Üniversite Öğrencileri ve Personelinin Kan ve Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışları

GİRİŞ ve AMAÇ: Organ-doku nakli vücutta görevini yapamayan bir organ-dokunun yerine başka bir canlıdan veya kadavradan alınan ve işlevsel olan bir organ veya dokunun nakledilmesi işlevidir. Kan ve organ bağışı hakkında toplum nezdinde farkındalık oluşturulması ve bu sağlık davranışının yaygın bir eylem haline gelmesi toplumların ortalama yaşam süresini doğrudan etkilemektedir. Bu çalışmada Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler ile görev yapan akademik ve idari personelin kan ve organ bağışı hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya 143 personel ve 303 öğrenci toplam 446 birey dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özelliklerini ve organ-doku nakline ilişkin bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmeye yönelik sorular içeren genel bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler sayı (S) ve yüzde (%) olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Katılımcıların %39.9’u en az bir defa kan bağışladığını bildirmiş olup; erkeklerin kan bağışlama oranı (%55.0) kadınlardan (%25.4) anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. İlik nakli ve organ bağışı hakkında bilgi sahibi olduğunu bildiren katılımcıların oranları sırasıyla %43.7 ve %72.4 olarak saptanmıştır. Katılımcıların %5.6’sı organ bağışı talebinde bulunduğunu bildirmiştir. Diyanet İşler Başkanlığı’nın organ bağışına ilişkin fetvasından haberdar olduğunu belirten bireylerin oranı %41.3’dir. Ayrıca 152 katılımcı organ bağışı için henüz erken olduğunu bildirmiş, 173 katılımcı ise organ bağışına ilişkin toplum nezdinde eğitimler verilmesi gerektiğini belirtmiştir. TARTIŞMA ve SONUÇ: Bir yüksek öğretim kurumu mensubu olan öğrenci ve personel için bu oranının yeterli olmadığı düşünülmektedir. Organ bağışı ile ilgili farkındalık oluşturmaya yönelik eylemlerin (eğitimler, kamu spotları, devlet teşviki vs.) yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından desteklenmesi ve eğitim müfredatlarında organ bağışının önemi ile ilgili konulara yer verilmesi organ bağışına ilişkin hassasiyetin arttırılması bakımından önemli ve gereklidir.

