BEETHOVEN’İN 3. SENFONİSİ’NDEKİ OBUA SOLOLARININ TEKNİK VE MÜZİKAL AÇIDAN İNCELENMESİ

Bu çalışmada Beethoven’ın Opus.55 3. Senfonisi’ndeki Obua sololarının teknik ve müzikal olarak incelenmesi, esere hazırlık aşamasında sanatçılara teknik ve müzikal kolaylıklara dönük çözümler sunulması amaçlanmıştır. Eserdeki Obua sololarının teknik, yapısal detayları öncesinde sanatçının eseri bestelediği dönem ve yaratıcılığının evresi ile ilgili olarak çeşitli dokümanlar incelenmiş sonrasında eserin teknik analizi ve Obua çalgısının eserdeki önemi ifade edilerek teknik detaylar eklendirilmiştir. Ludwig van Beethoven’ın şahsi olarak en çok beğendiği ve değer verdiği senfonilerinden olan bu eser ile ilgili olarak dilimizde bugüne kadar bir orkestra enstrüman sanatçısı gözünden ayrıntılı bilgi ve analiz değerlendirilmesi yapılmadığından; bu makalenin özellikle genç obua sanatçısı adaylara kolaylık sağlayacağı düşünülmektedir.

The aim of this study is to analyze the oboe solos in Beethoven's Opus.55 3rd Symphony technically and musically, and to offer solutions for technical and musical facility to the artists in the preparation phase of the work. Before the technical and structural details of the oboe solos in the work, various documents related to the period in which the artist composed the work and the stage of his creativity were examined, then the technical analysis of the work and the technical details were added by expressing the importance of the oboe instrument in the work. Since detailed information and analysis of this work, which is one of the symphonies that Ludwig Van Beethoven personally liked and valued the most has not been evaluated from the perspective of an orchestral instrumentalist in our language until today; it is thought that this article will provide convenience especially for young oboist candidates.

___

  • BOTSTEIN, Leon. 2000. The Cambridge Companion to Beethoven. Ed. Glenn Stanley. Cambridge: Cambridge University Press.
  • HADOW, W, H. 1898. “The Structure of Instrumental Music. II. The Classical Period of the Sonata”, The Musical Times and Singing Class Circular, Musical Times Publications Ltd.
  • KROPFINGER, Klaus. 2004, “Beethoven: The Music and the Life by Lewis Lockwood”. 19th-Century Music, University of California Press.
  • SCHLEUNING, Peter. 1987. “Beethoven in alter Deutung. Der "neue Weg" mit der "Sinfonia eroica" Archiv für Musikwissenschaft, 44. Jahrg., H. 3, Franz Steiner Verlag.
  • SCHLEUNING, Peter. 1991. Das Uhraufführungsdatum von Beethovens Sinfonia eroica. Die Musikforschung. Barenreiter.
  • SOLOMON, Maynard. 1998. Beethoven. 2nd, Rev. ed. New York: Schirmer Trade Books.