PİYANO EŞLİKLİ ESER SÖYLEMENİN DİKKATE OLAN ETKİSİ

Piyano eşliği ile birlikte eser söyleme becerisi, çok sesli içeriğe sahiptir. Bu durum öğrencilerin işitme ve armoni duyumlarını geliştirirken, birlikte uyum içerisinde müzikaliteyi oluşturabilmelerine olanak sağlar. Aynı zamanda entonasyonun sağlanabilmesi açısından piyano eşliğinin önemli olduğu düşünülmektedir. Şan ve bireysel ses eğitimi derslerinde piyano eşliğinin düzenli olarak kullanılması öğrencilerin eşliğe uyumlanma süreçlerinde dikkatlerini verebilmeleri için de gereklidir. Bireyin, sesini etkin bir şekilde kullanabilmesi için piyano çalgısının aktif ve üst düzey kullanımı önem taşır. Piyanodaki sesler vokal performansta sese dönüşür ve piyanonun çok sesli armonik yapısındaki uyum öğrencilerin müzikal yeteneklerinin gelişmesine olanak sağlar. Eğitim süreci, bireysel dikkat ve odaklanma seviyelerinin yüksek olmasını gerektirir. Verimli bir öğrenmenin gerçekleşmesi aktif olarak dikkatini iyi yönetebilen bireylerin farkındalığının yüksek olması ve çok sesliliğe alışkanlığının artması ile sağlanabilir. Dikkatini iyi yönetebilen bir birey eser içerisindeki değişimlere, ritmik ve tonal uyaranlara daha iyi odaklanabilir. Bu araştırmanın amacı, piyano eşlikli ve eşliksiz eser söylerken öğrencilerin dikkat düzeylerinde oluşan farkları incelemektir. Araştırmanın örneklemini Bolu Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümünde öğrenim gören 10, 11 ve 12. sınıf düzeylerinden toplam 44 kız ve erkek öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Neurosky Mindwave Mobile 2 EEG kulaklık takılı iken katılımcılar önce piyano eşliksiz, bir hafta sonra piyano eşlikli aynı eseri okumuş, Neoro Experimenter bilgisayar yazılımı ile dikkat verileri anlık olarak kaydedilmiştir. Bağımlı örneklemler için t testi kullanılarak aradaki farklar incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda piyano eşliksiz ve eşlikli eser söylemenin dikkat düzeyi üzerindeki etkisine bakıldığında, öntest ve sontest puanları arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Piyano eşlikli eser söylerken öğrencilerin daha iyi odaklandığı ve dikkat seviyelerinin piyano eşliksiz eser söylemeye göre daha iyi olduğu görülmektedir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, ses eğitimi derslerinde piyano eşliğinin gerekliliğini göstermiştir. Ayrıca ses eğitimi dersleri için uzman korrepetitörlere duyulan ihtiyacı da vurgulamaktadır. Elde edilen sonuçlar ses eğitimi uzmanlarına ders sürecinde kullanılan piyano eşliğinin öğrenciler üzerindeki olumlu etkilerini göstermesi ve öğrencilerin müzikal donanımlarının çok yönlü olarak gelişmesine olanak sağlaması bakımından rehber niteliği taşımaktadır.

THE EFFECT OF SINGING A PIECE WITH PIANO ACCOMPANIMENT ON ATTENTION

The skill of singing a piece with piano accompaniment has a polyphonic content. While this situation improves students' hearing and harmony senses, it allows them to create musicality together in harmony. At the same time, it is thought that piano accompaniment is important in terms of ensuring intonation. Regular use of piano accompaniment in singing and individual voice training lessons is also necessary for students to pay attention to the accompaniment during the adaptation process. Active and high-level use of the piano instrument is important for the individual to use his/her voice effectively. The sounds on the piano are transformed into sound in vocal performance and the harmony in the polyphonic harmonic structure of the piano allows students to develop their musical abilities. The educational process requires high levels of individual attention and focus. The realization of an efficient learning can be ensured by the high awareness of individuals who can actively manage their attention well and increase their habit of polyphony. An individual who can manage his/her attention well can focus better on the changes, rhythmic and tonal stimuli within the piece. The aim of this study is to examine the differences in students' attention levels while singing pieces with and without piano accompaniment. The sample of the study consisted of 44 male and 44 female students from Bolu Fine Arts High School music department in 10th, 11th and 12th grades. While Neurosky Mindwave Mobile 2 EEG headphones were worn, the participants first read the same piece without piano accompaniment, then one week later with piano accompaniment, and attention data were recorded instantaneously with Neoro Experimenter computer software. The differences were analyzed using a t-test for dependent samples. As a result of the analysis, a significant difference was found between the pretest and posttest scores when looking at the effect of singing without and with piano accompaniment on the level of attention. It was observed that the students focused better and their attention levels were better when singing with piano accompaniment than when singing without piano accompaniment. The findings obtained from this study showed the necessity of piano accompaniment in voice education lessons. It also emphasizes the need for expert correpetitors for voice education lessons. The results obtained are a guide for voice education specialists in terms of showing the positive effects of piano accompaniment used in the lesson process on students and enabling students to develop their musical equipment in a versatile way.

