, however what they have lost so far must not be underestimated. Some extreme right-wing, racist and Islamophobia-type currents increased day by day, planting  the seeds of hostility, put especially Muslims on target. The highest price are paid by  the women who wear hijab and their family members. I am convinced that it will be possible for everyone to express their opinions freely, to respect the differences, to allow everyone to live their own religion, and to have the possibility of living together, and to get rid of this problem in the Western countries. In our research, the problems of migrant Muslim women in Europe and  day-to-day repercussions of these are assessed.

___

  • Buehler, Arthur, “ İslamofobi Batı’nın “Karanlık Tarafı”nın Bir Yansıması”, Tercüme, Çeviren: Mehmet Atalay, A.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, 55:1, 2014.
  • Coşkun, Emel, “Uluslararası Göç Teorilerinde Kadınlar, Batı Avrupa Ülkelerine Göç, Göçmen Politikaları Ve Kadın Göçmenlerin Ekonomiye Katkısı”, MÜSBE, (Basılmamış Y. Lis.Tezi) İstanbul, 2005.
  • Çetintaş, İbrahim, “Avrupa'da Yaşayan Türk Göçmenlerin Sosyo kültürel Ve Dini Sorunları Hakkında Analitik Bir Değerlendirme -İsviçre Örnegi-”, KSÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, sy. 17, 201.
  • Hoffmann, Nowotny, Hans-Joachim, Soziologie des Fremdarbeitsproblems, Stuttgart, 1973.
  • Küçükcan, Talip, “Avrupa'da Kültürel çoğulculuk, Göçmenler Ve Türk Toplumu”, III. Uluslararası Mevlana Kongresi, 5-6 Mayıs, Konya, 2003.
  • Kocabıyık, Hüseyin “Avrupa Birliği Süreci ve Batı Avrupa Türklerinin Türk-AB İlişkilerine Etkileri”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006.
  • Karadağ Çaman, Özge ve Özvarış Şevkat, Bahar, Uluslar arası Göç ve Kadın Sağlığı, Sağlık ve Toplum, yıl: 20, sayı: 4, Ekim-Aralık, 2010.
  • Manço, Altay, “Belçika'da Türklerin 40 Yılı (1960-2000): Sorunlar, Gelişmeler, Değişmeler”, MÜSBE Dergisi, Cilt:1, Sayı:1, 2000.
  • Martıkaınen, Tuomas, “Din, Göçmenler ve Entegrasyon”, M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, sayı: 38 (2010/1)
  • Yavuz, Sefer, “Göç, Entegrasyon Ve Din: Avrupa’da Yaşayan Türkler Bağlamında Bir Değerlendirme” Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı: 26, 2013.
  • Yılmaz, Fatma, “Avrupa Birliği’nde Irkçılık Ve Yabancı Düşmanlığı İle Mücadele”, AÜSBE, Yayınlanmamış Y.Lisans Tezi, Ankara, 2008.
  • Öztan, Ece, Unutulan bir Göç ve Yurttaşlık Deneyimi: İlk Kuşak Göçmen Kadınlar ve Hollanda Türkiyeli Kadınlar Birliği, http://cins.ankara.edu.tr/goc2.html (Erişim 22.04.2017)
  • Perşembe, Erkan, Almanya’da Çokkültürlü Yapının Ayrıştırılan Unsuru Olarak Müslümanlar ve Entegrasyon Deneyimleri, Milel Ve Nihal İnanç, Kültür Ve Mitoloji araştırmaları dergisi, C/6, Sayı 2, Mayıs-Agustos, 2009.
  • Özmen, Nebile, Avrupa’daki Müslüman Göçmenlerin Mülk İle İmtihanı: Uyum Ölçütü Yahut Çatışmanın Saklı Aktörü Ekonomi, Toplum Bilim Dergisi, Temmuz, 7/14, 2013.
  • http://www.camiye.com/?Syf=26&Syz=232137
  • https://www.amnesty.org.tr/icerik/47/641/inanclari-yuzunden-avrupa%E2%80%99da-ayrimciliga-maruz-kalan-muslumanlar.(Erişim 18.03.2017).
  • http://www.noonpost.org/content/12049 (Erişim:16.03.2017)
  • http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39266203 (Erişim:15..03.2017)
  • http://www.haberler.com/ab-adalet-divanindan-basortusu-karari-luksemburg-9372632-haberi/(Erişim:16.03.2017)
  • http://www.diegaste.de/gaste/diegaste-sayi102.html (Erişim: 22.04.2017)