PEYAMİ SAFA’NIN BİR TEREDDÜDÜN ROMANI ADLI ESERİNDE LUİGİ PİRANDELLO TESİRİ

Peyami Safa, Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biridir ve Bir TereddüdünRomanı onun otobiyografik özellikler gösteren eserlerinden biridir. Safa, bu eserindeİtalyan yazar Luigi Pirandello’nun Çıplakları Giydirmek adlı piyesine göndermeleryapmıştır. Biz, bu makalemizde öncelikle Pirandello ve Peyami Safa’nın edebî kişiliklerihakkında bilgi vereceğiz, ardından Bir Tereddüdün Romanı’nı metinlerarası ilişkilerbağlamında inceleyerek Pirandello’nun Safa’ya olan tesirini ortaya koymayaçalışacağız.

THE EFFECT OF LUIGI PIRANDELLO ON PEYAMI SAFA’S A NOVEL OF HESITATION

Peyami Safa is one of the most respected authors in modern Turkish Literatureand A Novel of Hesitation (the original title is: Bir Tereddüdün Romanı) is one of hisautobiographic works. In this novel Safa made some references to Italian author LuigiPirandello’s play Dressing The Nude (the original title is: Vestire Gli Ignudi). In thepresent article some information about Peyami Safa’s and Pirandello’s literarypersonalities will be given firstly, and then, Pirendello’s effect on Safa’s work will berevealed by examining A Novel of Hesitation in the context of Dressing The Nude.

___

  • REFERENCES
  • AKTULUM, Kubilây (2007). Metinlerarası İlişkiler, İstanbul: Öteki Yayınevi. AYVAZOĞLU, Beşir (1999). Peyami, İstanbul: Ötüken Neşriyat. BALAMİR, Ebru (2010). “İtalyan Yazarı Luigi Pirandello’nun Tiyatroya Bakışı”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih‐Coğrafya Fakültesi Dergisi, cilt: 50, sayı: 1, s. 19‐34. KAYGISIZ, Cemile (2011). “Bir Tereddüdün Romanı’na Metinlerarasılık Bağlamında Peyami Safa’nın Hayatı ve Eserleri Üzerinden Bakmak”, IJSES Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, sayı: 1(2), s. 35‐38. KUNDAKÇI, Durdu (1990). “Pirandello’nun Psikolojik Rölativizmi” Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih‐Coğrafya Fakültesi Dergisi, cilt: 34, sayı: 1‐2, s. 179‐202. NEBİOĞLU, Osman (1961‐62). Türkiye’de Kim Kimdir, İstanbul: Nebioğlu Yayınevi. NUTKU, Özdemir (1970). “Luigi Pirandello ve Oyunlarının Türkiye’deki Temsilleri”, İtalyan Filolojisi ‐ Filologia Italiana, Ankara Üniversitesi DTCF İtalyan Dili ve Edebiyatı Kürsüsü Dergisi, yıl: 2, sayı: 1‐2, s. 147‐159. ÖZGÜ, Melâhat (1970). “Luigi Pirandello Tiyatro Yazarı”, Tiyatro Araştırmaları Dergisi, sayı: 1, s. 155‐170. PİRANDELLO, Luigi (1965). Çıplakları Giydirmek, Çeviren: Feridun Timur, İstanbul: MEB Yayınları. SAFA, Peyami (1999). Bir Tereddüdün Romanı, İstanbul: Ötüken Neşriyat. TEKİN, Mehmet (1999). Romancı Yönüyle Peyami Safa, İstanbul: Ötüken Neşriyat.