Türkiye'de cevizin dünü, bugünü ve yarını

Cevizin anavatanları arasında yer alan ülkemizde binlerce yıldır tohumdan çoğaltılmış çöğür ağaçlarıyla ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bu yetiştiriciliğin doğal sonucu olarak ülkemiz ceviz ağaçlarının büyük çoğunluğu birbirinden çok farklı özellikte meyve vermektedirler. Bu da pazarlamada büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Özelikle Dr. Ölez'in Marmara Bölgesinde yaptığı seleksiyon çalışmasıyla başlayan ve ülkemizin değişik yörelerinde yapılan seleksiyon çalışmalarıyla devam eden süreçte zengin genetik kaynaklarımızın içinden çok iyi meyve özelliğine sahip tipler seçilmiş; bunlardan bazıları çeşit olarak tescil edilmişler, seçilmiş diğer tiplerimiz ise tescil edilme sırasını beklemektedirler. Düne göre ceviz yetiştiriciliği konusunda çok önemli ölçüde bilgi üretmiş bulunuyoruz. Bu bilgilerin üretilmesinde ve yaygınlaştırılmasında akademisyenlerimizle araştırıcılarımızın payları büyüktür. Nitekim akademisyenlerimizin ve araştırmacılarımızın bu çalışmaları sonucu ortaya gözardı edilemeyecek ölçüde bir bilgi kaynağı çıkmış bulunmaktadır.

The past, present and future of the walnut in Turkey (Inviter paper)

Turkey is among origin centers of walnut (Juglans regia L.). Since walnuts are grown as seedling trees since ancient times in Turkey, walnut trees produce fruits, characteristics of which are different from each other. Therefore, we face a great problem for walnut marketing. So far, selection studies started by especially Dr. Ölez in the Marmara region have been extented to different regions and places of Turkey. And thus many promising genotypes have been selected from our rich walnut genetic resources, and released as standard cultivars. In addition, many promising genotypes also look forward to cultivar registration. On the other hand, we also produced more acknowledge on walnut culture. Our researchers undoubtly have a great share in producing this acknowledge today.

___

  • 1. Akça, Y., 2001. Ceviz Yetiştiriciliği. Arı Matbaası 356 s., Tokat.
  • 2. Kazankaya, A., 1996. Cevizin Aşıyla Çoğaltılması ve Aşılama Sonrası Biyokimyasal Ve Histolojik Değişiklikler Üzerine Araştırmalar (Doktora tezi, basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • 3. Kaşka, N., 2001. Türkiye'de Cevizle İlgili Araştırmaların Değerlendirilmesi ve Geleceğe Bakış. Türkiye I. Ulusal Ceviz Sempozyumu Bildiri Kitabı: 1-11, Tokat,
  • 4. Koksal,A.İ., ve Y. Okay, 2002. Avrupa birliği Ülkelerinde Sert Kabuklu Meyve Türleri Tarımı ve Yakın Gelecekte Beklenen Gelişmeler. Avrupa Birliğine Uyum Aşamasında Bahçe Bitkileri Tarımı bildiri Kitabı: 165-185, Ankara.
  • 5. Şen, S. M., 1998. Walnut in Turkey. Advanced Course: Production and Economics of Nut Crops. CIHEAM-IAMZ, Adana/Turkey.
  • 6. Şen, S. M., 1986. Ceviz Yetiştiriciliği. Eser Matbaası 229 s., Samsun.
  • 7. Yarılgaç, T., 1997. Gevaş cevizlerinin (J. regia L.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar (Doktora tezi, basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.