___

  • BİLGİN, Selçuk ve ŞAKTANLI, S. Cem, "Okul Şarkılarının Müzik Öğretmeni Tarafından Piyano ile Eşliklenmesi", Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 21, 2007.
  • ÇEVİK, Deniz Beste ve GÜVEN, Elif, "İlköğretim Müzik Öğretmenlerinin Okul Şarkılarına Piyanoda Eşlik Yapabilme Konusuna İlişkin Görüşleri Üzerine Bir Çalışma", Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 14:25, 2011, s. 86-98.
  • DAĞDEVİREN, Metin, "Müzik Öğretmeni Yetiştiren Kurumlarda Piyanoda Eşlik Öğretimi", Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu Bildirisi, 26:28, 2006.
  • DEMİRAY, Alper, “Farklı Akustik Ortamların Çalgı Performansına Etkisinin İncelenmesi”, (Yüksek Lisans Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2021).
  • DEMİROVA, Güler, “Piyano Eğitiminin İlköğretim Öğrencilerinin Dikkat Toplama Yetisine Etkisi”, (Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, 2008).
  • DEMİRTAŞ, Serkan, “İlköğretim 7. Sınıf Müzik Dersinde Şarkıların Piyano Eşlikli Öğretilmesinin Öğrenci Kazanımlarına Etkileri”, (Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, 2011).
  • DURMUŞ, Ebru, “EEG İşaretlerinden Bilişsel Görevlerin ve Müzik Dinleme Görevlerinin Analizi”, (Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, 2015).
  • FU, Rong, "Study on Balance Theory in Vocal Music Piano Accompaniment", 2015 International Conference on Economics, Social Science, Arts, Education and Management Engineering. Atlantis Press, 2015.
  • HUSEYNOVA, Elnara, “Özengen Piyano Eğitiminin 7-12 Yaş Grubu Çocukların Dikkat Becerileri Üzerine Etkisi (Bursa İli Örneği)”, (Yüksek Lisans Tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019).
  • KAPTANOĞLU, Ece ve ÇANAKÇI, Pınar, "Türkiye’de Vokal Müzikte Piyano Eşlik Alanında Yapılmış Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik Tezleri", Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14:55, 2015, s. 198-206.
  • KULA, Emine ve SÜRÜCÜ, Abdullah, "Dikkat Becerisi Geliştirmeye Dayalı Programın Dikkat Eksikliği Olan İlkokul Öğrencileri Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi", Kastamonu Eğitim Dergisi, 28:1, 2020, s. 389-405.
  • KURTULDU, Mehmet Kayhan, "Dikkat Stratejilerine Yönelik Uyarıcı İşaretlerin Piyano Eğitiminde Kullanılabilirliği", Ondokuz Mayis University Journal of Education Faculty, 31:2, 2012.
  • KURTULDU, M. Kayhan, "Piyano ile Eşliğin Önemi ve Gerekliliğine Yönelik Ölçeğin Geliştirilmesi", Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 19:35, 2016, s. 323-344.
  • KÜÇÜKAYVAZ, Erdem, "Çocuk Korolarının Sahne Performanslarında Piyano Eşliklerinin Kullanım Durumları", Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, 5:9, 2019, s. 65-90.
  • MAMAÇ, Esra Kalkanoğlu, “Klasik Müzikte Piyano İle Birlikte Çalma ve Söylemede Teknolojinin Önemi: Bir Uygulama Önerisi”, (Sanatta Yeterlik Tezi, Yaşar Üniversitesi, 2021).
  • MOHAN KÖMÜRCÜ, Hacer, “Bilgisayar Destekli Piyano Eşlikleme Şan ve Korrepetisyon Eğitimi Alanındaki Etkililiği”, (Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, 2019).
  • ÖZEL, Irmak, “Bireysel Ses Eğitiminde Piyano Eşliğinin Önemi”, (Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2012).
  • ÖZTÜRK, Serkan ve ABDÜSSELAM, Mustafa Serkan, "Ses Eğitimi Derslerinde Kişi Sayısının Dikkat ve Rahatlık-Sakinlik Durumuna Etkisinin Beyin-Bilgisayar Arayüzü Destekli İncelenmesi", Ahenk Müzikoloji Dergisi, 4, 2017, s. 15-32.
  • ŞAHİN, Feyzullah ve GÜLDENOĞLU Birkan, "Engelliler Konusunda Verilen Eğitim Programının Engellilere Yönelik Tutumlar Üzerindeki Etkisi", Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 2:1 2013, s. 214-239.
  • TABUENA, Almighty C., "Functional Approach as a Beginning Method for Teaching and Learning Piano Accompaniment in Music", International Journal of Trend in Scientific Research and Development 5.1, 2020, s. 51-54.
  • UYGUN, Buse Nur, SEZER, Emine, ÜNALIR, Murat Osman, “EEG Sinyallerinin Analizi ve Sınıflandırılmasında Yazılım Sistemlerinin Kullanımına Genel Bir Bakış”, Ege Üniversitesi Akademik Veri Yönetim Sistemi, 2019.
  • ZHANG, Zhihua, "The Function of Piano Accompaniment in Chorus Teaching", 2016 International Conference on Contemporary Education, Social Sciences and Humanities. Atlantis Press, 2015.