EDİRNE KİTABELERİNE DAİR

Edirne, Osmanlı Devleti’ne yüz yıla yakın başkentlik yapmış bir kültür ve medeniyet şehridir. Birçok şair ve edebiyatçı yetiştiren bu şehir, aynı zamanda Türk kültürünü pek çok açıdan çeşitlendirmiş ve zenginleştirmiştir. Kültürel, coğrafi ve edebî yönden köklü bir mirasa sahip olan bu kentte, dünde üretilmiş fakat günümüze henüz kazandırılamamış birçok sanat ve edebiyat eseri araştırmacılar tarafından incelenmeyi beklemektedir. Edirne kitabeleri de bu nadir ve müstesna eserlerden biridir.

ON EDİRNE’S INSCRIPTIONS

Edirne is a city of culture and civilization and Ottoman Empire’s capital city for about a thousand of years. The city produced many poets and man of letters and at the same time diversified and enriched Turkish culture in many respects. In this city that has a rooted cultural, geographical and literary heritage, a great number of works of art and literature that have been produced in the past and today are waiting for examined by researchers.

___

  • Ahmet Bâdi Efendi (2014), Riyâz-ı Belde-i Edirne, Niyazi Adıgüzel, Raşit Gündoğdu (Haz.), İstanbul: Trakya Üniversitesi Yayınları.
  • DIJKEMA, Fokke (1977), The Ottoman Historical Monumental Inscriptions In Edirne, Leiden: E. J. Brill.
  • KARAKUYU, Mehmet (2011), “Evliya Çelebi’ye Göre 17. Yüzyılda Edirne’nin Şehir Coğrafyası ve Kültürel Hayat”, Marmara Coğrafya Dergisi, 24, 124-49.
  • MERİÇ, Rıfkı Melûl (2013), Şehrin Hüznü: Edirne’nin Tarihî ve Mimarî Eserleri Hakkında, İstanbul: Edirne Valiliği Kültür Yayınları.
  • ONUR, Oral (1972), Edirne Türk Tarihi Vesikalarından Kitabeler, İstanbul: Yenilik Basımevi.
  • ÖZBARAN, Salih (1978), “F. Th. Dijkema, The Ottoman Historical Monumental Inscriptions In Edirne (Edirne’de Osmanlı Kitabeleri [E. J. Brill], Leiden, 1977”, Tarih Enstitüsü Dergisi, İstanbul: IX. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları, 474-5.
  • TÜFEKÇİOĞLU, Abdülhamit (2001), Erken Dönem Osmanlı Mimarîsinde Yazı, Ankara: T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları.