Diasporik Yaşamın Psiko-Anatomisi – I: Müslüman-Türk Göçmenlerin Özel ve Sosyal Yaşamları Üzerine Nitel Bir Çalışma

Bu nitel çalışmanın amacı, ‘özel, sosyal, dinsel’ vb. çeşitli diasporik yaşam boyutlarının temel özelliklerinin yanı sıra ‘kimlik, anomi, yalnızlık, sosyal dışlanma, asimilasyon ve entegrasyon’ gibi diasporik olgular ile ‘kendini gerçekleştirme, yaşamı sürdürme nedenleri, ümitsizlik, kaygı ve depresyon’ gibi çeşitli ruh sağlığı parametreleri hakkında diasporik yaşam süren Müslüman-Türk göçmenlerin öznel görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışmanın genişliği sebebiyle yedi ayrı makale formatında düzenlenen bu araştırmanın deseni, nitel yöntem kullanılarak ‘betimleyici ve yorumlayıcı durum çalışması’ şeklinde tasarlanmıştır. Nitel veriler, Türkiye’den Birleşik Krallık’a dış-göç deneyimi yaşayan 7 denekle 2009-2013 yılları arasında yüz yüze görüşerek yapılan yapılandırılmış röportaj kayıtlarından oluşmaktadır. Elde edilen nitel veriler ise teorik açıdan belirgin olmayan ana temalar ve alt temalar oluşturularak analiz edilmiştir. Bu bağlamda bu birinci makalede, Müslüman-Türk göçmenlerin “özel ve sosyal yaşamları” üzerine elde edilen bulgulara yer verilmiştir.

___

  • Akıncı, M. Ali & Kutlay, Y. (2009). Intergenerational identity reconstruction and ethnic identification among Turkish speakers in France. [içinde] M. Erdoğan. (ed.), Yurtdışındaki Türkler: 50. yılında göç ve uyum / Turks abroad: Migration and integration in its 50th year (ss. 123-137). Ankara: Orion Kitabevi.
  • Creswell, J. W. (2009). Qualitative inquiry & research design choosing among five approaches. USA: Sage Publications
  • Çayır, N. A. & Gökbulut, Ö. (2015). Yaratıcı drama yöntemi ile öğretmen yeterliklerinden kişisel gelişim üzerine nitel bir çalışma. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (2), 252-270.
  • Erdoğan, M. M. (2015). Avrupa’da Türkiye kökenli göçmenler ve ‘Euro-Turks barometre’ araştırmaları. Göç Araştırmaları Dergisi, 1 (1), 108-148.
  • Gencer, M. (2009). Almanya’daki Türk göçmenlerin uyum ve eğitim süreçleri. [içinde] M. Erdoğan. (ed.), Yurtdışındaki Türkler: 50. yılında göç ve uyum / Turks abroad: Migration and integration in its 50th year (ss. 399-406). Ankara: Orion Kitabevi.
  • Hıdıroğlu, K. (2011). Sosyolojide diaspora incelemeleri: Görüşler, kavramlar ve teoriler. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kalra, V. & Kalhon, K. R. & Hutynuk, J. (2005). Diaspora and hybridity. London: Sage Publications.
  • Oruçlu, A. (1999). Müslüman kökenli göçmenler ve Avrupa: Bugün ve gelecek üzerine. Mehir Dergisi, 4, 101-118.
  • Özdemir, M. (2010). Nitel veri analizi: Sosyal bilimlerde yöntembilim sorunsalı üzerine bir çalışma. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11 (1), 323-343.
  • Şen, F. (2009). Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri çerçevesinde göçmenler. [içinde] M. Erdoğan. (ed.), Yurtdışındaki Türkler: 50. yılında göç ve uyum / Turks abroad: Migration and integration in its 50th year (ss. 63-65). Ankara: Orion Kitabevi.
  • Taşgın, A. (2009). Türkiyeli göçmenlerin kurgusu: İki kültür kıskacından çıkış imkânı. [içinde] M. Erdoğan. (ed.), Yurtdışındaki Türkler: 50. yılında göç ve uyum / Turks abroad: Migration and integration in its 50th year (ss. 597-607). Ankara: Orion Kitabevi.
  • Yıldırım, A. (1999). Nitel araştırma yöntemlerinin temel özellikleri ve eğitim araştırmalarındaki yeri ve önemi. Eğitim ve Bilim, 23 (112), 7-17.
  • Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. (9. Baskı). Ankara: Seçkin Yayınları.