BALKAN ÇİÇEKLERİ ROMANININ YAPISI VE ANLAMI ÜZERİNE

Balkanlarda Türk edebiyatı, Türklerin XIV. yüzyılda bu coğrafyaya adım atmalarıyla birlikte teşekkül etmiş; zaman içerisinde de hemen her türde eserler verilerek bir edebî gelenek oluşturulmuştur. Genelde Balkanlarda, özelde ise Bulgaristan’daki Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden biri şair, yazar ve gazeteci kimliğiyle tanınan Mehmet Behçet Perim’dir. Balkan Çiçekleri ise şiir, hikâye, piyes, fıkra gibi pek çok türde eser veren yazarın 1938’de yayımlanan ilk romanıdır. Yapı ve izlek açısından ilk dönem Türk romanlarıyla benzerlik gösteren ve özellikle Namık Kemal’den izler taşıyan eserin teması aşktır. Ancak bu tema, vatan sevgisi ve millî bilinci güçlendirme düşüncesiyle yoğrularak işlenmiştir. Biyografik yöntemle metin çözümleme yönteminin kullanıldığı bu çalışmada, yazarın biyografisi ana çizgileriyle sunulmuş; Balkan Çiçekleri adlı roman içerik özelliklerinin yanı sıra şahıs, zaman, mekân, dil ve üslup gibi yapı unsurları bakımından incelenmiştir. 

ABOUT THE FRAMEWORK OF THE NOVEL BALKAN ÇİÇEKLERİ AND ITS MEANING

Turkish literature in the Balkans was formed when the Turks stepped into this geography in the 14th century; a literary tradition was created by giving almost all kinds of works over time. One of the important representatives of Turkish literature in the Balkans, especially in Bulgaria, is Mehmet Behçet Perim, who is known for his identity as a poet, writer and journalist. Balkan Çiçekleri (Balkan Flowers) is the first novel of the author, published in 1938, who gave many kinds of works such as poetry, story, play, and column. The theme of the work, which has similarities with the first examples of the Turkish novel in terms of structure and theme, and especially carries traces from Namık Kemal, is love. However, this theme was handled with the idea of strengthening the love of homeland and national awareness.

___

  • AKTAŞ, Şerif (1991), Roman Sanatı ve Roman İncelemesine Giriş, Ankara: Akçağ.
  • BUTTANRI, Müzeyyen (2005), “Bulgaristan Türk Edebiyatı”, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 6 (2), 27-45.
  • DOĞRUÖZ, V. Türkan, IŞIM, Burçin (2015), “Milli Mücadele Döneminde Bulgaristan’da Yayımlanan Ahali Gazetesi (1920-1922)”, Osmanlıdan Cumhuriyete Sosyo-Kültürel Siyasi Yansımalar, İstanbul: Derin Yayınları, 487-511.
  • KIEL, Machiel (2007), “Nevrekop”, İslâm Ansiklopedisi, C. 33, İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı, 54-55.
  • PERİM, Ertuğrul (1966), “Kayıplar Bir Mücadelecinin Ardından”, Türk Kültürü Dergisi, 43, 629-632.
  • PERİM, Mehmet Behçet (1938), Balkan Çiçekleri, İstanbul: Akın.
  • TEKİN, Mehmet (2001), Roman Sanatı Romanın Unsurları 1, İstanbul: Ötüken.
  • VARDAR, Ayza (2017), “Bir Düşünce ve Eylem İnsanı Olarak Mehmet Behçet Perim (1896-1965)”, Rumelide Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 8, 90-99.