Mor çiçekli capsicum türlerinin (C. cardenasii, C. eximium, C. pubescens, C. tovarii) izoenzim markerları ile tanılanması

İzoenzimler çevresel koşullardan etkilenmemeleri, ko-dominant kalıtıma sahip olmaları ve bir seferde çok örnekle çalışmaya imkan tanımalarından dolayı botanik alanında yapılan bir çok çalışmada genetik marker olarak kullanılabilirler. Bu araştırmada da mor çiçekli C. cardenasii, C. eximium, C. pubescens ve C. tovarii türlerini tanılamada izoenzim markerlarınm kullanabilirliğini ve bu türler arasında akrabalık düzeylerini ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Elde edilen elektroforez sonuçları C. cardenasii, C. eximium ve C. pubescens'in yakın akraba olduklarını, C. tovariPnin ise bu türlere uzak akraba olduğunu ortaya koymuştur.

Since isozymes generally exhibit Mendelian inheritance, co-dominant expression and it is possible to assay many samples at one time, they can be used as genetic markers in different aspects of botanical studies. This study was conducted to reveal the possibilities of using enzyme polymorphism for identification of purple-flowered Capsicum cardenasii, C. eximium, C. pubescens and C. tovarii and for revealing genetic distance between these species. Results showed that while C. cardenasii, C. eximium and C. pubescens were closely related, C. tovarii was equally distant from these species.

___

Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü