Artistik Anatomi Açısından Türk Erkeklerinde “Vitruvius Karesi” ve Eşitlikleri

Amaç: Marcus Vitruvius Pollio “De Architectura” adlı eserinde, kişinin boy yüksekliğinin kolaç uzunluğuna eşit olduğunu ve bir kareye denk düştüğünü, ayrıca kişinin boy yüksekliğini dört parçaya ayırarak, her bir mesafenin boy yüksekliğinin %25'ine denk geldiğini söylemiştir. Bu çalışmada Türk erkeklerinin Vitruvius karesi ve eşitliklerine ne ölçüde uyduğu araştırıldı. Çalışma Planı: Elli erkek öğrencinin bazı vücut bölümleri, antropometrik tekniklerle ölçülüp önceden hazırlanan formlara kaydedildi. Daha sonra her bir mesafe için grubun aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanıp, Vitruvius karesi ve eşitlikleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların boy yüksekliği 173.3±6.83 cm ve kolaç uzunluğu 178.4±7.38 cm olarak hesaplandı. Katılımcıların yalnızca %16'sının kareye uyduğu, %12'sinin karenin içinde kaldığı ve %72'sinin karenin dışına taştığı saptandı. Eşitliklerin ise çok az bir oranda karşılandığı görüldü. Sonuç: Türk erkeklerinin büyük çoğunluğun Vitruvius karesi ve eşitliklerine uymadığı görüldü.

“Vitruvius Square” and Related Equations in Turkish Men in Terms of Artistic Anatomy

Objectives: Marcus Vitruvius Pollio, in his book named “De Architectura”, stated that the height of a person is equal to his or her length of outstreched arms and fits to a square. He also divided one's height into four equal parts and stated that the length of each of these parts equals to 25% of the height of the individual. This study aimed to investigate to what extent Turkish men fit the Vitruvius square and its equations. Study Design: Specific body distances of 50 male students were determined by anthropometric measurement techniques and recorded in forms prepared in advance. Then, the arithmetic means and standard deviations were calculated for each distance and compared with the Vitruvius square and related equations. Results: The height of the participants was 173.3±6.83 cm and their length of outstretched arms was 178.4±7.38 cm. Only 16% of the subjects were determined to fit to the square, 12% remained within the square and 72% were out of the square. Additionally, a very low proportion of the participants met the equations. Conclusion: It was observed that a great majority of Turkish men do not fit “Vitruvius square” and its equations. Turkish Başlık: Artistik Anatomi Açısından Türk Erkeklerinde “Vitruvius Karesi” ve Eşitlikleri Anahtar Kelimeler: Anatomi/tarih; antropometri; sanat/tarih Amaç: Marcus Vitruvius Pollio “De Architectura” adlı eserinde, kişinin boy yüksekliğinin kolaç uzunluğuna eşit olduğunu ve bir kareye denk düştüğünü, ayrıca kişinin boy yüksekliğini dört parçaya ayırarak, her bir mesafenin boy yüksekliğinin %25'ine denk geldiğini söylemiştir. Bu çalışmada Türk erkeklerinin Vitruvius karesi ve eşitliklerine ne ölçüde uyduğu araştırıldı. Çalışma Planı: Elli erkek öğrencinin bazı vücut bölümleri, antropometrik tekniklerle ölçülüp önceden hazırlanan formlara kaydedildi. Daha sonra her bir mesafe için grubun aritmetik ortalaması ve standart sapması hesaplanıp, Vitruvius karesi ve eşitlikleriyle karşılaştırıldı. Bulgular: Katılımcıların boy yüksekliği 173.3±6.83 cm ve kolaç uzunluğu 178.4±7.38 cm olarak hesaplandı. Katılımcıların yalnızca %16'sının kareye uyduğu, %12'sinin karenin içinde kaldığı ve %72'sinin karenin dışına taştığı saptandı. Eşitliklerin ise çok az bir oranda karşılandığı görüldü. Sonuç: Türk erkeklerinin büyük çoğunluğun Vitruvius karesi ve eşitliklerine uymadığı görüldü.

