Türk Siyasetinde Politik Dil Kullanımı: Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ak Parti 1. ve 3. Olağan Üstü Kongrelerinde ki Konuşmalarının” İçerik ve Söylem Analizi

Söylem, kavramı uzun bir süredir artık dilimizde yer almakta ve farklı bağlamlarda kullanılmaktadır. Gazeteciler, siyasetçiler sanatçılar, tartışma programlarına katılanlar, kanaat önderleri ve akademisyenler konuşmalarında sıklıkla söylem terimine vurgu yapmaktadırlar. Yaşadığımız çağ artık bir söylem çağı olup, dünyadaki genel geçer bilimlerin hepsi söylem kavramının etkisi altındadır. Bugün dünyada artık mutlak genel gerçeklik yoktur, mutlak güçlü söylemler vardır. Söylem analizi, dilin kullanım biçimini ve işlevlerini inceler. Kelimeler, cümleler ve diğer metinsel ifadeler, arka plan bilgisine dayanılarak, içerikleri ya da iddiaları, ima yoluyla ortaya koyabilme özelliğinde olan söylem, önemli ideolojik bir boyuta sahiptir. Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ak Parti 1. ve 3. Olağan üstü kongrelerindeki kongre konuşmalarında kullandığı “Politik dil” söylem ve içerik analizi yöntemiyle incelenecek ve metinler arasında karşılaştırma yapılacaktır. Erdoğan’ın kongre konuşma metinleri; doğal dil kullanımı, retorik unsurları, ele aldığı gündem konuları ve “Ben ve Biz” zamirlerini kullanma biçimi açısından incelenecektir. Bulgular tablolar halinde düzenlenerek ve karşılaştırma yapılarak değerlendirilecektir.

Political Language Usage in Turkish Politics: Content and Discourse Analyzes of Recep Tayyip Erdoğan's "Speeches at the AK Party 1st and 3nd Extraordinary Congresses"

Discourse, the concept is a long story, is now in our language and is used in different contexts. Journalists, politicians, artists, participants in debate programs, opinion leaders and academics often emphasize the term discourse in their talk. The age we live in is now a rhetoric, and all the world's leading sciences are under the influence of the discourse concept. Today there is no absolute general reality in the world, there are absolute strong discourses. Discourse analysis analyzes the form and function of language usage. Words, phrases and other textual expressions have important ideological dimensions, based on their background knowledge, discourse with the ability to reveal their contents or claims through implication. The "political language" used by Recep Tayyip Erdoğan in the congressional speeches of the 1st and 3rd extraordinary congresses of the AK Party will be examined by means of discourse and content analysis and comparisons will be made between the texts. Erdogan's congressional speech texts; The use of natural language, the rhetorical elements, the agenda topics it covers, and the way we use "Ben and Biz" pronouns. The findings will be organized into tables and will be evaluated by comparison.

___

  • Bilgin, Nuri (2006) Sosyal Bilimlerde İçerik Analizi, Teknikler ve Örnek Çalışmalar. Ankara: Siyasal Kitabevi
  • Demir, Zerrin, (2008), Bir Dini Söylem Analizi (Psikolojik Bir Yaklaşım), Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sivas.
  • Doltaş, Dilek, (2009), Söylem ve Yazın, Ahmet Kocaman (Derleyen), Söylem Üzerine, Ankara: ODTÜ Yayıncılık, ss. 48–55.
  • DURNA, Tezcan ve Ç. KUBİLAY. (2013) “Basının Şiddeti: Siyasal Gösterilerde Polise Taş Atan Çocuklar Örneği”, Ankara SBF Dergisi, 5 Ekim 2015 http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/42/1425/16041.pdf
  • EKŞİ Halil ve Hilal ÇELİK “Söylem Analizi” Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, C. 27, 2008, 99-117.
  • Levent Eraslan, “Liderlik Olgusunun Tarihsel Evrimi, Temel Kavramlar ve http://www.milliyet.com.tr/1999/04/22/siyaset/siy11.html23.05.2016
  • Foucault, Michel (1987) Söylemin Düzeni. Çeviren: Turhan Ilgaz, İstanbul: Hil Yayınları.
  • Foucault, Michel (2004) Felsefe Sahnesi, Seçme Yazılar %Çev, Işık Ergün. İstanbul Ayrıntı Yayınları.
  • Gökçe Orhan, Akgün Birol ve Süleyman Karaçor (2002) Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı: 4, ss,1-44.
  • Gökçe, Orhan, (2006), İçerik Analizi: Kuramsal ve Pratik Bilgiler. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Heywood, Andrew. Siyaset. 4. Baskı. Çeviren Bekir Berat Özipek, Bican Şahin, Mete Yıldız, Zeynep Kopuzlu ve Bahattin Seçilmişoğlu. Ankara: Adres Yayınları, 2013.
  • Kaya, Vahap (2003) Yumuşak Karizma: Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği üzerine bir deneme. İstanbul: Sis Yayıncılık.
  • Komsuoğlu, Ayşegül (2003) Siyasal Liderlik ve Süleyman Demirel Örneği. İstanbul: Doktora tezi, İstanbul Üniversitesi.
  • Sancar, Serpil, (2008), İdeolojinin Serüveni. Ankara: İmge Kitabevi.
  • Sözen, Edibe (2014) Söylem. Belirsizlik, Mübadele, Bilgi/Güç ve Refleksivite. İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • Süar, Arda (2011) Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan’ın Seçim Öncesi Büyük Kongre Konuşmalarının Karşılaştırmalı Söylem Analizi. Kocaeli, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek lisans tezi
  • Tavşancıl Ezel ve Aslan Esra (2001) İçerik Analizi Uygulama ve örnekleri. İstanbul, Epilson Yayın evi.
  • Uğur, Gökhan (2009) Anarşist Dergilerde Değişen Söylem: Erken 20. Yüzyıl Ve 21. Yüzyıl Anarşist Dergileri Arasında Karşılaştırmalı Söylem Analizi. İstanbul, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi
  • Van Dijk, Teun. A (1991) RacismandthePress, RoutledgeLondonand New York
  • Van Dijk, T. (2003). Critical discourseanalysis. D.Schiffrin., D. Tannen, & E., H. Hamilton (Ed.), InTheHandbook of Discourse Analysis. (352-372). Oxford: Blakwell Publishing.
  • Van Dijk, Teun A. Söylem ve İdeoloji: Çok Alanlı Bir Yaklaşım (Çev.Nurcan-ATEŞ), Barış Çoban (Der.), Söylem ve İdeoloji, İstanbul, SuYayınevi, 2003.