Kızılcıklarda (Cornus mas L.) önemli bazı pomolojik parametreler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi

Bu çalışmada, 1995-1997 yıllarında, Görele'de (Giresun) yürütülen kızılcık seleksiyon çalışması sonucunda elde edilen iki yıllık veriler kullanılarak, pomolojik parametreler arasındaki ilişkiler path analizi metoduyla belirlenmeye çalışılmıştır. Kızılcık seleksiyonunda önemli parametreler olan meyve ağırlığı (MA), meyve eni (ME), et ağırlığı (EA), çekirdek ağırlığı (ÇA), et/çekirdek oranı (EÇ), suda çözünebilir kuru madde oranı (SÇKM), asitlik (AS) ve et kalınlığı (EK) gibi özelliklere path analizi uygulanmıştır. Çalışmada, MA, ÇA, EA, EÇ, SÇKM ve EK bağımlı değişken olarak ele alınmış ve bu parametrelerin birbirlerine olan direkt ve dolaylı etkileri ile yine bu parametrelere ME, MB, pH ve AS'in direkt ve dolaylı etkileri belirlenmiştir. Değerlendirmeler sonucunda, MA bağımlı değişkenine en fazla direkt etkilerin EA, ME, MB ve EK; ÇA bağımlı değişkenine EA; EA bağımlı değişkenine EÇ ve ÇA; EÇ bağımlı değişkenine EA ve ÇA; SÇKM bağımlı değişkenine MB, EA ve pH ve EK bağımlı değişkenine de ME değişkeni üzerinden olduğu saptanmıştır.

Determination of interrelationships among some important parameters by path analyse in cornelian cherry (Cornus mas L.) types

In this study, it was investigated relationships among pomological parameters, in 1995 and 1997 years in Görele (Giresun). The important selection parameters which are fruit weight, fruit width, flesh weight, stone weight, flesh/stone ratio, total soluble solids, acids and flesh width were analyzed by path analysis method. Fruit weight, stone weight, flesh weight, flesh / stone ratio, total soluble solids and flesh weight were considered to be independent variable, and direct and indirect effects between these parameters. Also, it were determined between these parameters and fruit width, fruit length, pH and acids direct and indirect effects. In results, the maximum direct effects on fruit weight were due to flesh weight, fruit width, fruit length and flesh width, on stone weight was due to flesh weight, to flesh weight were due to flesh / stone ratio and stone weight, on flesh / stone were due to flesh weight and stone weight, on total soluble solids were due to fruit length, flesh weight and pH, on flesh weight was due to fruit width.

___

Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü