Hepatik ve Kemik-Eklem Tutulumunun Ön Planda Oldu¤u ‹ki Bruselloz Olgusu

Bruselloz dünyada endemik olarak görülen multisistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Gastrointestinal sistem sıklıkla tutulmaktadır ve karaciğer bu sistem içinde en sık etkilenen organdır. Kemik eklem tutulumu da brusellozda sık görülmektedir. Bu yazıda akut kolanjit ve uzun süreli gezici artrit ile seyreden iki bruselloz olgusu sunulmaktadır.
Anahtar Kelimeler:

Artrit, bruselloz, hepatit

Two Cases of Brucellosis Presented With Hepatic and Muskulatesklatal System Involvement

Bruselloz dünyada endemik olarak görülen multisistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Gastrointestinal sistem sıklıkla tutulmaktadır ve karaciğer bu sistem içinde en sık etkilenen organdır. Kemik eklem tutulumu da brusellozda sık görülmektedir. Bu yazıda akut kolanjit ve uzun süreli gezici artrit ile seyreden iki bruselloz olgusu sunulmaktadır. Turkish Başlık: Hepatik ve Kemik-Eklem Tutulumunun Ön Planda Olduğu İki Bruselloz Olgusu Anahtar Kelimeler: Artrit; bruselloz; hepatit Bruselloz dünyada endemik olarak görülen multisistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Gastrointestinal sistem sıklıkla tutulmaktadır ve karaciğer bu sistem içinde en sık etkilenen organdır. Kemik eklem tutulumu da brusellozda sık görülmektedir. Bu yazıda akut kolanjit ve uzun süreli gezici artrit ile seyreden iki bruselloz olgusu sunulmaktadır.

___

  • Aygen B, Sumerkan B, Doganay M, Sehmen E. Prostatitis and hepatitis due to Brucella melitensis: a case report. J Infect 1998;36:111-2.
  • Sözen TH. Bruselloz. In: Willke Topçu A, Söyletir G, Doğanay M, editörler. İnfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; 2002. s. 636-42.
  • Young EJ. Brucella species. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, editors. Mandell, Douglas and Bennett’s principles and practice of infectious diseases. 4th ed. New York: Churchill Livingtone; 1995. p. 2053-60.
  • Berbari EF, Wilson WR. Brucellosis. In: Walter R, Wil- son, Merle A. Sande, editors. Current Diagnosis and treatment in infectious diseases. USA: Mc Graw-Hill; 2000. Çeviri editörü: Özbakkaloğlu B. Current infek- siyon hastalıkları tanı ve tedavi. İstanbul: Nobel Tıp Kitabevleri; 2004. s. 630-632.
  • Ozaras R, Celik AD, Demirel A. Acute hepatitis due to brucellosis in a laboratory technician. Eur J Intern Med 2004;15:264.
  • Erdem İ, Çiçekler N, Mert D, Dede B. Y, Özyürek S, Göktaş P. Letter to the editor. International journal of infectious diseases 2005;9:151.
  • Tasova Y, Saltoglu N, Sahin G, Aksu HS. Osteoarthricular involvement of brucellosis in Turkey. Clin Rheumatol 1999;18:214-9.
  • McGill PE. Geographically specific infections and arthritis, including rheumatic syndromes associated with certain fungi and parasites, Brucella species and Mycobacterium leprae. Best Pract Res Clin Rheumatol 2003;17:289-307.
  • Sharda DC, Lubani M. A study of brucellosis in childhood. Clin Pediatr (Phila) 1986;25:492-5.
  • al-Eissa YA, Kambal AM, al-Nasser MN, al-Habib SA, al-Fawaz IM, al-Zamil FA. Childhood brucel- losis: a study of 102 cases. Pediatr Infect Dis J 1990; 9:74-9.
  • Gur A, Geyik MF, Dikici B, Nas K, Cevik R, Sarac J, et al. Complications of brucellosis in different age groups: a study of 283 cases in southeastern Anatolia of Turkey. Yonsei Med J 2003;44:33-44.
  • Lubani M, Sharda D, Helin I. Brucella arthritis in children. Infection 1986;14:233-6.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effects of Vitamin A and E on Arginase Activity, Ornithine and Urea Levels in Brain Tissues of Rats on Long-Term Alcohol Administration

Ayşe A. KUNDAK, Hakan ERBAŞ, Şendoğan GÜLEN, Gülbin DÖKMECİ, Hüseyin ÇELİK, Turgut ÖZCAN

Tip 2 Diyabetik Hastaların Birinci Derece Yak›nlarında Total Homosistein ve Asimetrik Dimetilargininin Plazma Düzeyleri

Sibel GÜLDİKEN, Sibel GÜLDİKEN, Hakan KARADAĞ, Hakan KARADAĞ, Muzaffer DEMİR, Ender ARIKAN, Ender ARIKAN, Müjdat KARA

Evaluation of Proliferative-Apoptotic Activity in Inactive, Proliferative, Hyperplastic Endometria and Endometrioid Carcinomas

Ufuk USTA, Mehmet Naci EDALI, Nasuhi Engin AYDIN

Çocuklarda Görülen Doğuştan Boyun Kitlelerinin Klinik Özellikleri

Mustafa İNAN, Recep YAĞIZ, Abdullah TAŞ, Süleyman AYVAZ, Servet ADA

Subclavian Artery Pseudoaneurysm in Behcet's Disease

Ahmet YILDIRIM, Ahmet IŞIK, Nusret SIRMA, Vedat GENCER

Pulmonary Involvement in Brucellosis: Case Report

Emre BATMAZ, Ebru Çakır EDİS, Abdullah ÇİFTÇİ, Sevinç AKKOYUN, Osman N. HATİPOĞLU, Hakan GENÇHALLAÇ

The Antioxidant Effects of Taurine, Melatonin and N-Acetylcysteine in Cadmium-Induced Lung Injury

Nurettin AYDOĞDU, Hakan ERBAŞ, Kadir KAYMAK

Hormone Replacement Therapy Process and Effects of Reproductive Factors on Bone Mineral Density in Postmenopausal Women

Petek Balkanlı KAPLAN, Gülşah ÖZDEN, Burcu TOKUÇ, M. Ali YÜCE

T Hücreden Zengin B Hücreli Lenfomaya Bağlı Lökositoklastik Vaskulitli Bir Olgu

Barış AKINCI, Selda CENELİ, Özden PİŞKİN, Aydanur KARGI, İnci ALACACIOĞLU, Mehmet Ali ÖZCAN

Artistik Anatomi Açısından Türk Erkeklerinde “Vitruvius Karesi” ve Eşitlikleri

Selman ÇIKMAZ, Ali YILMAZ, Recep MESUT