OSMAN HAKAN A.’NIN SARI EKİN ADLI KİTABINDA GELENEK ETKİSİ

1980 sonrası şairlerinden olan ve zaman zaman Yahya Kemal fakat daha çokBehçet Necatigil ve Hilmi Yavuz çizgisini takip eden Osman Hakan A.’nın şiirlerininaltyapısını Kur’an‐ı Kerim’deki sure ve ayetler, divan edebiyatı mazmunları, sözsanatları ve efsaneler oluşturmaktadır. Aynı zamanda onun şiirlerinde hem divanşairlerinin hem de Cumhuriyet Devri şair ve yazarlarının metinlerine göndermelerveya onların metinlerinden alıntılar da kimi zaman açık kimi zaman örtük bir şekildebazen şiir metnine eklemlenmiş olarak bazen de şiir metninden bağımsız olarak yeralmaktadır. Tebliğde şiirlerinin yapısını gelenekten olabildiğince faydalanarak kuranve bu nedenle şiirlerinin çoğu çizgisel okumaya uygun olmayıp daha çok dilbilimselokumayla anlam kazanan Osman Hakan A.’nın eserlerinde Kur’an‐Kerim, divanedebiyatı mazmunları, söz sanatları, efsaneler, diğer yazar ve şairlerin etkisi ve buetkinin Osman Hakan A’nın şiirlerindeki yeri ve önemi üzerinde durulacaktır.

THE EFFECT OF TRADITION IN OSMAN HAKAN A.’S BOOK CALLED SARI EKİN

The suras and verses in Koran, the poetical in divan literature, figures of speechand legends constitute the backgroud of Osman Hakan A.’s poems, a late 1980s poet,following Yahya Kemal but mostly Behçet Necatigil and Hilmi Yavuz. At the same time,in his poems, there are referrals to the texts of poets or authors who live in the periodof republic and divan poets or the quotation from their texts sometimes hold a placeimplicitly or explicitly; sometimes being added to versification or autonomously. In thearticle the effects of Koran, divan literature poetical, figures of speech, legends, otherpoets and authors and the importance of this effect in the works of Osman Hakan A.who establishes the structure of his poems with the help of tradition ‐for this reasonmost of his poems is not suitable for linear reading but becomes meaningful mostlywith linguistic reading‐ will be emphasized.

___

  • KAYNAKÇA
  • A., Osman Hakan, “Benim Okurum Ne Bildiğimi Görmeli”, Gösteri, sayı 175, Haziran 1995 A., Osman Hakan, Sarı Ekin, Digraf Yayınları, İstanbul 2005 Ahmet Haşim, “Müslüman Saati”, Dergâh Edebiyat Sanat Kültür Dergisi, Cilt: I Sayı: 4, Haziran 1990 AKTULUM, Kubilay, Metinlerarası İlişkiler, Öteki Yayınevi, İstanbul 2007 ASİLTÜRK, Baki, 1980 Kuşağı Türk Şiirinin Poetikası, Toroslu Kitaplığı, İstanbul 2006 BAYRIL, Vural Bahadır, “Osman Hakan A. ile Söyleşi: Okur Benimle Buluşabilir”, Cumhuriyet Kitap, sayı: 278, 15 Haziran 1995 Evliya Çelebi, Seyahatname, Cilt: I‐II, Üçdal Neşriyat, İstanbul 2012 Güncel Türkçe Sözlük, Türk Dil Kurumu, http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK. GTS.5839e36fc4a236.54831811 Kur’an‐ı Kerim ve Türkçe Meali, http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf