KRİTİMU, GİRİTİM BENİM: TARİHSEL ZORUNLULUĞUN KIYISINDA BİREYSEL TRAJEDİLER

XIX. yüzyıl Osmanlı Devleti için parçalanma yüzyılı olmuştur. Her alanda gerilemenin devam etmesi, savaşlarda alınan ağır yenilgiler toprak kayıplarını da beraberinde getirmiştir. Farklı coğrafyalarda yaşayan milyonlarca Türk kaybedilen topraklardan Anadolu’ya göç etmeye başlamıştır. Osmanlı Devleti’nin eyaletlerinden olan Girit Adası da bu topraklardan biridir. Bununla birlikte cephelerde alınan yenilgiler, adada Hristiyan tebaa tarafından başlatılan ayaklanmalar, onların Yunanistan ile birleşme teşebbüsü ve 1912 yılında Balkanların neredeyse tamamına yakınının elden çıkması adadaki Müslümanları olumsuz bir şekilde etkilemiştir. Nihayetinde 1923 yılında Türkiye-Yunanistan arasında yapılan zorunlu göç ile adada kalan son Müslümanlar da adadan ayrılmıştır.

KRİTİMU, GİRİTİM BENİM: INDIVIDUAL TRAGEDIES ON THE EDGE OF HISTORICAL NECESSITIES

The 19th century has been the period of dissolution for Ottoman Empire. The period of regression in all areas and defeats in wars has also brought about territorial losses. Hence, millions of Turkish who were living different territories started to migrate to Anatolia. The Island of Crete which depends as a province on Ottoman Empire was one of these territories that sending its citizens to Anatolia as well. Besides, the defeats in fronts, uprisings started by Christian citizens in island and their desire for annexation of island by Greece and almost completely loss of the Balkan Peninsula in 1912 affected in a negative way Cretan Muslims there. Eventually, the rest of Muslims in island left right after the population exchange agreement signed between Turkey and Greece in 1923. 

___

  • ALTINSAY, Sabâ (2011), Kritimu Giritim Benim, İstanbul: Can Yayınları.
  • ANDAÇ, Feridun (2005), “Sabâ Altınsay: Kritimu’da Siyasi Tarihle Sosyal Tarihi Üst Üste Getirmeye Çalıştım”, Sabâ Altınsay ile Söyleşi Hürriyet Gösteri, 266, 18-22.
  • ARI, Kemal (2017), “Türk Roman ve Öyküsünde Mübadele”, Tarih ve Günce Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Dergisi, I (1), 5-28.
  • BOZDAĞLIOĞLU, Yücel (2014), “Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi ve Sonuçları”, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, (3), 9-32.
  • MİLLAS, Herkül (2005), “Türk ve Yunan Edebiyatında Mübadele-Benzerlikler ve Farklar”, http://www.herkulmillas.com/tr/hm-makaleleri/kitaplardaki-makal eler/186-tuerk-ve-yunan-edebiyatnda-muebadele-benzerlikler-ve-farklar.ht ml, (Erişim Tarihi: 20 Mayıs 2020).
  • MİLLAS, Herkül (2007), “Türk Edebiyatında Nüfus Mübadelesi – Metinlerin Arkasındaki Fısıltı”, http://www.herkulmillas.com/tr/hm-makaleleri/kitaplar daki-makaleler/185-tuerk-edebiyatnda-nuefus-muebadelesi-metinlerin-arka sndaki-fslt-1egeyi-gecerken.html, (Erişim Tarihi: 20 Mayıs 2020).
  • TUKİN, Cemal (1996), “Girit”, İslâm Ansiklopedisi, C. 14, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı, 85-93.
  • ÜNSAL, Emin (2009), Girit’in Türk Hakimiyetinden Çıkışı, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Edirne.