Melamin ve Üre Formaldehit Tutkalı ile Üretilmiş Yonga Levhaların Bazı Fiziksel ve Mekanik Özellikleri

Bu çalışmanın amacı, farklı melamin içeriğine sahip üre formaldehit (UF) tutkalı ile üretilen yonga levhaların bazı fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılmasıdır. Bu amaçla, 8x2100x2800 mm boyutlarında yonga levha üretimi gerçekleştirilmiştir. Yongalevha üretiminde üretim reçetesine bağlı olarak yüzeylerde ve orta tabakada farklı oranlarda melamin içeriğine sahip tutkallar kullanılmıştır. Burada elde edilen verilere göre yüzey ve orta katmanlardaki melamin içeriğinin artmasına bağlı olarak levha gruplarında 24 saatlik kalınlığına şişme oranlarının azaldığı tespit edilmiştir. Mekanik özelliklere ilişkin verilere göre; melamin ile modifiye edilen üre formaldehit reçineleri ile üretilen yonga levhaların mekanik özelliklerinin genel olarak iyileştiği tespit edilmiştir. Serbest formaldehit emisyon değerlerinin artan melamin içeriğine bağlı olarak artış gösterdiği tespit edilmiştir.

The Effect of Urea Formaldehyde (UF) Resins with Different Melamine Content on the Mechanical and Physical Properties of Particleboard Production

The aim of this study was to investigate some physical and mechanical properties of particle boards produced with urea formaldehyde (UF) glue with different melamine content. For this purpose, particleboard with dimensions of 8x2100x2800 mm was produced. Depending on the production formulation, adhesives with different ratios of melamine content were used on the surface and core layer in particleboard production. According to the data obtained, it was determined that the swelling ratios of the board groups decreased in the thickness of 24 hours depending on the increase in melamine content in the surface and middle layers. According to the results related to bending strength, it was determined that the bending strength properties of particleboards produced with urea-formaldehyde resins modified with melamine generally improved. When the tensile strength values were examined, it was determined that the highest tensile strength was determined in the board groups containing 2.5% melamine in the core and surface layer, while the lowest tensile strength values were determined in the board groups expressed as control group (0% melamine). Free formaldehyde emission values were found to increase with increasing melamine content.

___

  • Anonim (1999). TS EN 323 Ahşap Esaslı Levhalar. Birim Hacim Ağırlığı Tayini.
  • Anonim (1999). TS EN 310 Ahşap Esaslı Levhalar. Eğilme Dayanımı ve Eğilme Elastikiyet Modülünün tayini.
  • Anonim (1999). TS EN 319 Yonga Levhalar ve Lif Levhalar. Levha Yüzeyine Dik Çekme Dayanımının tayini.
  • Anonim (1999). TS EN 317 Yonga Levhalar ve Lif Levhalar. Su içerisine Daldırma İşleminden Sonra Kalınlığına Şişme Tayini.
  • Anonim (1999). TS EN 322 Ahşap Esaslı Levhalar - Rutubet Miktarının Tayini.
  • Anonim (2016). TS EN ISO 12460-5 Ahşap Esaslı Levhalar. Formaldehit Salınımın Belirlenmesi. Bölüm 5: Ekstraksiyon (perforatör yöntemi).
  • Akbulut, T. (1999). Çeşitli Üretim Değişkenlerinin Yonga Levhanın Teknolojik Özellikleri Üzerine Etkisi. İ.Ü Orman Fakültesi Odun Mekaniği ve Teknolojisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, 19.02.1999, Bahçeköy, İstanbul.
  • Aydın, İ., Demirkır, C., Çolak ve S., Çolakoğlu G. (2010), Çeşitli Ağaç Kabuğu Unlarının Kontrplaklarda Dolgu Maddesi Olarak Değerlendirilmesi. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, 20-22 Mayıs 2010 Cilt: V Sayfa: 1825-1833.
  • Bozkurt, Y. ve Göker, Y. (1990). Yonga Levha Endüstrisi Ders Kitabı. İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Güler, C. ve Sancar, S.(2016). Yonga levha Fabrikasının Çalışma Prensibi ve Farklı Presleme Tekniğinin Levha Kalitesi Üzerine Etkisi. Ormancılık Dergisi 12(1) (2016) 1-10.
  • Güler, C., Altıntaş, B. ve Yüksek, A.K. (2016), Melamin ve Üre Formaldehit Tutkalı ile Üretilmiş Yonga Levhaların Bazı Teknolojik Özelliklerinin İncelenmesi. Ormancılık Dergisi 12(2) (2016) 143-152.
  • Gündüz, M. ve Ayan, S. (2014), Melamin Kaplı Yonga ve Lif Levhalarda Formaldehit Emisyonu Belirleme Yöntemleri. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(2014): 433–443.
  • Kalaycıoğlu, H. ve Çolakoğlu, G.(1994). Çeşitli Ağaç Türlerinden Üretilmiş Kontrplak ve Yonga levhalardan, Üretim şartlarına bağlı olarak Formaldehit Çıkışının Sınırlandırılma İmkânları. Tarım ve Ormancılık Grubu Projesi, proje no, TOAG-935, Aralık 1994, Trabzon.
  • Nemli, G. (2002). E1 Tipi Yonga Levha Üretimini Etkileyen Faktörler. Tübitak Türk J.Agric For 26 (2002) 31-36.
  • Şahin, H.İ. ve Çavdar, V. (2019). PMDI İlaveli Melamin Üre Formaldehit (MÜF) Tutkalının Yonga levha Endüstrisinde Değerlendirilmesi. Düzce Üniversitesi Teknoloji ve Bilim Dergisi Araştırma Makalesi. 7 (2019) 1957–1968.
  • Thoemen, H., Irle, M., Sernek, M. (2010), Wood Based Panel An Introduction for Specialists. Published by Brunel University. Press, 55 – 56.
Bartın Orman Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-0943
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Melamin ve Üre Formaldehit Tutkalı ile Üretilmiş Yonga Levhaların Bazı Fiziksel ve Mekanik Özellikleri

Alperen KAYMAKCI, Kadir DOĞAN

Collect Earth Yöntemi Kullanılarak Yukarı Sakarya Havzasının Arazi Kullanım/Örtü Değişimlerinin (2000-2020) İzlenmesi ve Değerlendirmesi

Ayhan ATEŞOĞLU, Fidan Şevval BULUT, Cansu MANDACI

Türkiye Ormanlarında Net Birincil Üretim ve Bazı İklim Değişkenleri Arasındaki Zamansal İlişki: 2000-2019

Sinan BULUT

Bitki Bazlı Hammaddelerdeki Biyoaktif Bileşiklerin Elde Edilmesi İçin Ekstraksiyon Yöntemlerinin İncelenmesi

Didem VEREP, Saim ATEŞ, Eyyüp KARAOĞUL

Dolomit ve Olivin ile Kızılçam odun yonga karışımından üretilen deneme levhalarının özellikleri. Bölüm 2.Teknolojik özellikler

Halil Turgut ŞAHİN, Ömer Ümit YALÇIN, Ali İhsan KAYA, Uğur ÖZKAN

İstanbul Sanayi Odası İlk 1000 Sanayi İşletmeleri Listesinde Yer Alan Orman Ürünleri Sanayi İşletmeleri Web Sitelerinin Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğrencilerince İrdelenmesi

Tarık GEDİK, Canberk BATU

Gama-aminopropiltrietoksisilan ile Modifiye Edilmiş Kayın ve Göknarın Fiziksel, Mekanik ve Biyolojik Özellikleri

Hüseyin SİVRİKAYA, Ahmet CAN, Mesut YALÇIN, Jeffrey MORRELL

1996-2018 Yılları Arasında Orman Ekosistemi Fonksiyonlarındaki Mekansal-Zamansal Değişimlerin Karşılaştırılması: Türkiye'den Bir Örnek Çalışma

Hasan Emre ÜNAL

Veri Madenciliğine Dayalı Olarak Çalışanların Örgütsel Bağlılık Düzeyinin Belirlenmesi: İstanbul ve Kocaeli Örneği

Nadir ERSEN, Timuçin BARDAK, Uğur Can USTA

Yükseköğretim Kalite Güvencesi Sisteminde Öğrenci Memnuniyetinin Değerlendirilmesi: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi Örneği

Mehmet KORKMAZ, H. Oğuz ÇOBAN, Hasan ALKAN