___

  • Kavurmacı M, Karabulut N, Koç A. Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma Dergisi. 2014;11(2):15-21.
  • Vicdan AK, Peker S, Üçer B. Akşehir Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin Organ Bağışı ile İlgili Tutumlarının Belirlenmesi. TAF Preventive Medicine Bulletin. 2011;10(2);175-80.
  • Çelebi F, Balık AA, Yılmaz İ, Polat KY. Doğu Anadolu Bölgesi İnsanı Organ Bağışına Nasıl Bakıyor? Türkiye Klinikleri Journal of Medical Ethics-Lawand History. 2002;10(1):34-8.
  • Okka B, Demireli O. Konya ilinde halkın organ bağışı konusuna bakış açılarının değerlendirilmesi. Türkiye Klinikleri Journal of Medical Ethics-Lawand History, 2008;16(3);148-58.
  • Yaşar M, Oğur R, Uçar M, Göçgeldi E, Yaren H, Tekbaş ÖF, Korkmaz A. Bir Sağlık Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin organ bağışı konusundaki tutumları ve tutumlarına etki eden faktörler. Genel Tıp Dergisi. 2008;18(1):33-7.
  • Özpulat F. Üniversite Öğrencilerinin Kan ve Organ Bağışına İlişkin Düşünceleri Opinions of University Students Regarding Blood and Organ Donation. Sağlık Bilimleri ve Meslekleri Dergisi. 2017;4(2):71-9.
  • Örüç NE, Yenicesu İ: Ulusal Kan ve Kan Bileşenleri Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi, s.1-293, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara (2016).
  • Daştan NB, Daştan M, Kıranşal N. Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin kan bağışına yönelik bilgi ve tutumları. Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi. 2013;(1):27-32.
  • Yıldız Ç, Emekdaş G, Kanık A, Tiftik N, Solaz N, Aslan G, et al. Why don’t we donate blood. A general view of blood donation by people living Mersin: A public survey. Turkish Journal of Infection. 2006;20(1):41-5.
  • Erdem Ö, Erten-Bucaktepe G, Kara IH. Aile hekimliği polikliniğine başvuran kadınlarda demir eksikliği anemisi ve gestasyon öyküsü ilişkisi. Dicle Medical Journal/Dicle Tip Dergisi. 2009;36(2):123-6.
  • Karabıçak M, Türk H, Oruç İ, Özdoğan S, Cinkaya A, Karaca C, et al. Knowledge Attitude and Behavior in the Domain of Organ Transplantation Among Healthcare Professionals Working in a Tertiary Care Hospital and Patients Admitted to the Urology Clinic. Journal of Urological Surgery. 2017;4(1):13-7.
  • Bostancıoğlu D, Saraçoğlu GV, Öztürk M. Yüksekokul öğrencilerinin organ bağışı konusundaki bilgi düzeylerinin ve tutumlarının araştırılması. Genel Tıp Dergisi. 2017;27(4):140-51.
  • Baykan Z, Naçar M, Yamanel R, Uzun AÖ, Dağlıtuncezdi Ş, Davran H, et al. Tıp Fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin organ-doku nakli konusundaki bilgi, tutum ve davranışları. Turkish Journal of Surgery/Ulusal Cerrahi Dergisi. 2009;25(4):137-41.
  • Kara S, Salman Z, Öngel K. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi sağlık personelinin organ bağışına bakışı. Ankara Sağlık Hizmetleri Dergisi. 2012;11(1):33-40.
  • Yılmaz SG, Yücel BO, Çuhadar D. Knowledge and attitudes of the faculty of theology students on organ transplantation. Journal of religion and health. 2017;56(3):1042-51.
Balıkesir Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-9601
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hava Kaynaklı Fungusların Tanısı ve Dağılımı

Ekrem KİREÇCİ, Gökhan ALAGÖZ

Samsun İlinde Farklı Yaş Gruplarında Hepatit A virüsü Seroprevalansı

Sevil ALKAN ÇEVİKER, Özgür GÜNAL, Süleyman Sırrı KILIÇ, Eda KÖKSAL, Alper TAHMAZ

Üçüncü Basamak Hastanede Kronik Otitis Media Tanılı Hastalardan Alınan Dış Kulak Yolu Kültür Sonuçlarının Değerlendirilmesi: 3 Yıllık Deneyimimiz

Sevil ALKAN ÇEVİKER, Özgür GÜNAL, Dursun Mehmet MEHEL, . Abdulkadir ÖZGÜR, Süleyman Sırrı KILIÇ

Üniversite Öğrencilerine Verilen Sorun Çözme Becerileri Dersinin Öğrencilerin Sorun Çözme Becerileri ve Bazı Değişkenleri Üzerine Etkisi

Hülya ARSLANTAŞ, Mehmet ESKİN

Premenstrual Sendrom ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarına İlişkin Ebe ve Hemşirenin Rolü

Selvi ÖZTÜRK, Anita KARACA

Kronik Hastalıklarda Yara Bakımı

Sibel KARACA SİVRİKAYA, Günay ERDEM

Hidrosefalili Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Yaşam Kalitesi ve Hemşirenin Rolü

Mustafa Volkan DÜZGÜN, Yurdagül ERDEM

Diş Fırçalamada Etkili Faktörlerin ve Diş Fırçası Bakımına İlişkin Tutumların Değerlendirilmesi

Mustafa GÜMÜŞOK, Mahmut Sertaç ÖZDOĞAN, Esra GÜLAL

Doğum Sonrası Kanamanın Önlenmesi ve Yönetiminde Ebelerin Sorumlulukları

Funda ÇİTİL CANBAY, Sibel ŞEKER, Elif Tuğçe ÇİTİL

Üniversite Öğrencileri ve Personelinin Kan ve Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi, Tutum ve Davranışları

Emre Adıgüzel, Berivan Kınış, Mehmet Fatih Aydın