Kazein Yüzeyine Metil Violetin Biyosorpsiyonu

Bu çalışmada, sulu çözeltilerden kazein yüzeyine Metil Violet boyar maddesinin adsorpsiyonu için zaman, pH, iyon şiddeti ve sıcaklık gibi parametrelerin etkisi incelendi. Deneysel sonuçlara göre; kazein yüzeyine adsorbe olan boyar madde miktarlarının, artan iyon şiddeti (0,1-0,01) ile azaldığı fakat artan sıcaklık (18-45 °C) ve artan pH (2,2-3,8) ile arttığı bulundu. Deneysel çalışmalar sonucu; adsorpsiyon denge süresinin yaklaşık olarak 3 saat, adsorpsiyon işleminin endotermik ve ikinci dereceden kinetik modele uygun olduğu belirlendi

Biosorption of Methyle Violet Onto Casein Surface

In this study, the adsorption of Methyle Violet onto casein surface from aqueous solutions was investigated the effects of various parameters, such as time, pH, ionic strength and temparature. According to experimental results; it was found that the adsorbed amount of the Methyle Violet on casein decreased with increasing ionic strength (0,1-0,01 M NaCl) but increased with increasing temparature (18-45°C) and pH(2,2-3,8). The experimentals results indicated that balance time of the adsorption was found 3 hours for Methyle Violet , the adsorption process was endothermic and the best kinetic model was achieved by a second order equation

___

  • [1] Karadağ, A., Endüstriyel atık sulardan bazı metal iyonlarının biyoadsorbent kullanarak giderimi, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalı, Balıkesir, (2008).
  • [2] Demirbaş, Ö., Viktorya mavisinin perlit yüzeyine adsorpsiyonu, Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir, (2001).
  • [3] Ekinci, İ., Bir tekstil boyası olan poly R-478’in streptomisetler ile renk giderimi, Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalı, Mersin, (2007).
  • [4] Özdemir, F., A., Atıksulardan boya giderimi için yeni bir yöntem, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı, İstanbul, (2008).
  • [5] Özdemir, F., A., Tekstil Boyalarının Sulu Çözeltilerden Adsorpsiyon Yöntemiyle Giderimi, Yüksek Lisans Tezi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mühendislik Ve Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalı,Gebze, (2006).
  • [6] İleri R, Endüstriyel atıksuların önarıtılmasında biyosorpsiyon metodunun kullanılabilirliğinin araştırılması. In: I. Atık Su Sempozyumu, 24-24 Haziran 1998, Kayseri, 367-370.
  • [7] Akgöl, S., Bereli, N., Denizli, A., “Magnetic Dye Affinity Beads for the Adsorption of b-Casein”, Macromol. Biosci., (2005), 786,794.
  • [8] Demirbaş, Ö., Kil Mineralleri Yüzeyine Bazı Biyomoleküllerin İmmobilizasyonu ve Elektrokinetik Özellikleri, Doktora Tezi, Fen Bilimleri Enstistüsü, Kimya Ana Bilim Dalı, Balıkesir, (2006).
  • [9] Home, D., S., Casein structure, self-assembly and gelation, Current Opinion in Colloid and Interface Science, (2002), 456,461.
  • [10]Avşar, A., Ulusoy, A., T., Çetin, B., Kazein içerikli besinler ve dental ürünler, Atatürk Üniversitesi DiĢ Hekimliği Fakültesi Dergisi, Erzurum, (2011), 24-31.
  • [11]Lagergren, S., and Svenska, B.K., Veternskapsakad Handlingar, 24(4), 1–39 (1898).
  • [12]Ho, Y.S., McKay, Chem. Eng. J., 70, 115-124, (1998).
  • [13]Mathews, A.P., Weber, W.J. AlChE symp. Ser. 73, 91-98 (1976).
Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-7985
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

O3/UV/NaBO3 İle Fotolitik Olarak Arıtılan Zeytin Karasuyundaki Organik Bileşiklerin Spektroskobik Analizleri

Mehmet UĞURLU, M. Hamdi KARAOĞLU, M.emin DURU, Gülsen TEL, Ali İmran VAİZOĞULLAR, Selma BAŞTAN

Karbazolun Yükseltgenmeli Kenetlenme Ürünlerinin TCNE ve PKloranil ile Yük-Transfer Kompleksleşmeleri

Erol ASKER, Fahrettin FİLİZ, Ece UZKARA, Orhan ZEYBEK

Oluklu Mukavva Kutu Üretimi Atıksuyunun Elektrokoagülasyon Yöntemi ile Arıtımı

Belgin KARABACAKOĞLU, Filiz TEZAKIL

Kazein Yüzeyine Metil Violetin Biyosorpsiyonu

Özkan DEMİRBAŞ, Adem KARADAĞ, Veli DALKIRAN, Cihan YILDIZ

Tanen İçeren Düşük Maliyetli Adsorbanın Zn(II) İyonlarını Biyosorpsiyonu ve Termal, Adsorban Özelliklerinin İncelenmesi

Ahmet Lütfi UĞUR, Ali ERDOĞMUŞ, Mahmure Ü. ÖZGÜR

Yeni Kiral Yan Zincir Sıvı Kristal Homopolimerlerin Sentezi ve Karakterizasyonu

Hülya ELMALI GÜLBAŞ, Yeşim HEPUZER GÜRSEL, Belkıs BİLGİN ERAN

Kolemanitin Sıcaklıkla Yapısal Değişiminin İncelenmesi ve Kolemanitten Yola Çıkarak CaBPO5'ın Katı-Hal Sentezi ve Karakterizasyonu

Gülşah ÇELİK, Figen KURTULUŞ

Dichlorvos Biyosorpsiyonunun Termodinamik ve Kinetiği

Hülya KAHYAOĞLU, Ayten ÖZTÜRK

Li((OH)2B5O7) bileşiğinin mikrodalga enerji ile sentezi ve karakterizasyonu

Figen KURTULUŞ, Gülşah ÇELİK, Gürcan GÜZEL, Halil GÜLER

4' (N-(Tiyofen-3-il metilen) benzenamin)-15-taç-5 eter ile 3,4-etilendioksitiyofen İletken Kopolimerinin Sentezi ve Karakterizasyonu

Elif ŞAHİN IŞGIN, Ertuğrul ŞAHMETLİOĞLU, Ersen TURAÇ, İbrahim DEMİR