___

  • Hogarth B. Dynamic anatomy. 1st ed. New York: Watson-Guptill Publications; 1990. Çeviri editörü: Balon B. Sanatsal anatomi. 2. Baskı. İstanbul: Troya Yayıncılık; 1994.
  • Arı Z, Şahinoğlu K. Türklerde yüzün morfolojik de- ğerlendirmesi. Morfoloji Dergisi 1998;6:36-9.
  • Dere F, Oğuz Ö. Artistik anatomi. Adana: Nobel Tıp Kitabevleri; 1996.
  • Grolier International Americana Encyclopedia, 12. Cilt. İstanbul: Medya Holding AŞ; 1993. s. 386.
  • Ana Britannica genel kültür ansiklopedisi, 22. Cilt. İstanbul: Ana Yayıncılık AŞ; 1986-1990.
  • Çokanov K. Plastiçnaya anatomiya. Sofya: Nauka; 1974.
  • History. Leonardo’s vitruvian man. Available from: http://leonardodavinci.stanford.edu/submis- sions/clabaugh/history/leonardo.html
  • Akın G. Antropometri ve ergonomi. Ankara: İnkan- sa Ofset Matbaacılık; 2001.
  • Mesut R, Yıldırım M. İnsan vücudunda antropomet- rik ve yüzeyel buluş noktaları. İstanbul: Beta; 1989.
  • Mesut R, Yıldırım M. Disseksiyona yönelik topografik anatomi. 2. Cilt. İstanbul: Beta; 1995.
  • Kansu ŞA. Antropometri tetkikleri için rehber. T.C. Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti Neşriyatı. No 46. Ankara; 1937.
  • Lewis P, (editor). The hamlyn history of medicine. 1st ed. ingiltere: Reed Consumer Books Ltd; 1996. Çeviri editörü: Güdücü N. Tıp tarihi. 1. Baskı. İstan- bul: Roche Yayınları; 1998.
  • Silivnik L. Vitruvius biography, prostor. 1997;5:387- 92.
  • İnan A, Türkiye halkının antropolojik karakterleri ve Türkiye tarihi. Ankara: TTK Basımevi; 1947.
  • Durgut H. Türk insanının antropometrik ölçülerine uygun tezgah ve ergonomik atelye dizaynı [Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul: Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 1995.
Balkan Medical Journal-Cover
  • ISSN: 2146-3123
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Erkan Mor
Sayıdaki Diğer Makaleler

Effects of Vitamin A and E on Arginase Activity, Ornithine and Urea Levels in Brain Tissues of Rats on Long-Term Alcohol Administration

Ayşe A. KUNDAK, Hakan ERBAŞ, Şendoğan GÜLEN, Gülbin DÖKMECİ, Hüseyin ÇELİK, Turgut ÖZCAN

Pulmonary Involvement in Brucellosis: Case Report

Emre BATMAZ, Ebru Çakır EDİS, Abdullah ÇİFTÇİ, Sevinç AKKOYUN, Osman N. HATİPOĞLU, Hakan GENÇHALLAÇ

T Hücreden Zengin B Hücreli Lenfomaya Bağlı Lökositoklastik Vaskulitli Bir Olgu

Barış AKINCI, Selda CENELİ, Özden PİŞKİN, Aydanur KARGI, İnci ALACACIOĞLU, Mehmet Ali ÖZCAN

Serolojik Rubella Enfeksiyonunda Avidite Testinin Klinik Değeri: Olgu Sunumu

N. Cenk SAYIN, Nefise AHMET, Füsun G. VAROL

Perikardiyal Tamponad Kliniği ile Gelen Tip A Aort Diseksiyon Olgusuna Acil Yaklaşım

Emre ORDULU, Okan ERDOĞAN

Artistik Anatomi Açısından Türk Erkeklerinde “Vitruvius Karesi” ve Eşitlikleri

Selman ÇIKMAZ, Ali YILMAZ, Recep MESUT

Hepatik ve Kemik-Eklem Tutulumunun Ön Planda Oldu¤u ‹ki Bruselloz Olgusu

Zerrin YULUĞKURAL, Zerrin YULUĞKURAL, Sıla AKHAN

Susceptibility of Escherichia Coli Strains Isolated From Urine Cultures to Some Commonly Used Antibacterial Agents

Zerrin YULUĞKURAL, Birsen MUTLU

Subclavian Artery Pseudoaneurysm in Behcet's Disease

Ahmet YILDIRIM, Ahmet IŞIK, Nusret SIRMA, Vedat GENCER

Tip 2 Diyabetik Hastaların Birinci Derece Yak›nlarında Total Homosistein ve Asimetrik Dimetilargininin Plazma Düzeyleri

Sibel GÜLDİKEN, Sibel GÜLDİKEN, Hakan KARADAĞ, Hakan KARADAĞ, Muzaffer DEMİR, Ender ARIKAN, Ender ARIKAN, Müjdat KARA