O3/UV/NaBO3 İle Fotolitik Olarak Arıtılan Zeytin Karasuyundaki Organik Bileşiklerin Spektroskobik Analizleri

Sunulan çalışmada, zeytinyağı üretimi sonucu çevreye verilen ve önemli oranda toksik madde içeren zeytın karasuyunun, koagülasyon ve ileri oksidasyon yöntemi ile renk, fenol ve lignin giderimi amaçlandı. Bu amaçla karasu içerisinde bulunan kolloidal tanecikleri çöktürmek için ön arıtım işlemi yapıldı. Koagülasyon deneylerinde koagülant madde olarak kireç ve şap’ın belirli oranlardaki karışımları kullanıldı. Daha sonra sodyum perborat ile ikinci defa çöktürme deneyleri gerçekleştirildi. Çalışmanın ikinci aşamasında ise sodyum perborat ile zeytin karasuyunda fotolitik arıtım deneyleri yürütüldü. Deneysel çalışmada, sıcaklık, pH, perborat konsantrasyonu, ozon ve zaman gibi parametrelerin etkisi incelendi. Çalışma sonucunda O3/UV/NaBO3.H2O.3H2O sistemi kullanarak yapılan deneylerde en iyi sonuçların elde edilebileceği görüldü. Ayrıca, oksidasyon reaksiyonlarında oluşan ürünlere ait GC-MS spektrumları incelenerek, en iyi sonuçlar pH.12’de ve bu pH’da karasuda yalnızca 6 bileşenin var olduğu tespit edildi

Spectroscopic Analysis of Organic Compounds from Olive Mill Wastewater Treated By O3/UV/Nabo3 as Photolytic

In this study, The purpose of the presented study is to removal of impurities in coagulation and high oxidation method of olive oil wastevater that contains toxic material and that is spread in the environment as a consequence of olive oil production. Preliminary treatment has been carried out in order to precipitate the colloidal particles in olive oil wastevater. A mixture of lime and alum (aluminum sulphate) composed in specific proportions has been used as the coagulant material in the experiments. Then a second preliminary treatment has been made with sodium perborate. In the second phase of the study, photolytic treatment experiments of olive oil wastevater were conducted with sodium perborate and the effect of temperature, pH, concentration of perborate, oxygen, ozone were investigated in experimental study. It was observed that O3/UV/NaBO3.H2O.3H2O system was the obtained best result. In addition, the mass spectra of the products of oxidation was investigated by GC-MS and ,it was observed that pH.12 was best results and 6 component were determined only in olive oil wastevater in this pH.

___

[1] Uğurlu, M., Kula I., Decolourization and Removal of Some Organic Compounds from Olive Mill Wastewater by Advanced Oxidation Processes and Lime Treatment, Environmental Science Pollution Resource, 14,5, 319 - 325, (2007).

[2] Uğurlu, M., Hazırbulan A.S., The removal of some organic compounds from Pretreated olive mill wastewater by sepiolite, Fresen. Environmental Bulletin, 16,8, 887-895, (2007).

[3] Szpyrkowicz L., Juzzolino C., Kaul S.N., A Comparative Study on Oxidation of Disperse Dyes By Electrochemical Processes, Ozone, Hypchlorite and Fenton Reagent, Water Resources., 35,9, 2129-2136, (2001).

[4] Sun Y., Pignatello J.J., Photochemical Reactions Involved in the Total Mineralization of 2,4-D by Fe3+/ H2O2 /UV, Environmental Science and Technologies., 27,2, 304-310, (1993).

[5] Şengül, F., Özer, A., Çatalkaya, E.Ç., Oktav, E., Evcil, H., Çolak, O., Sağer, Y., Zeytin Karasuyu Arıtımı Projesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İzmir, (2003).

[6] Uğurlu, M., Kula İ., Gürses A., Removal of some organic compounds and color from olive mill wastewater by electrocoagulation, Fresen. Environmental Bulletin, 15,10, 1256-1265, (2006).

[7] Uğurlu, M., Karaoğlu, M.H, Baştan S, Bor Minerali ve Fotolitik Oksidasyonla Zeytin Karasuyununda Renk ve Diğer Bileşenlerin Giderilmesi. 5.Ulusal Analitik Kimya Kongresi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum, (2010)

[8] Karaoğlu, H.M., Erdoğan, O. ve Uğurlu, M, Removal of boron from aqueous solution by modified sepiolite, 27.06/02.07 2011. 25.Ulusal Kimya Kongresi Erzurum

Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-7985
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Dichlorvos Biyosorpsiyonunun Termodinamik ve Kinetiği

Hülya KAHYAOĞLU, Ayten ÖZTÜRK

Kazein Yüzeyine Metil Violetin Biyosorpsiyonu

Özkan DEMİRBAŞ, Adem KARADAĞ, Veli DALKIRAN, Cihan YILDIZ

O3/UV/NaBO3 İle Fotolitik Olarak Arıtılan Zeytin Karasuyundaki Organik Bileşiklerin Spektroskobik Analizleri

Mehmet UĞURLU, M. Hamdi KARAOĞLU, M.emin DURU, Gülsen TEL, Ali İmran VAİZOĞULLAR, Selma BAŞTAN

4' (N-(Tiyofen-3-il metilen) benzenamin)-15-taç-5 eter ile 3,4-etilendioksitiyofen İletken Kopolimerinin Sentezi ve Karakterizasyonu

Elif ŞAHİN IŞGIN, Ertuğrul ŞAHMETLİOĞLU, Ersen TURAÇ, İbrahim DEMİR

Li((OH)2B5O7) bileşiğinin mikrodalga enerji ile sentezi ve karakterizasyonu

Figen KURTULUŞ, Gülşah ÇELİK, Gürcan GÜZEL, Halil GÜLER

Yeni Kiral Yan Zincir Sıvı Kristal Homopolimerlerin Sentezi ve Karakterizasyonu

Hülya ELMALI GÜLBAŞ, Yeşim HEPUZER GÜRSEL, Belkıs BİLGİN ERAN

Oluklu Mukavva Kutu Üretimi Atıksuyunun Elektrokoagülasyon Yöntemi ile Arıtımı

Belgin KARABACAKOĞLU, Filiz TEZAKIL

Karbon Çeliğinin Hidroklorik Asit Çözeltisindeki Korozyonuna Allantoin İçeren Schiff Bazınınİnhibitör Etkisi

Elif ÇALIŞKAN, A. Ali GÜRTEN, Hülya KELEŞ, Emel BAYOL

Tanen İçeren Düşük Maliyetli Adsorbanın Zn(II) İyonlarını Biyosorpsiyonu ve Termal, Adsorban Özelliklerinin İncelenmesi

Ahmet Lütfi UĞUR, Ali ERDOĞMUŞ, Mahmure Ü. ÖZGÜR

Kolemanitin Sıcaklıkla Yapısal Değişiminin İncelenmesi ve Kolemanitten Yola Çıkarak CaBPO5'ın Katı-Hal Sentezi ve Karakterizasyonu

Gülşah ÇELİK, Figen KURTULUŞ